Početna stranica arrow Guske u magli arrow Godina pogrešnih koraka

Godina pogrešnih koraka

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Loše Najbolje 
Autor Predrag Ž. Vajagić
02. 02. 2009.

Pjani dedaKo je spreman da ponovo protrči kroz minsko polje 2008?

Ukaza nam se, divnog li čuda, nova godina. Minulu smo šutnuli, a pridošloj se ulagujemo hvaleći njenu nevinost. Kao da nije susrela svoju uplakanu prethodnicu i sve već shvatila. Ali, hajde da joj o onoj staroj kažemo sve najcrnje, jer to je ono što nove vole da čuju o bivšim.

JANUAR

Lančani sudar praznika odneo je mnogo žrtava, jer se nemilice jelo, pilo, šenlučilo i holesterolu ugađalo. Mesec je bio okovan ledom, pa su gipsani radovi u domu zdravlja lepo napredovali. Osetljivi na lepotu Karle Del Ponte mogli su odahnuti, jer ju je zamenio Serž Bramerc koji je od početka nagovestio da će poznati scenario reprodukovati do obostrane iznemoglosti. Za evro je valjalo izdvojiti čitavih osamdeset dinara, što je ražalostilo sirotinju, a obradovalo, u svakoj varijanti zadovoljnog monopolistu Miškovića.

Porodica već tad zadabićenog Radovana Karadžića ostala je bez dokumenata, a dobila zabranu i da prismrdi deviznim računima koje im je divojarački spretni pater familijas ostavio na posluženje. Udarnici zemunskog klana utefterili su ukupno 465 godina robije, na žalost Qrira i ostalih splačinastih medija, ali je zato njihov nabeđeni jatak, general Aco Tomić od države za sto dana apsa u doba Sablje otkinuo šest miliona dinara. Veliku rokadu s životom povukao je Bobi Fišer, i tako se pridružio svom meceni Jezdi. Boris je vodio bitku ljutu s Tomom, i u tom trenutku su (cepajući drva, jureći kokoške po ledu) trenirali da ukrste pesnice u drugom krugu izbora. Građani su hvatani u mišolovku besplatnih akcija, a topli azil u zagrljaju moskovskog mede dobili su članovi porodice Milošević.

FEBRUAR

Februara se ni pakleni hroničar ne bi postideo. Svako je ponešto izgubio: Toma bitku, a Bošnjaci originalni papirus Dejtonskog sporazuma iz arhive. U pobedničkom zanosu Boris pristlicama zapevušio „Evo banke, cigane moj“. RTB Bor je najzad prodat, ali na telefonskoj sednici i ispod žita. Ali, zato je sve bilo transparentno nakon što je Kosovo zgrabilo nezavisnost. Razuzureni mladunci su napravili novi urbanistički plan Beograda odvaljujući semafore, premeštajući kontejnere i kamenujući ambasade. Ostaće zapamćena ideja jednog navijača da pozove demonstrante da drže pod blokadom USA ambasadu sve dok Jenkiji "ne vrate Kosovo". Hit meseca bila je pesma „Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji“, mada se napajalo i uz „Nož, žica, Srebrenica“. Paljevinu na graničnom prelazu s Kosovom raspirivao je i jedan brkati dužnosnik izjavom da to „nije lepo, ali je legitimno“. S mitinga u odbranu Kosmeta i Metohije grupice savesnih su se odlile da se još malo identifikuju s Neronom, ili da, kroz smrskane izloge, nabave nove patike i krpice. U američkoj ambasadi tog dana ubijen je izbeglica s Kosova.

Osvetoljubi pijani mladić zapalio kafiću Lounge u Novom Sadu i kumovao požaru sa sedmoro mrtvih. Budući ruski predsednik Medvedev dotrčao je da nas ubedi da starijem baćuška - bratu, u ovom delikatnom trenutku, prodamo NIS za siću. 

MART

Osokoljen ovim, da tako kažemo prenatalnim predsedničkim uspehom, Medvedev se vratio u domaju i s lakoćom pobedio. Do krvi se pokoškali DSS i DS petlići i najavili izbore. Muški potez, doduše na Dan žena, povukao je veliki Voja, koji je raspustio vladu i zakazao glasanje za maj. Poslednja sednica vlade, štoperice kažu, trajala bezmalo 48 sekundi (oni osetljivog nepca nisu stigli ni srknuti kafu). Ali je zato crnogorski as Milo u italijanskom tužilaštvu ispitivan čitavih pet sati.

Neonacisti marširali Beogradom, a žandarmerija održavala formu tukući se s rezervistima. Knjaževački sudija usmrćen je u svom dvorištu. Budući najevropljanin Palma odlučio da sve svoje gabarite stavi na raspolaganje jedinstvenoj Dačić-Krkobabić listi. Srbija povukla 20 pokunjenih ambasadora iz pustog inozemstva.

