Faktor milion

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
05. 08. 2012.

pržiLeto je, kao što znamo, surovo i nemilosrdno godišnje doba. Opasnost vreba na svakom ćošku . S kraja juna, tokom jula i početkom avgusta, kada vrućinčine hvataju ono malo zaleta, multiplikuje se i broj potencijalnih nevolja gotovih da se lakomislenom insanu obruše na uzavrelu i u najvećem broju slučajeva nezaštićenu glavušu. Izađe, rećemo, čeljade na ulicu, bezbrižno hoda, ništa mu pod milim bogom ne fali, i onda se seti:

Konju jedan, koliko puta na televiziji moraju da ponove da bi ti zapamtio? Nemaš šešir, a kupio si ga, užasnut televizijskom reportažom čija je poenta bila nedvosmislena – još su amebe imale primitivne šeširiće, sačinjene tako da im pokrivaju ono što je kasnije postalo glava kod drugih stvorenja. Najveća briga kromanjonca ili krapinskog pračoveka nije bio lov, zazor od munja i gromova ili uzmicanje pred većim i jačim životinjama. Ne, neki pećinski crteži, kako je to lepo dokazalo naučno istraživanje finansirano novcem velike kompanije, jasno ukazuju na to da ni naši daleki preci , za vrelih dana, nisu svoje plemenite noseve promaljali ne metnuvši pre toga na glavu taze odranog dabra, kradeno ptičje gnezdo ili, pak, prekrivku od čiste krokodilske kože (eh, te socijalne razlike!)

Užasnut ovakvim upozorenjima i asocijacijama, naš će se veselnik-suvremenik , posle munjevitog okreta nalevo krug, vratiti natrag u svoje bezbedno prebivalište. Sa čežnjom i svečanom nostalgijom prizvaće u sećanje velelepne trenutke iz 1999. godine, kada smo onako junački i slobodarski, što nam je oduvek svojstveno, dohakali potpunom pomračenju Sunca. Samo su se kokoške tada pokazale snalažljivijima i doslednijima od nas, jer ih je potpuni izostanak dnevne svetlosti naterao nazad u svoja prebivališta, na neplanirano utvrđivanje sna kad mu vreme nije. Među nama je bilo i onih koji su, uprkos jasnim i izričitim upozorenjima iz katodne cevi, pokušali da provire iza četiri ćebeta i kvadratnog kilometra kartona zalepljenih preko prozora, dok su se troprsti dvonošci pokazali daleko disciplinovanijim i za neko tamo pomračenje nisu demonstrirali baš nikakav interes. Bila je to zaista nezaboravna godina – nije prošlo ni dva meseca kako smo razbucali NATO, a već se i kučka priroda, verovatno uzjebana severnoatlantskim eksperimentima nastalim iz gubitničke nemoći , dramatično okrenula protiv nas. No, narod najstariji imao je odgovor i na to – preživeo je tolika pomračenja u proteklih desetak stoleća, gde neće i to, apokaliptično, sa kraja milenijuma.

E, iz tog prevrtljivog perioda svima su nam ostale poneke naočare, jer smo znali da će nas, bez njih, jedanaestog avgusta 1999. godine, samo letimičan pogled ka suncu momentalno oslepeti, paralisati nam pankreas i jetra , usporiti rad srca i istog časa zatrovati plućne mehove jektikom. Kako se ne možemo pružiti više nego što nam guber dozvoljava, tako je i zaštita za oči, nabavljena tada a sačuvana trajno, bila najrazličitijeg porekla – nekom su poslužili zavarivački đozluci, drugi su garavili (ne sokačeći) obična stakla, dok su treći turali svakojake folije preko regularnih ćoroskopa. Zavidan arsenal , čije nagomilavanje traje evo već trinaest godina, odlično dođe i ovih dana, kao obavezan deo svetog trojstva – kapa (šešir), naočare i flašica sa vodom. Da ne dužimo previše, kompanije koje se bave proizvodnjom ozbiljnih pomagala za oči već su to mnogo puta dokazale – naočare za sunce (ili protivu njega) nisu tu samo da bismo izgledali lepše (mada je dobar deo nas beznadežno nepopravljiv po tom pitanju) , već i da nam pruže neophodnu, neizostavnu, obaveznu, hitnu, trenutnu i nasušnu zaštitu od malicioznog UV zračenja.

komplet

Kako dođe leto, tako se te UV zrake uzjogune, namnože, vrebaju i kidišu na neoprezne pojedince koji su zaboravili da prekriju oči. Jasno je i da je stepen zaštite baš onakav kakvim ga proklamuju firme koje prodaju preventivne očne potrepštine - što su naočare skuplje, više vas štite od razularenog UV snoplja. Tako ćete za modele koje nosi fukara ubrzo uvideti zašto ih zovu modelom „oslep'o sam“, dok najluksuzniji artikli imaju interni naziv „3D“, jer pomoću njih vidite i treću, zapravo nepostojeću dimenziju, onu koja cenu vrtoglavo diže u nebesa. Ona (dimenzija) sadrži potpunu zaštitu od svih štetnih zračenja, zabran za oluje na Suncu u narednih sedam stoleća i pol, kao i poseban mehanizam koji će ponosnom vlasniku naočara omogućiti prilagođavanje ugla nakrivljenosti stakala stepenu pod kojim velika vatrena lopta u tom momentu prži po sparušenom i uzavrelom tlu. Pa ti hodaj bez naočara!

