Početna stranica arrow Deset deka šmeka arrow U tri statističke !

U tri statističke !

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
19. 05. 2014.

gol-gol-gol

Poštovani gledaoci, 

pre nego što počne još jedan istorijski sraz (četvrti ove nedelje, a tek je sreda!), od kojeg nam zavise životi, dozvolite da Vam skrenem pažnju na  detalj koji je zbog usijane atmosfere velikog derbija možda ostao sakriven - domaći tim, naime , u 96 godina dugoj istoriji međusobnih sureta, nikada nije izgubio meč kada bi igrač sa brojem 9 ispod majice nosio amajliju u obliku lavlje kandže. I ne samo to - svih 12 puta kad je rezultat bio 3:3 makar dva gola postignuta su levom nogom, a dva nakon prekršaja napravljenog na najmanje dvadeset pet metara od gola! U prvih sedamdesetak godina golmani su, naravno, uvek nosili broj 1, ali otkad postoji mogućnost slobodnog odabira, tim čiji je vratar na leđima imao   17 ili 46 uvek bi na kraju godine uspeo da se plasira u neko od evropskih takmičenja.

Ostaće zabeleženo da je pred dva velika derbija, onaj iz 1956. i 1974, sedamnaest minuta pred početak utakmice padao grad, dok je mogućnost kiše neverovatnih 65%, pa su pedantniji statističari izračunali da je ona za samo pola procenta manja od verovatnoće da vidimo gol, jer su mreže na velikom derbiju mirovale u čak 34,5% odigranih utakmica. Kao u besmrtnom  delu Branislav Nušića, svastika (bez buta) igra veoma važnu ulogu u legendi o  derbiju. Čudno? Naravno. Ali, ne zaboravimo sledeće - gosti su pobeđivali u tri navrata (1968, 1972. i 1995) potpomognuti skandalima zbog kojih su domaćini pružili znatno lošije partije. Zašto? Pogodićete, jer je sva tri puta jedan dan pred derbi u novinama osvanula priča o tome kako je vlasnik/predsednik domaćeg tima prethodne nedelje nahvatan na gomili sa , ni manje ni više, nego rođenom svastikom.

Kad smo kod rodbinskih veza, valjalo bi istaći da nepotizam nije štetna pojava koja razara samo strukture vlasti, naprotiv - kad god bi trener nekog od dva tima u igri, na klupi ili širem spisku fudbalera imao sina, sestrića, nećaka ili unuka, njegova ekipa  je utakmicu gubila  sa dva ili više golova razlike. Neverovatno zvuči podatak da je poraz bio ubedljiviji onda kada su treneri nosili obuću broj 44 ili veću. Ako bi se na toj obući odvezala jedna pertla, a bivalo je (1952, 1969. i 1988) trener bi se proveo kao bos po trnju - njegova momčad pretrpela bi katastrofu od najmanje četiri gola razlike.

Ima i bizarnih detalja. Uzmemo li u obzir podatak da je podmazanost jarbola na stadionima od ogromnog značaja po gostujuće ekipe (u 86% slučajeva škripanja sajle za zastave domaćin bi utakmicu gubio) , nije ni čudo što je strepnja navijača domaćih pred ovaj derbi skočila u nebesa čim su shvatili da je Bata zvani Pacov, doživotni domar sklon svim vrstama mučenice, zaboravio podmazati dva od četiri jarbola! Sa druge strane, postoje i olakotne okolnosti - već pomenuti Bata Pacov zaboravio je izgleda podmazati i svoja plemenita jetra, a zna se da je  trezan  dočekao samo devet utakmica -  čak na sedam od njih ekipa koja je danas domaćin na kraju je slavila!

Navijači obe ekipe poznati su po ogromnoj buci koju podiži tokom utakmice, pa ni ovaj derbi nije izuzetak. Granica bola, negde između 120 i 130 decibela, dostignuta je i prestignuta čak 46 puta. To što me sada ne čujete ne znači da sa vašim TV prijemnikom nešto nije u redu, već će pre biti da je u toku četsdeset sedmo zajedničko dostizanje zvučnog vrhunca. Pogledamo li malo dublje u prošlost, videćemo da ni sadržaj transparenata nije nevažan - ekipa čiji su navijači u njima koristili imperativ (ubij, zapali, zapišaj, prekolji) pobeđivala bi u dve trećine mečeva, dok upotreba prezenta za rezultat uglavnom ima remi (verovatnoća od ⅘).

Svaki vrhunski sportista najviše strepi od povreda. Šta nam o tome kazuje istorijat ovog derbija? Mnogo! Ako je nekom fudbaleru povređen primicač, njegov tim će pobediti čak i ako njega, nesrećnika, sa terena iznesu pre poluvremena. Pucanje ligamenata  , verovali ili ne, dešava se češće na levoj nego na desnoj nozi, dok je ris stradao u četrnaest derbija do sada. Dvaput se dogodilo (1986. i 1993) da je na teren istrčao fudbaler sa oštećenim glasnim žicama, što je oba puta bilo pogubno za tim u kojem igra , jer se radilo o centarhalfu čije su komande saigračima bile nečujne. Pre pojave AIDS-a okrvavljene glave širom travnjaka bile su gotovo uobičajen prizor, pa statistika beleži da bi ekipa čiji bi fizioterapeut čalmu vezivao u smeru suprotnom od kazaljke na satu pobeđivala u 100% slučajeva!

I dok odlični sudija gleda na svoj časovnik, očigledno rešen da uskoro svira kraj, podsetićemo naše mlađe gledaoce da su delioci pravde u prošlosti uvek bili obučeni u crno, a da se tek u poslednjih tridesetak godina taj običaj promenio. Kako se to odrazilo na ovaj derbi, upitaćete se sa pravom? Veoma interesantno - ako sudija nosi crveni dres, kažu statistički podaci, najverovatnije će biti nerešeno. Žuti sudijski dres pre bi mogao obradovati goste, a tradicionalni, crni, domaćine. Ispadne li sudiji pištaljka gotovo po pravilu će doći do kvara na semaforu, a ako se arbitar oklizne ili padne, makar jedan gledalac za petnestak minuta dobiće stomačne tegobe. Utakmice sa velikim brojem crvenih kartona , logično, povećavaju opasnost od fizičkih povreda sudije, dok je od 735 žutih kartona čak 256 dodeljeno zbog simuliranja prekršaja (jedan je dodeljen i zbog simuliranja orgazma, što je 2003. godine učinio napadač gostiju, proslvaljajući pobedonosni pogodak u poslednjem minutu).

Nadamo se da ste uživali u ovom  veličanstvenom sportskom događaju i podsećamo Vas da je pred nama još jedan veliki  dan - svih sedamnaest derbija iz pet evrospkih liga sutra ćete moći pratiti u našem programu, što u direktnom, što u kombinovanom prenosu. I ne zaboravite - komentator koji se duže od dva i po minuta ne pozove ni na jedan statistički podatak ima duplo veće šanse za otkaz od onoga koji to čini redovno, opravdano i svrsishodno, ne remeteći tok igre i užitak gledalaca! Što bi rekle moje kolege u čak 95% slučajeva - do našeg narednog susreta!

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3469243
ETNA