Mišković za Geneks iz malog džepa izvukao 180 miliona dinara, siromašni Dinkić novinarima pokazao svoj ubogi dom i rasparene šoljice za kafu u njemu, a u senci tih prevažnih činjenica ostao podatak da u našoj zemlji u siromaštvu živi oko 300 000 dece.

APRIL

Otkrivena je topla voda da profesori na univerzitetima lakše upisuju šestice kad im na uvce šuškaju evri. Haradinaj, pošto je prethodno pobio većinu svedoka, proglašen nevinim u Hagu. U Zagrebu, pred 3 000 izuvenih srećnika, Buš obećao da Hrvate „više niko ne sme da bije“. Za razliku od Tirane, ovde mu niko nije smakao sat. Za to vreme predstavnici FIAT-a došli na prvo gledanje u Kragujevac.

Počelo izdavanje novih ličnih koje će prijavljeni, kao što je vreme i pokazalo, dobijati u roku od 15 dana. U podrumu svoje kuće austrijski monstrum Fricl 24 godine držao ćerku s kojom je, povrh svega, imao i šestoro dece. Potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (jabuka razdora na putu ka izborima) koji je, u momentu dok su se, razjapivši usta svoja, Tadić i Đelić kucali šampanjerom, već suspendovan. 

MAJ

U predizbornom zanosu otvoreno porodilište koje ima sve osim pacijenata i doktora, te se u njemu do sada od planiranih 2 000 beba godišnje -  nije rodila nijedna. Propao i blef o besplatnim vizama za Jevropu. U Pirotu učenice brutalno maltretirale vršnjakinju i to ovekovečile mobilnim. Ciklon u Mjanmaru odneo dvadeset hiljada života. U Kini se (uz hiljade žrtvi) tresla zemlja, a u Areni laminat na izvrsno organizovanom Eurosongu. Izbor za pesmu evrovizije prošao bez desničarski najavljenog linča gej turista. Putin se dosetio da sebi bezecuje mesto premijera, a demokrate slavile izbornu pobedu, nesvesne da ih čeka višemesečno njakanje sa Dačićem. 

JUN

Uhapšen Župljanin koji se branio da je neki Vukadin iz Bačke Palanke (opaaa!?), a Makedonci potvrdili staru tezu: „izeš izbore ako nema mrtvih“. Bregović pao s višnje na koju se popeo da mu ne propadnu ucrvci. Šešelj, u isto vreme, objavio da je Toma pao s kruške, jer se potužio da ga haški rab sputava. Sud odlučio da Marko Milošević nije imao lošu nameru kad je motornom testerom vijao otporaše. Atina se u požaru usijala, poput mobilnih telefona kojima stranke uglavljuju podelu plena.

Cane Subotić išetao iz ruskog zatvora, uprkos dosijeu od tri tone. Tadić odlučio da premijersko žezlo poveri Mirku Cvetkoviću, koga ne znaju ni u užoj porodici. Košarkaški teškaš Miladin Kovačević namlatio kolegu u diskaću, te prebegao u majčicu (Srbiju). Priština dobila ustav, pa slavila uz zurle... 

JUL

Džaja se dokopao slobode, taman da, pre nego se otisne u Crnu Goru, vidi da smo svi dobili novu vladu, Beograd riđeg gradonačelnika, a Republika Srpska himnu i grb, na kome se nazire i stručak ljiljana. S druge strane (ne grba, već ovako) Ljiljana Zelen Karadžić ponovo ugledala muža, za koga se ispostavilo da ima novi identitet i prijateljicu. Patriotski orijentisani huligani danima lelekali po Beogradu, a pisma pretnje stizala najisturenijim uglednicima. Termiti poluistina o dr Dabiću pojeli činjenicu da su Raši haubice iznad Sarajeva nekad bile milije od gusli i vidovnjačkih rašlji. 

AVGUST

U beogradskoj kanti za smeće pronađena ljudska glava. Iste su padale i u Južnoj Osetiji, gde se vodi rat koji vaš novinar, i pored britkog uma, nikako ne može skontati. Putin upucao amurskog tigra teškog pola tone, i time spasao američku ekipu koja ga je (tigra, ne Putina) dražila kamerom. Na Beer festu jedanaestoro postradalo od hmeljnog udara. Vojvodina dobila predlog Ustava, ali niti slavlja, niti zurli!

SEPTEMBAR

U skupštini i mikrofoni uvenuli od kletvi otrovnih radikalki, čime je najavljen kolaps SRS-a. Neki „neutralni“ poslanici u kletvama ne vide ništa (s)porno. NIS odokativno procenjen na dva miliona evra, ali Rusi insistiraju na pravilu „taknuto – maknuto“. Toma najavio osnivanje urednije i naprednije stranke. Mali Radojica srpske politike, Vučić, nije umro već se ućutao, pa na nokširu vagao šta mu je činiti. Hilari skroz napismeno upozorila košarkaške sponzore da, zbog slučaja Kovačević, više ne dreše kesu za basketbalije. Nakon tri sekunde u reketu poslušao je diša Babić iz Hemofarma, koji se sa zahtevom Klintonovice ne slaže, ali će ga, logično tome, poslušati.

