Platni pomet

Vrednovanje: ONONONONON / 6
Loše Najbolje 
Autor Predrag Ž. Vajagić
22. 09. 2014.

stezanjeZzzzzzzzzzzzzzzzzuuuuje kameree! I što je disalo, više ne diše, emisija počinje – markiz...deee –

SAD!

*Vaša Patetičnosti, oprostite meni, skrušenoj radnici javnog cerviksa, što vam radni dan, koji traje i po dvadeset sedam sa...

** Koma sedam!

*... dvadeset sedam koma sedam sati, krunim ovim razgovorom, ali javnost je, kao što znate, ljubošitljiva i gori od želje da što pre sazna kakav bespoštedni plan štednje ste nam, o, Neprocenjivi, smislili?

** Nećete se naljutiti što ću primetiti da se u vašem studiju osećam pomalo nelagodno! Takvog me je bog deljao, kad god mogu bežim od publiciteta, ne volim bez velike potrebe dosađivati narodu. Međutim, evo, godinu dana, od prošlog Svetog Tome, moje krasne slave, nisam oka sklopio, tek nešto malo pred zoru, razmišljajući kako da tih 700 miliona evra uštedimo, a da to ne bude vredno ijedne dečije suze. Takođe, premijer sam koga sve rane moga roda bole, bez obzira da li se radi o mekoj stolici ili tvrdom šankru. Mi iz vlade, a ja i ponajviše, pokazali smo, verujte, neviđenu hrabrost kad smo, bez zaštitnih kaciga i lanč-paketa, krenuli u tunel s čijeg kraja, sad, naziremo svetlo, s nadom da je izlaz blizu, i strepnjom da možda nailazi brzi voz da nas sve pokosi.

*Trep-trep-trep-trep...

** U narodu je, za bivših dahija, mandat im se ne spominjao, nastao izraz „laže ko država“! Nemam prava da ljudima pričam bajke, s mojih botoksičnih usana nećete čuti ništa osim presne istine, ma koliko ona bila teška za stomak. Moram biti potpuno, cela tri prsta, otvoren i obećati da će se mnogi, povodom ovih mera, češati i gde ih ne svrbi! Pri tom ne mislim na najsiromašniji sloj, koji je ionako vašljiv! Znam da će sečenje ušiju da boli, ali će zato svako dupe, bez razlike, biti okrpljeno na dobrobit svih. Ti pačvorci štednje, obećavam, biće tretirani kao rane junačke, koje danas moramo podneti da bismo kasnije, već za koje desetljeće, živeli bolje i umirali spokojnije. Pitate me da li će nam biti teško?

*Pitam...

** Biće nam teško! Pred nama je Igmanski marš, kombinovan sa povlačenjem preko Albanije, kad svi moramo dati svoj doprinos, ne bi li i naši anđeli, naša nerođena dečica- koja nam se, možda, zbog velikog poreza na bebi-opremu, i neće pridružiti sa ove strane postojanja - dočekala budućnost do sada viđanu samo u crtaćima.

Obećavam, najsiromašnije nećemo dirati, ali ne može se neko, makar bio i prosjak, izuzeti iz fiskalnog sistema, pa da je slep, gluv i ćopav po sto puta. Vremena su teška i kokuzna, a mi smo, što pesnik reče, država baksuzna. Zato, ne gledaj koliko ti možeš da oduzmeš državi, već se natrći i postaraj da ona što više oduzme tebi.

*Najpotentniji, da li ćemo ga i kada osetiti...ovaj, kada ćemo osetiti boljitak?

** Osetićete ga, gospođo Uvlakačev-Ljigić! Čim se situacija malo smiri, već krajem ovog veka, zatražiću da se plate vrate na trenutni nivo, plus-minus deset posto. Do tada, obećavam vam krv, gnoj, suze i lazaretske muke, kao i skapavanje po svim osnovama. Ipak, tražiću od ljudi da me shvate i podrže!

Veoma sam spokojan, jer ne osećam grižu savesti zbog stanja koje smo ja i moji saneradnici zatekli. Prethodne vlade su razbucale domovinu kao svinja mastan džak: pogledajte grafikone, vidite li taj strmopizd krivulja, jedan ekonomski i moralni– užas? Narod treba da zna ko mu je skuvao poparu, ko dodao klin, a ko u nju olakšao mehur. Da sad nismo stegli kaiš, zapamtite to, za koji mesec morali bismo o njega da se obesimo!

*Odluka je bila teška, Vaša Ubedljivosti?

**Ko tučepi! Ovo je najhrabriji potez u našoj istoriji posle seče bogumila. Ne očekujem ja da mi bilo ko kaže hvala, i u pravu je fiskalni savet, zna znanje Žikica Prstić, pametno predu preduzenici kad traže da s naroda derem kožu, ali ko sam ja da bilo šta i bilo koga nabijem na šiljak? Ako sam pogrešio, krivite mene, ali to nisam mogao, jer sam odgovoran za državu i njenu dermatološku celovitost.

