Sena

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
01. 05. 2014.

senna

O događaju je već odavno ispričano sve. Bilo je proleće 1994. godine i šampionat Formule 1 tek se preselio u   Evropu. Vikend na stazi “Enco i Dino Ferari” u Imoli bio je užasan - na slobodnom treningu (u petak, 29. aprila)   mladi Rubens Barikelo jedva je izvukao živu glavu, dok subotnje kvalifikacije    nisu završene zbog pogibije Rolanda Racenbergera, austrisjkog vozača kome je nastup u Imoli bio tek treći u karijeri.  Legendarni komentator “Eurosporta” Mari Voker (Murray Walker) ceo vikend opisao je kao “najcrnji i najtužniji u istoriji Formule 1”, a profesor Sid Votkins (Sid Watkins) , neurohirurg koji je 27 godina bio na čelu tima zaduženog za zdravlje vozača Formule 1, ispričao je kako mu  je Ajrton Sena, čuvši potvrdu vesti o Racenbergovoj smrti, plakao na ramenu kao malo dete.  Profesor Votkins pokušao je ubediti velikog šampiona da odustane od trke i sa njim ode na pecanje, nudeći kao argumente to da je Sena bio šampion tri puta i što svi znaju da je najbrži. Dobio je odgovor toliko tipičan za velikog Ajrtona: “Neke stvari ne možemo kontrolistai. Moram završiti trku, ne mogu sad odustati”.

Sena nedeljnu trku nije završio, jer je njegov “Vilijams” izleteo sa staze u drugom krugu posle ponovljenog starta. Posledice izletanja u krivini “Tamburelo” , pri brzini nešto većoj od 300 km/h i direktnog udarca u betonski zid po Senu su bile smrtonosne. Tragična vest saopštena je tek posle trke (pobedio Mihael Šumaher, treće mesto pripalo Miki Hakinenu), a doktori su tačno vreme smrti locirali na 14 časova i 17 minuta, što znači da je Ajrton izdahnuo na licu mesta. Sahranjen je u 5. maja u Sao Paulu, uz najviše državne i vojne počasti. Više od 500 000 ljudi došlo je da mu ukaže poštovanje i zauvek se sa njim oprosti.


Zemaljski dani velikog brazilskog šampiona, okončani preranom smrću, i dvadeset godina posle tragedije u Imoli   predmet su ogromnog interesovanja. Mit začet još za života enormno raste  i umnožava svoju snagu. Klinci rođeni posle Senine pogibije spremni su da stave ruku u vatru tvrdeći da je Ajrton najveći vozač ikada. U beskrajnim forumaškim prepucavanjima ubedljiva većina tu će  tezu potvrditi sa rukom na levoj strani grudnog koša. Istovremeno se izvlače najrazličitije anegdote, priče o Ajrtonovim brojnim vrlinama i ponekim slabostima, citiraju se rečenice (među kojima je zaista bilo toliko istinski mudrih),  pregledaju snimci, analiziraju nezaboravni potezi…


Sa druge strane, ni stručna javnost o Seninim vozačkim kvalitetima ne misli drugačije. Renomirani britanski časopis “Autosport” organizovao je 2009. godine neku vrstu opštih izbora za najboljeg vozača u istoriji Formule 1. Posebnu težinu ovakvom  izjašnjavanju  dalo je učešće 217 bivših i aktuelnih vozača. Za najboljeg ikada proglašen je Ajrton Sena, ispred Mihaela Šumahera i Huana Manuela Fanđa. Godinu dana kasnije (2010) pojavio se predivni dokumentarni film, jednostavno nazvan “Sena” , umetničko delo dostojno renomea čoveka kojem je posvećeno (što je u startu bio pakleno težak zadatak). Nije zanemarljiv ni podatak iz 2011. godine - mala grupa brazilskih entuzijasta, zaposlenih u gejmerskoj kompaniji “Reiza studio ” (zaslužnoj za spektakularno kvalitetne simulacije vožnje poput “Game stock Car” franšize) obznanila je da je obezbedila prava za video-igru posvećenu nacionalnom heroju, Ajrtonu Seni. Do sredine 2014. godine igra (“Senna - the game”) se nije pojavila, ali “Reiza” u rukama čvrsto drži zakonska prava i od svog projekta ne odustaje. Ima tu još jedna sitnica, koja dosta govori o veličini Ajrtonove zaostavštine - deo prihoda koji bude ostvaren prodajom budućeg video-naslova otići će u humanitarne svrhe, posredstvom “Instituta Ajrton Sena”, organizacije osnivane od  Senine porodice, sa ciljem  unapređenja obrazovanja dece u Brazilu.Dok je sveta prepričavaće se Senino rivalstvo sa profesorom Prostom, trkački duel koji je na svom vrhuncu prerastao u otvoreni rat. Sudar prvih kapi kiše sa asfaltom nateraće nas da se setimo Seninog neprevaziđenog umeća upravljanja bolidom na mokrim pistama. Jedna od prvih priča koju će čuti svaki novajlija u svetu automobilizma biće ona o Velikoj nagradi Evrope 1993. godine - kvalifikacije su vožene po suvom, i Sena je za prvoplasiranim Prostom zaostao gotovo dve sekunde, a ispred su bili još i Patreze i Šumaher. Na dan trke nebo nad Doningtonom se zamračilo i staza je za tili čas bila sasvim mokra. Kišni čovek je posao završio već u prvom krugu, izbivši na čelnu poziciju , na kojoj je ostao do kraja trke. Samo jedan vozač (Dejmon Hil) kroz cilj je prošao u istom krugu sa Senom, koji je održao jedan od najspektakularnijih časova vožnje u istoriji automibilizma.


Edi Irvajn (Eddie Irvine) verovatno  i danas svojim prijateljima priča o ćuški koju je od Sene dobio u Japanu, 1993. godine, uz roditeljski prekor da “mora da nauči da poštuje starije”. Profesor Prost, može biti,  još uvek sanja neke od incidenata sa Senom, do kojih je dolazilo uglavnom zbog Brazilčeve vrele krvi i neukrotivog temperamenta.. Vozači koji su se protiv njega takmičili, kao i oni koji su ga dobro poznavali, složni su u oceni da se Ajrton na nebu pojavio poput komete, svojom brzinom i vrelinom obasjavši sve što mu se ikada približilo. Pokretačka snaga te komete bio je njegov  blistavi  intelekt, koji ga je, zajedno sa neverovatnom harizmatičnošću, učinio jednim od najblistavijih fenomena u novijoj  istoriji. Senina filozofija svodila se na jednostavan postupak pronalaženja, a zatim i neprestanog prevazilaženja sopstvenih granica.  Na stazi je bio ludački brz, van nje mistično mudar. Bio je, a i dvadeset godina posle smrti jeste - istinski superstar.  Nekoliko dana pred smrt, u intervjuu jednoj televiziji, Sena je rekao i sledeće:


“Određenog dana, u određenim okolnostima, pomislite: 'Tu je moja granica'. Zatim krenete i pokušate da je dosegnete. Onog trenutka kada dođete do te granice, nešto se dogodi i možete ići još malo dalje. Snagom svoje volje, odlučnošću, instinktom, iskustvima, možete poleteti veoma visoko”.


Jedan bejaše Ajrton.

Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502536
ETNA