Početna stranica arrow Ritern arrow Dželati fer-pleja

Dželati fer-pleja

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
02. 11. 2015.


diego vnogo kosta


Teorije o zajedničkim karakternim osobinama pojedinih nacija jednako su besmislene koliko i pokušaj etabliranja  Nedelje bez vanrednih konferencija za medije u Srbiji. Unatoč tome, postoji živopisan koloplet najrazličitijih stereotipa koji decenijama i stolećima  odolevaju, pa su zato svi Amerikanci neposredni i komunikativni, Sloven, bato, ima dušu, Švabo štedi i kad zna šta bi  sa parama a Grk i Crnogorac redovno zauzimaju prva dva mesta na takmičenjima u lenjosti. Uvrežena predubeđenja dalje nas uveravaju da su govornici romanskih jezika beskrajno temperamentni, teatralni i impulsivni, te da uvek nađu načina da nadgornjaju svoje suparnike (naročito naivne Slovene i njihovu tako tananu melanholičnu dušicu).


Ostavimo li predrasude po strani, ozbiljnije se posvetivši stvarnom svetu koji nas okružuje, primetićemo nekoliko uzastopnih fenomena koji bi se, u boljem slučaju, mogli nazvati simptomatičnim, dočim bi pobornici rasnih teorija zavere i sličnih budalaština verovatno i ovde pronašli nešto u šta bi se slavodobitno dalo pokazati prstom (oni, uostalom, u svemu mogu pronaći takve obrasce). Hajde , najzad, da se sasvim uozbiljimo i da pređemo na stvar:

Sećate se fer-pleja? Pridržavanje dogovorenih pravila, odricanje od prednosti stečene na nepravedan  način,  insistiranje na jednakim šansama, obzirno ponašanje i poštovanje protivnika? Fer-plej se najčešće povezuje sa sportom, ali je primenjiv u gotovo svim oblastima života - u ratu bi to bilo čojstvo, u ljubavi viteštvo, u trgovini poštenje. Zadržaćemo se ovde samo na sportu, i to na dva primera iz veoma bliske prošlosti.


  1. 1. Odličan fudbaler, veoma efikasan napadač i ubojit centarfor ima sezonu iz snova. Njegov klub osvaja domaće prvenstvo  i igra finale Lige šampiona. Povremeno, ipak, sevne poneki potez koji bi se mogao nazvati nedozvoljenim ili makar nekorektnim. Fudbaler igra u španskoj ligi, gde su  padanje po terenu i simuliranje daleko zastupljeniji nego u nekim drugim evropskim takmičenjima, pa se za dobar deo njegovih ispada ne može sa sigurnošću ni utvrditi krivac (ako se u istragu krene, po terenu će popadati polovina igrača). Zahvaljujući  sjajnim partijama, nogometaš za velike novce odlazi u jedan od najbogatijih engleskih klubova. I tamo kreće silovito, daje golove, publika ga za kratko vreme proglašava idolom, peva mu pesme , u njega se kune. No, ne lezi vraže, onaj zli demijurg što je još u Španiji  povremeno pokazivao svoje oštre zube, sada se pojavljuje sve češće. Zašto? Zato što je engleska liga mesto gde fer-plej stanuje, to mu je prirodno okruženje i  prljavi potezi ovde kad-tad isplivaju na površinu. Malo po malo ispostavi se da je vrhunski centarfor u sportskom smislu najobičnija gnjida. Udara koga stigne, provocira, psuje, ne poštuje svoje protivnike. Odudara. Teško ga je gledati a da se ne dobije poriv za njegovim trajnim odstranjivanjem iz fudbala (ili makar oblapornim povraćanjem). Može postići još pet hiljada golova - ništa mu neće pomoći. Već sada je  obezbedio počasno mesto u galeriji najprljavijih spodoba što su fudbalskim terenima hodile. Zove se Diego Costa  i sramota je za svakoga ko voli fudbal.

    mm

  2. 2. Fantastičan mladi vozač (slučajno, opet Španac) u svojoj prvoj godini u Moto GP šampionatu oduševljava sve, uključujući i protivnike. Njegov krajnje agresivni stil vožnje, hazarderski pristup i beskompromisnost na stazi donose mu dve titule svetskog šampiona u prve dve sezone. Ceo svet priča o njemu, svi znaju njegovo ime. On je nasmejan, pozitivan i veseo. Harizmatičan je, kamere ga vole, ima svet pod nogama (kao u pesmi Dejana Cukića, jelte). Dolazi treća sezona, u koju ulazi kao najveći favorit. Od početka nije krenulo kako je želeo, a ono što mu je u prve dve sezone donosilo nezaboravne pobede sada se pokazuje kao balast i pretnja po protivnike. Ne uspeva se obuzdati u nekim situacijama i njegova vožnja po ivici povremeno postaje čak i opasna. U direktnim duelima gubi od 15 godina starijeg protivnika, legendarnog italijanskog šampiona. Situacija se polako otima kontroli i nekolio trka pred kraj sezone postaje jasno da će se za titulu boriti njegov malo iskusniji zemljak i narečeni Italijan. I, šta mladi Španac radi? Odlučuje da se direktno umeša u tu borbu (navodno da bi pomogao sunarodniku, koji mi nuje čak ni timski kolega), na način nezapamćen u istoriji Moto GP šampionata. U Australiji  postoje naznake da mu je jedini cilj zadržavanje i blokiranje protivnika, dok u Maleziji stvar kulminira i postaje očigledna. Mladi šampion ne vozi trku za sebe, nego u prvih nekoliko krugova “davi” i iscrpljuje Valentina Rosija, na način toliko džukački da se teško može i prepričati. Rosi tada pravi  grešku - gubi živce i  izgurava Španca sa staze. Legendarni italijanski vozač je, na koncu, ipak samo čovek i reagovao je u afektu - prvo jedno “š’a je bilo, šabane”, a zatim i lagani pedagoški bubotak nogom, tek toliko da se zna ko šleper vozi, a ko džakove brašna istovara. Zaključak: može osvojiti još deset titula i preteći Rosija u svim kategorijama, ali je u  Maleziji 2015. godine  Mark Markez   izvršio atentat na fer-plej, uradivši nešto što se jednostavno ne sme. Očekuju ga duge godine izloženosti zvižducima i preziru publike. Zasluženo.Sećate li se, dakle, fer-pleja? Ono kad je Robi Fauler (Robbie Fowler) oboren u šesnaestercu i odmah ustao, pokazujući sudiji da nije bilo faula i da nema ništa od penala za njegov tim? Ono kad je Marko van Basten slučajno oborio Piksija a izvinjavao se kao da je čoveku nogu slomio (po Piksijevim reakcijama skoro da je tako i izgledalo)? Ono kad je Stan Vavrinka pobedio Novaka Đokovića u finalu Rolan Garosa i posle meča mu drugi put prišao da ga zagrli i uteši, mimo protokola i svih običaja? Ono kad košarkaški reprezentativci tadašnje SR Jugoslavije odlaze do klupe svojih protivnika, moćne litvanske reprezentacije, ubeđujući ih da se sa terena ne povlače, jer bi takva pobeda izgubila svaki smisao?

Igra lišena pravila, proizvoljno i sebično tumačenje (ne)dozvoljenog i pobeda po svaku cenu sa pravim sportom ne bi trebalo da imaju nikakve veze. Neko bi to morao objasniti Marku i Dijegu, dok još nefer đavo nije sasvim došao po svoje.

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3470627
ETNA