Verujte mi, sugestije su bile stra’otne! Evo, i taj MMF mi je predlagao da plate smanjim 88%, povešam duž Tezarazija ceo srednji sloj, pobijem zaposlene u javnoj upravi koji nemaju značku moje stranke, prosvetare osunetim i proteram na Bliski Istok, doktore osudim na kameleonolom. Moje osetljivo, a opet, tako muško srce, to nije moglo dopustiti. Ja sam njima direktno u lice rekao da nemam prava da tako baratam vlastiti biračima!

*Koje su konkretenske mere, Vaša Neminovnosti, i koga će najviše pogoditi?

**Trudili smo se da nađemo varijantu kako da one najsiromašnije, koji primaju do 25.000 rupija prosto zatremo, jer ako od njih, koji nemaju gotovo ništa, uzmemo sve, neće razliku ni osetiti. Njima, pošto mogu da zaborave na nutricionističko zadovoljenje, savetujem da to što imaju temeljnije žvaću i tako pomognu društvu.

Zatim će, kako doznake rastu, smanjenje biti linekvarno, i oni koji priskrbuju preko 100, 150.000 rupija neće ni znati da se bilo šta s platama obdelava. Penzioneri, na kojima počiva, sve dok ne počinu, naša država, takođe, moraju biti zaštićeni. Oni nam trebaju, narod koji se odrekne svojih metuzalema nikad neće ostariti. Sve ostale detalje uštede, možete videti u tabloidima, pošto očekujem da će sad petnaestak dana oni to računati i propratiti tablearno, a usmerio sam im i nekoliko tona masne farbe i naložio Društvu književnika i Batiji Mećkoviću, lično, da im isporuči dosta rima i efektnih igara rečima za naslove!

*Da li smo, Najštedljiviji, bili blizu bankrota?

**Hajde da prvo to raščistimo: bili smo na ivici bankrota koliko juče, ali uz ove nove mere smo 1200 svetlosnih milja udaljeni od njega! Evo, da sad sednem na kinesku biciklu, ne bih do bankrota dopedalio pre novembra. Ova vlada radi pametno, usvaja zakone, hraniteljski se odnosi prema reformama, jednostavno čini jedini mogući izbor. Ja se ne lickam po ceo dan i ne belim lice i kosu kao neki bivši velikaši, ali, davno je rečeno, ne reformiše lep, već uporan!

*U javnim preduzećima, Vaše Blagorodije, nakotilo se previše menadžera, direktora?

**Njima sleduje čelična korovnjača: kad ja postrojim direktore, samo škljocaju zubima kao konji kad im se, od smrzle repe, sledi jezik! Ihaj, štagar sam se, na njihovo – izvinite, nismo znali da treba, nismo hteli- podelio šamara! Nema kod mene ni trt ni mrt, samo ih flambiram po obrazu! Javna preduzeća deratizovaćemo od partijskih kadrova koji ničemu ne služe, osim da popunjavaju mesta našim simpatizerima.

drenovina

Pravimo investicioni miljeić, ukras naše ekonomije, i nemamo prava da odložimo heklaricu. Rekoše mi da je jedan od tih direktorčića čak pao na psiho-testu. Pa, ako sam ga ja prošao onomlane, a verujte, nije bio lak, ne vidim razloga da ga i oni ne polože! Nego, vidim da i vi pokušavate da narušite moju koncentraciju, ali, ne, nećete uspeti, ja sam savršeno miran i ...

*Iju, ja zaista nisam, izvinite, pa...

**Nema veze, draga gospođo, varate se ako mislite da nisam primetio da me desetak sekundi niste gledali u oči, a imali ste, na trenutak, mada ne vidim razlog za to, i neki posebno iritantni - podsmeh na licu. Ali, mnogi su pokušavali da me izbace iz takta, i to me neće pokolebati, niti mi probuditi bilo kakvu emociju osim nervnog sloma, koji obično u hodu prevazilazim. No, dobro, sve je to život, danas držiš pufnasti mikrofon, sutra već oštru klozetsku četku...

*Oprostite, Svevideći, neće se ponoviti, ja stvarno nisam... Vaša Preosetljivosti, kako ćete, pa teško ćete sve moći sami?

**Znam, i to me i brine. Preveliki teret je na mojim plećima, poslednji put tako teško breme nosio sam onomad u vreći pronađenih glasačkih listića. Nemam srca da idem na odmor sad kad neko mora podmetnuti leđa, izvaditi državne taljige iz blata, podbočiti silu osovine.

Shvatite, meni je ovo prvo radno mesto, i hoću sebi i drugima da pokažem koliko daleko mogu da odem, a da ne zalutam. Znam da će ovi najnoviji potezi uticati na moj rejting, ne zameram nikom ko mi sutra neće deponovati svoj glas, ali ne mogu svi da me vole i nije dobro da me svi vole! Neko ko bi došao posle mene neka radi po svom nahođenju, moje ruke su čiste do lakata!

*Da se malo dotaknemo i drugih tema! Kakve odnose ćemo graditi sa najvećom pravoslavnom zemljom i da li ćemo joj uvesti sankcije, Najtaktičniji?

