Reč-dve o modi

Vrednovanje: ONONONOFFOFF / 5
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
03. 02. 2009.

zabranito pušenjeOduvek sam se pitao kako je to biti trendseter. Znate ono, kad ispričate 45 rečenica o tome kako dugme na košulji nikako nije smelo da bude određene boje jer se, bože moj, ne slaže sa pertlama na cipelama. Ili kako je estradni umetnik taj i taj bio najzapaženiji na koktelu kod političara tog i tog jer je pogodio najbolju moguću kombinaciju, nosio tkanine toplih boja koje ga otvaraju u licu (i nešto malo oko kukova). Nekada mi se, ali samo na momenat, učini da su trendseteri učili definicije od legendarne Milke Babović, koja je volela da, prilikom komentarisanja umetničkog klizanja uvek prvo "rekne dvije" o haljinici u koju je Nemica (Ruskinja, Austrijanka, etc...) obučena pa tek onda pređe na one silne piruete, dvostruke aksle (valjda se ovako kaže), salta i ostale glavolomne stvari koje nikako ne treba pokušavati izvoditi kod kuće. Jasno je da je poređenje neodrživo jer je Milka neuporedivo rečitija, elokventnija i preciznija u svojim opisima od današnjih modnih diktatora čiji se vokabular sastoji od uglavnom bezobrazno rabljenih i veoma frekventnih gotovih fraza, koje usput jedva da nešto i znače.

Ove vesele modne pregaoce, kojima u ličnim kartama /osobnim iskaznicama pod adresom stanovanja verovatno stoji " studio neke televizije" gledamo toliko često da smo već, vrlo verovatno, na njih u dobroj meri oguglali (ne mislim na ono čačkanje po "Guglu", naravski). Zovemo ih raznim imenima, od "modni novinar", preko "stilista" do jednostavno "modni kreator". U eri brzog življenja, zanemarivanja "zastarelih" navika (poput čitanja, odlaska u pozorište ili slušanja kvalitetne muzike) i popriličnog sunovrata moralnih standarda, modni eksperti su, uz neizbežne "estradne zvezde" (u zemljama toliko malim da je iluzorno govoriti o postojanju istinskih zvezda u njima) preokupirali dobar deo ionako prezasićenog televizijskog etra. Uz napomenu da i u tom, kao i u svim drugim poslovima, uvek postoje časni izuzeci (pristojni, obrazovani i skromni ljudi lišeni svesti o sopstvenoj nenadjebivosti) ipak se mogu izvesti neke zajedničke karakteristike svih onih koji vas oštro prekoravaju zbog toga što ste zamrznuti u vremenu kada su duboke starke, leviske i neki bolji duks bili sve što je od modne naobrazbe čoveku bilo dovoljno.

Ova tema, kao i mnoštvo drugih, naizgled malih, a zapravo veoma bitnih tema, nije bila baš prečesto korišćena u tekstovima pesama. Šteta, jer je to teren kao stvoren za dijagnostikovanje socijalnih devijacija, obračun sa sasvim nerazumljivom potrebom svih televizija da nam nameću šta ćemo da oblačimo, kako da izgledamo i kome da se, u četiri zida svoje sobe, do iznemoglosti divimo. Ljubaznošću Seje Sexona, imao sam priliku da malo gvirnem u tekst najavljenog prvog singla sa novog albuma "Zabranjenog Pušenja", pesme koja se bavi baš ovom tematikom i zove se "Modni guru". Moja prva pomisao bila je da kažem samo jednu rečenicu – Sejo, gde ovo prepisa, sviju ti? Odustao sam brzo od toga, jer je odmah, posle prvog čitanja, jasno da je tekst ove pesme jedan od onih za koje ste sigurni da ste već morali negde da ga čujete, ali niste. Čuli ste ga, zapravo, prilikom osluškivanja sopstvenih refleksija, jer takve pesme, pod uslovom da ič ne razumete ceo taj glamurozni i šljašteći svet, uvek tačno izražavaju baš ono što i vi osećate


Šta je out, šta je in
Savjetujte se sa njim
Jer on, on je stilist

Koje gaće, koje hlače
Koje boje natikače
Jer on je modni stilist


Ponekad nije dovoljno ni to što ćete, kanite li se baviti estradom, unajmiti čitav buljuk modnih savetnika koji će vam do u tančine reći šta smete, a šta ne smete da obučete i kako da se ponašate. Ne, uvek postoji opasnost da se guru nad guruima, onaj koji se obično pita za sve, oglasi nekim rečenicama nepovoljnim po vas i vi ste u modnoj kliničkoj smrti dugo posle toga. Jer:


Je li crna, ili bijela,
plaši se estrada cijela
on je modni stilist


Pivski stomak? Celulit? Salce na bokovima? Zaboravite na to, mislite li dobiti pozitivne kritike kod modnog gurua. Veliki Duško Radović je jednom prilikom rekao da je jedan beogradski park prepun manijaka - neki trče za ženskama, a neki bez vidnog razloga. Sad, naravno, niko normalan vas neće savetovati da sasvim zanemarite fizičke aktivnosti (tri partije nedeljno "na male" ili dvadesetak kilometara pešačenja su sasvim dovoljno, kažu doktori, koji tu tematiku ipak mnogo bolje poznaju). Ono što vam diktira moda mnogo je surovije- ako vaš stomak nije nalik, svojom čvrstinom, keramičkim pločicama i ako vam obim bicepsa nije toliki da može da začepi rupe u vašem obrazovanju, nemojte da očekujete naklonost bilo kog gurua. Pri svemu tome, pazite dobro i šta ćete da jedete, jer modni guru je i po tom pitanju neumoljiv i daje lični primer:


Ne voli slaninu i puru
On je modni guru


Kamere su ambijent u kojem se gurui najbolje snalaze. Svojim osmesima (ne ulazimo u to da li su iskreni), dobro odmerenim pokretima i besprekornim stajlingom oni privlače hiljade i hiljade sledbenika i sledbenica. Kao krajnji rezultat, imamo činjenicu da se trinaestogodišnje devojčice oblače kao tridesetpetogodišnje žene, dok i jedne i druge sve više liče na estradne zvezde kao skinute sa pokretne trake nekih modnih gurua. Nasmejan, sa čašom skupog šampanjca u ruci (ili, mnogo čećše, negazirane vode, zdravije je) guru će vas gledati sa svakog značajnijeg eventa, svojim pošalicama oplemenjivaće party:


jer on je modni kralj
di je party tu je on
o, kamere on voli
još više voli mikrofon
obožava silikon
on je modni guru


Jasno je da položaj nekoga ko diktira modne tokove može da bude lagodan, u mnogo čemu. Čudan običaj plaćanja ture za celo društvoje samo je relikvija zaostalosti ovih prostora, elemenat prisnosti koji može jedino da naškodi želi li se postići uspeh u nemilosrdnom poslovnom svetu. Mora se očuvati imidž i uklapati se u suvremene svetske tokove. Zato:


On je modni guru
On neće platit turuPoznajete li mnogo modnih gurua? Iskren da budem, ja ne. Zapravo, bolje bi bilo reći da ih možda prepoznajem. Kad ih vidim, na televiziji, jakako. Moje intersovanje za njih u narednom periodu biće u vezi sa iščekivanjem melodije koja će ići uz tekst koji smo malo pročešljali. Ako se po jutru dan poznaje, proleće ove godine mogli bismo provesti pevušeći pesmicu o modnim trendseterima. Gde nas sve život ne može odvući, zar ne?

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502546
ETNA