Babina posla

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Loše Najbolje 
Autor Zoran Jovanović
19. 06. 2014.

politics

U jednom selu, u kući na vrh brda živeli su baba i deda. Deda je gledao svoja posla a baba…baba se bavila politikom. Onom seoskom. Od jednog čuje kaže drugom pa ode kod trećeg da proveri da li je istina. Od vrata do vrata, kao u kamapnji.

Deda nije ni slutio da baba stiče iskustvo za nešto što je kasnije, samo po sebi, došlo.

Jednog dana, neki novi klinci odlučili su da oforme partiju. Neki drugi novi klinci odlučili su da formiraju drugu. Neki novi klinci iz prvoformirane nisu bili zadovoljni pa su formirali treću. Neki nezadovoljni klinci iz druge formirali su četvrtu. Uskoro je svaki sokak imao svoju partiju i svi su hteli babu u svoje redove. Baba je pokušavala da od dede izdejstvuje dozvolu ali nikako nije dobijala. Deda, patrijarhalno vaspitan, govorio je: – sedi babo na dupe, ne daj ga u najam.

No, baba nije slušala. Obećavali su kule i gradove, svetlu budućnost a za sve to trebala im je babina pomoć i iskustvo…i ubediše je.

Odveli je u salon lepote, kupanje u đakuziju, zatezanje kože, frizura kod najpoznatijeg frizera u selu koji je od običnog brice stigao do profesora akademije za frizeraj koju je, doduše, sam otvorio. Onde gde je bilo smežurano i naborano utegnuto je, tamo gde je falilo ubacili silikone, obukli u firmiranu garderobu, stavili na štikle od 12cm i zaseli pred mikrofon. Priča baba, razvaljuje. Kako i ne bi kad je o svakom iz sela imala pun kofer informacija. Gleda deda i ne može da veruje. Rasturiće baba selo! Da su znali njenu narav ne bi je podmlađivali. Zbog babinih priča nastala je pometnja u selu. Čak je i deda bio učesnik dešavanja. Uveče kad je baba došla kući počela je da ubeđuje dedu u postojanje Boga. Konta deda da je baba upala u neku sektu, da je zavedena na krivi put i kao potvrđeni i dokazani ateista pokušao je babi da pojasni da je religija opijum za široke narodne mase tako što je ubio boga u njoj. Baba je odlučila da zbog nasilja u porodici napusti dedu. Otišla je u sigurnu žensku kuću.

Na rastanku joj je deda poručio:

– lako je baba, kad imaš pune džepove, da nosiš praznu glavu. Upamti jednu stvar, ničija nije gorela do zore, doći ćeš ti na moja vrata, kad tad.
Napredovanje svoje drage babe deda je pratio kroz dnevnik koji je emitovala privatna televizijska stanica čiji je vlasnik bio jedan od nekih novih klinaca iz sela. Veći deo sela radio je za njega a on se vozikao u svom novom džipu bacajući prašinu u oči ljudima dok je prolazio sokacima koje je počeo da asfaltira još pre nego što je baba potpisala svoje pripadanje njemu. Sve češće baba je na televiziji izgovarala velike misli a deda je to uporno upisivao u svesku pomalo ljubomoran na babinu pamet. Jednog dana kada je zemljoradnička zadruga morala da otpusti i poslednjih 30 zaposlenih kao tehnološki višak deleći im besplatne akcije baba je na mitingu gde su radnici štrajkovali glađu rekla:

– obećavam, niko neće ostati bez posla. Bumbar će da kosi, ja ću vodu da nosim a svi vi mlatićete praznu slamu.

Posle par dana štrajka odluči deda da kod babe interveniše, da za štrajkače izdejstvuje makar isplatu zaostalih zarada i neki socijalni program. Sačekao je da ga baba primi a onda joj rekao:

- Baba, pomogni ljudima, ne štrajkuju oni glađu što nemaju šta da rade, nego što nemaju šta da jedu…Deda se okrenu  i ode. Baba je ostala u čudu. Znala je da deda ima čudne misli…ali da mu je u glavi kao na psihijatrijskoj klinici nije mogla da pretpostavi. Toliko ludosti šetalo je njegovom glavom. Brzo je odlučila da organizuje SOS telefon za ljude sa problemima. Pare su počele da se slivaju u džep kod Bumbara a on je široke ruke na svojoj televiziji pokazivao humanost donoseći džakove crnog luka. Baba portparol govorila je :

– evo neka poštovani gledaoci vide i uvere se, štrajkačima su zbog humanog gesta vlasnika televizije pošle suze na oči. Kasnije smo u nastavku vesti videli specijalace uz napomenu: - Poštovani gledaoci, ako vam se slučajno učini da specijalci biju, to se vama samo čini, radi se o pokaznoj vežbi.

Prošlo je desetak godina…neki novi klinci su narasli i porasli. Počeli da slušaju neku novu muziku, govore na neki drugi način…i otišli kod dede.

Deda ih je saslušao, pa se prekrstio i rekao:

- takva je moja baba…niko ne zna njenu pravu narav. Mene je sredila srediće i selo. Zna ona da je ekspert, samo još da ukapira za šta i sve će biti na mestu.

Što deda rekao to se i desilo. Baba na vlasti bila je bolja od svih prethodnih. Dok su pre nje dizali kule i gradove, baba je dizala sve što stigne. Dok su oni uništavali koze baba je unapređivala kozare i čobane a među njenim posebnim uspesima deda je sa ponosom isticao dopis koji je poslala EtnoUniji sa molbom za prijem sela u članstvo. Tekst je završila rečenicom: „molimo vas da nam bratski pomognete da postanemo vaši članovi“. Dobila je odgovor u dve reči. DOKAŽITE SRODSTVO…i postala predmet ismevanja. Najpre u svojoj partiji, a potom i šire. Od vrata do vrata (ponovo) od stranke do stranke…do dedine kapije.

Deda je pijuckao rakijicu, gladio brke i pevušio…

„dala baba banku da uđe u stranku, sad bi dala sve da beži iz nje
čupa baba kosu, ispala je sojka, obećali babi da će bit devojka“

(Hvala Srbi Matiću)

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3469304
ETNA