**Siguran sam da nas prijatelji u svetu neće ostaviti neisceđene! Naš veliki kamarad predsednik Rasputin, jamčim vam, s mnogo državničkog takta posmatra i našu krizu iako mu pred nosom Ukrajina pušta gasove. Baćušak neće dozvoliti da se ukrajinska kriza uvuče pod jorgan naše bliskosti.

Ne treba zaboraviti ni šeika Al Mukaeta, s kojim me veže nešto važnije od interesa, toplo muško prijateljstvo nezabeleženo od pustinjske romanse našeg jedinog brkatog predsednika i pokojnog Moamera. Šeik je zaslužan i za naš projekat Bagdad na vodi, a, za početak, njemu u čast otvorićemo prvu fabriku lego-kockica. Moja ideja je da deca, na svim nivoima obrazovanja, prave maketu tog projekta, rešavaju komplikovane jednačine regulacionog plana, i s tim u vezi sam poslao i hitan raspiš ministru prosvete!

*Veliki Strategu, kako u tu ofanzivu na svim poljima uključiti i diplomatiju?

**U tom pogledu, mnogo se divim Austrijancima, jer su izvanredan narod koji je uspeo ubediti svet da je Hitler Nemac, a Mocart – Austrijanac! Naš diplomatski korov je zapušten. Većina veleposranika na strani ima nizak nivo opšteg obrazovanja, jedni misle da su Sodoma i Gomora sestre od tetke, drugi da Mažino-linija ima veze sa nekom modnom kolekcijom, a nedavno je konzul na Siciliji u jednoj taverni naručio Musolinija, misleći da je to supa od pečuraka.

Trudimo se da makar malo nauče strane jezike, pa sad, osim obaveznog ruskog, natucaju i „maltene engleski“, a uz to tečno govore rukama i perfektno se služe smeškom. Pre koji dan oštro sam im zabranio da grickaju čačkalice, drobe hleb u supu i članove kraljevskih porodica lupaju po ramenima. Za sada, i to je nešto!

*Naš put ka Evropi je, kako ja shvatam, neopoziv, Spasioče Naš?

**Mi smo opredeljeni za evropski drum i sa njega je moguće skretanje u obližnje žbunje, ali samo ako nas potera velika nužda i tek koliko da smirimo creva.

*Čini se, Vaša Nenadjebivosti, da je jedan od uslova za prijem u EU i organizacija takozvane Parade ponosa?

** Naše opredeljenje za jednakost svih, bez obzira šta gaje u gaćama i kome to pokazuju, poznato je. Ako neki naši sugrađani žele da prošetaju u helankama isečenim na dupetu, u redu, to je njihovo drakonsko pravo! Ali, učinimo korak dalje, ponudimo navijačima da svojim gej-prijateljima obezbede prijatno popodne, podelimo svetu sve dugine boje pozitivne energije, ponudimo konačno rešenje homosekularnog pitanja u našadije.

*Najdržavotvorniji, naša južna pokrajina je već dugo na putu nezavisnosti od matice?

** Uuh, ne stidim se da kažem da sam svaku stranicu bristolskog sporazuma natopio suzom-tamjanikom, ali vas isto tako molim da ovu temu danas ne vadimo iz korica... jednostavno, emocije su prejake...šmrcc...

*Svakako, Vaša Hipertrofiranosti. I poslednje pitanje, a natiče se borbe protiv kriminala!

** Vidite, ja imam jedan san, želim da napravim državu u kojoj, osim kraduckala i sitnijih šibicara, zločina neće ni biti. U tome mi je uzor Island. Znate li da su oni, kad im se devedesetih omaklo neko ubistvo, morali pozvati detektiva iz Hamburga, pošto nije do tad bilo potrebe da na platnom spisku imaju ikog ko se bavi krvnim delikatesima... uh, deliktima!

*Vaša Velmožnosti, hvala vam za ove divne trenutke i neophodna razjašnjenja. Javnost je uz vas u dobru i u zlu, sve dok nas biološka ograničenja životnog veka ne rastave!

**Hvala i vama što ste omogućili da, ovakav kakav sam, postojim, trajem, odlučujem i vodim vas! Narode moj dobri, sve vas obožavam, živela domovina, živeli ostaci zaklanih plata , živela budućnost ka kojoj se veremo, živeo nam JA!!!!

Zzzzz...zzzz....zz...z... Kamere se gase.

I reflektori!

Kroz polumrak sijaju samo vrline s čela našeg vođe. A u publici, tu i tamo, svetlucaju suze! U sutrašnjim novinama izveštači će veštačiti da su u pitanju – radosnice!!!

(Važan napomeniskus – Ovaj tekst je nenaučna fantastika: sva lica, naličja i događaji porod su autorove fikcije i angespannt nerava. Države i premijera koji se pominju, srećom, niti je bilo, niti će biti! Svako drugo tumačenje shvatiće se kao zlonamerno, te motivisano čitalačkom uobrazilijom, koja se potpisnika ovih redova, za razliku od delatnika odgovarajućih policijskih službi, ne tiče!)

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3469286
ETNA