Bivalo je , doduše, i takvih vremena kada su zemljom hodili ljudi čiji su šeširi bili više odraz trenutne mode, dok su naočare za sunce nosili samo egzemplari gonjeni neizlečivom ekstravagancijom. Iako kreme za sunčanje tada nisu postojale, bivalo je i leta vrelih, možda i vrelijih od ovih danas, kaogod i težaka koji su najpaklenije dane provodili na njivi, dok je vrelina po ceo dan udarala direktno u njihova čela, potiljke i temena. Neki od njih doživeli su, štaviše, duboku i spokojnu starost (ako nisu lapotovani, ali to je druga priča – danas mogu biti samo lap-topovani) . No, nema smisla ulaziti u jalove rasprave i potezati neutemeljene argumente. Nismo li u današnje vreme, zahvaljujući globalnom zagrevanju , ali i podrobnim i isrcpnim istraživanjima (potpomognutim zveketom novca multinacionalnih kompanija koje su nas do zagrevanja i dovele ) u situaciji da o paklenim zrakama znamo neuporedivo više? Zato budimo ljudi, i nemojmo da se mrštimo, već poslušajmo uputstva koja se nalaze na raznim bočicama kozmetičkih eliksira!

Pre svega, ne budimo goveda i ne prskajmo lice preparatom koji služi isključivo za zaštitu tela! Ako već toliko insistiramo na facijalnoj besprekornosti, zašto ne bismo kupili kremu isključivo za lice? Medikament, sasvim slučajno, proizvodi ista kompanija, a ni cena mu nije za bacanje. Pošto ste , kod kupovine onog prvog preparata, iz prodavnice izašli plačući (prisećajući se šta ste sve mogli da trampite za onu jednu crvenu novčanicu), nabavka ove druge, za lice specijalizovane vodice, verovatno će vas naterati na jecaj, ridanje i nekoliko umerenih proklinjanja. Ali, šta je to naspram osećaja sigurnosti koji nas preplavi čim prođe onih 45 minuta neophodnih da bismo namazali svaki deo svoga tela onako kako je to predviđeno u uputstvu? Opijeni srećom, mnogi od nas će se u tom trenutku malo zaneti , skloniti obod šeširića u stranu, pomeriti ram naočara tako da golim okom trijumfalno pogledaju ka Suncu, kao da žele da mu kažu:

- Š'a bilo, e? Šta mi možeš sad?

Kako je to lepo, fontom 0,5, naznačeno na pozadini pakovanja, jedno (miro)pomazanje nikako ne bi smelo da nas zavara. Pored opreznosti, poželjna je i (u)temelj(e)nost! Proizvođaču se mora verovati kada kaže da je preparat vodootporan, nevidljiv, ne masti kožu i deluje trenutno. Sa druge strane, moramo ubiti zakeralo i skeptika u sebi, onu nepodnošljivu stranu sopstvene ličnosti spremnu da postavi idiotska pitanja poput "zašto vodootporni preparat mora da se nanosi posle izlaska iz vode?". Zato bespogovorno treba poštovati napisano – počastiti kožu zaštitom posle svakog kupanja. Idealno bi bilo kada bismo se kupali na svakih desetak minuta – to bi značilo da bismo dnevno trošili po jednu bočicu kreme za telo i preparata za lice, a to bi, bez ikakve sumnje, dugoročno povećalo profite velikih kozmetičkih kompanija i tako pokrenulo (ili barem nauljilo) posustali zamajac svetske privrede. I ko bi bio nezadovoljan takvim ishodom?

Leto, izgleda , ne mora da bude surovo i nemilosrdno godišnje doba. Things have changed, što bi rekao veliki Dilan, pa ni neke narodne poslovice više ne važe. Kako daleko, naivno i neobavešteno zvuči, recimo ko se sunca krije, bolje da ga nije? Hm, ne liči li cela situacija, u krajnjoj liniji, na onu čuvenu Mešinu "boj se ovna, boj se govna, kad ću živjeti"? Ne bih znao da vam kažem, jer me izdaje strpljenje. Teško je mrčiti po tastaturi namazan faktorom milion, sa kapom na glavi i ogromnim naočarima ispred nosa. Napolju su , iza "ambasador" ćebeta prebačenog preko prozorskog okna, neprijateljski i ubitačni zraci avgustovskog sunca, sa kojim se čovek ne može suočiti nepripremljen!

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3469309
ETNA