Gorica Gajević se vratila u leprozni javni život Srbije u kome su poslanici za tri meseca sastavili tek 23 radna dana i za to s budžeta otkinuli oko milion evra. MMF savetuje štednju, ali se u ime onih koji ne mogu dugo čekati pobunio iskusni Krkobabić. Tadić video i opipao De Nira, koji je priznao Borisu da mu zavidi na glumačkim rolama. Madona napravila jaz na Jazu, jer su se vojvode, serdari i njihove kontese do bine dovezli lako kao miš kroz sir, a obični posetioci ostali zaglavljeni u saobraćaju i gospu Čikone uhvatili samo za poslednjih par minuta.

Na tenderu za JAT (čiji avioni ne uzleću lako, ali kad uzlete - ne padaju) niko nije imao kuraži da učestvuje. General Kadijević skrasio se u Rusiji, premda je njegove penzionerske dane hrvatsko pravosuđe drugačije zamišljalo.

OKTOBAR

Zrenjanin je imao titulu najatraktivnijeg grada za investiranje u Srbiji, a opet tamošnji gradonačelnik - Goran Knežević poslat je da prazni (i puni) kiblu zbog organizovanja građevinske mafije. U listopadu se sasušila i urednica Politike Ljiljana Smajlović koja je tako ostala bez plate od (nek sad gospon Luković zapuši uši) barem 250 000 dinara. Isto toliko, ali evra, vlada je prebacila zoo - vrtu u Jagodini, jer se Palmi prohtelo da iza rešetaka, pored Bidžinog zeta, smesti i žirafu.

Na netom usvojenu rezoluciju Srbije u UN, bratski se nadovezali Crnogorci i Makedonci priznajući Kosmet. Ivica Dačić nerviranje zbog Nedićevog portreta u zgradi vlade lečio imenovanjem Divca za svog visokog savetnika. Na Čuburi investitor se malo zaneo u gradnju, pa urušio četiri obližnje kuće u kojima srećom niko nije stradao.

Posle 100 dana Cvetković svojoj vladi dao čistu peticu. Nakon ocenjivanja opozicije, zaključena ipak trojka. Skontano da gasni posrednik Jugorosgas zaradi oko trideset miliona evra provizije godišnje. Eksperiment koji je simulirajući veliki prasak trebao da nam otkrije tajnu stvaranja univerzuma, pretvorio se u veliki puvanjak, kažu zbog neke spojke za koju mi je par palanačkih električara tvrdilo da bi je s lakoćom popravili. Potpisan novi kolektivni ugovor, koji će uskoro ući u fazu „puj, pike, ne važi“.

NOVEMBAR

Kenijska bakuta Baraka Obame uz ritualno klanje pilića proslavila unukovu pobedu. Srbija i Hrvatska otpočele igru „Ko se boji tužbe u Hagu još“. Bojan Krišto, mlađan(ov)a uzdanica, sebi razrezao platu od oko 800 000 dinara. Ko nije imao pojma da je Bombaj promenio ime, saznao je to kroz izveštaj o sukobima u Mumbaju. Počeli mukotrpni pregovori o prodaji NIS-a, koji će rezultirati našim skidanjem gaća.

DECEMBAR

Deda Mraz proteran iz sarajevskih vrtića, a premijer obećao da će smanjiti plate službenicima koji sebi pumpaju paketiće. Đilas najavio gradnju metroa, ali nije precizirao u kom veku se očekuje završetak radova. Naše gore gorki list Rod Blagojević uhapšen u „endemskom pokušaju“ preprodaje Barakove stolice u Senatu. Dinkić, razočaran zbog slabe pozicije u IMT (ima l` mene tute?) zanimaciji, napustio pregovore s baćuškama.

US Steel zagasila obe visoke peći usled užarene svetske ekonomske krize. „Zlaćanima da pobodu noži“ zakrvili Šutanovac i načelnik Ponoš. Tadić utvrdio ko nije dugme i izvukao Miroslavljevog zeta na suvo (Ponoš prepušten talasima).

Raspušten beogradski odbor DSS-a, a pilotiranje dirižablom preuzeo lično kosovski vitez Voja. Rastočeni radikali se junački čupali za ruse kose. Ipak, SRS pomogla da se budžet Srbije usvoji u minut do dvanaest. Očekuje se naplata tokom vrle nove 2009, za koju želimo da ima više sreće s nama nego prethodna.

No, već je 20. januar, kako reče Duško Radović – „ nova godina je došla i prošla, posle kraćeg prekida danas se nastavlja stara godina.“

Pa, bujrum!!!!

< Prethodna

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3471916
ETNA