Početna stranica arrow Deset deka šmeka arrow Smoči svoj (u more krst)

Smoči svoj (u more krst)

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Loše Najbolje 
Autor Predrag Ž. Vajagić
23. 07. 2012.

last minute...Prži se, prži leto, doba sveopšteg ošamućenja kad je svaki čovek, ako nije hronični bolesnik, na dobitku. Žderači plodova tora koji su tokom dugih i gladnih zimskih noći desetkovali četvoronožnu, a zapostavljali dvonožnu silu, grozničavo zatežu pregrejanu trbušinu da im se na plaži ne razlije kô maslac. Vreli trans u kom maštarije postaju opipljive podjaruje čak i najužirenijeg cvikeraša (po svemu sličnog autoru ovih redaka) da naskoči na neku preplanulicu isplaženih grudi, sa stanovitim šansama da joj se prepreči među nogama. Vreme je seksa i razonode, kratkotrajnog uživanja uz dugotrajne otplate, lakih romansi i teških pijanstava, brzih odluka i sporog(orućeg) kajanja.

Svako svoje zapremine potapa gde može i mora, od lavora do Livorna, s tim da je morska so najtraženija špecija kad obljutave veza, prijateljstvo ili samopouzdanje. Zaobišavši opšive gubera, kuso pretiče repato jurišajući na destilovane destinacije, pa čak i psogonje koje pokućstvo drže u dva zavežljaja nekako namaknu sredstva da se nameste mondenskom suncu na zicer. Novine, slinave od političkih idiotluka, šire strane za oglase u kojima turističke (ujedno i terorističke) udruge otimaju putnike neodlučne kom će se privoleti rajstvu.

Putni prospekti bajkovite su primamilice, koje drže zaslađenu vodu dok pare iz džepa ne odu. Čim spustite taban na gebelsovski nahvaljeno tlo primetićete nepoklapanje žanrova. Tada se ispostavi da su predivne azurne plaže zapravo – odurne, a čisti tirkiz mora nemoguć uz šikljaj kanalizacionih cevi drevnog Fekalijanuma. Smeću se (čak i kad je na vlasti) ne gleda u zube, a kvart kartonskih kutija je fatamorgana izazvana odbljeskom sunca u čaši martinija.

Gledate da izbegnete stres, utegnete dobro raspoloženje, u ime toga ste i spiskali ušteđevinu, ali ne može se čovek (makar bio i turista) svemu smejati kao lud na ostrige. Od prve ste, kako je i obećano, uvideli da je sačuvana mediteranska duša naselja, premda niste upozoreni da je i pre restauriranja bila iskvarena do srži. Bogato kulturno i istorijsko nasleđe datira iz vremena praistorije, odakle se tegle i higijenske navike većine primoracona. Mešaju se u priobalju prošlost i sadašnjost, ali preko vaše opekotinama opaljene grbače, na kojoj se već ucrtava preteški krst.

Ciljano letovalište je diskretno i tiho samo u kratkom intervalu kad prestanu da njaču moćna pojačala diskoteka, a još se ne razbude domaća magarad sa svojim podoknicama. Ako zemlju reklamiraju kao mesto dražesnog i harizmatičnog nereda, računajte na revolucionarnu krv do kolena, ili, barem, vojni puč koji će sa biračkog spiska skinuti ministarske obitelji, a sa hotelskog ceo jedan (nadamo se ne vaš) sprat. Očekivali ste guze-radosnice na plaži, a osvetnički su vas dočekale meduze, čijim pregalaštvom će se i ovo leto kletvama oivičiti u vašem sećanju.

Zamislimo sad jednu prosečnu turizmatičnu agenciju za koju je, uzgred budi jebeno, i BIA oličenje poštenja i fer tretmana. Direktor čmavucka u fotelji, proverava kroz prste da li se ugrabljena muva još koprca ili podučava poverenika u Prčnju kako da dasku za peglanje uglavi kao pomoćni ležaj. Nad šefovskom tupošću, nameštajući lančić oko gležnja i pomažući mu oko poslovnih i intimnih trzaja, bdi kafe-kuvarica koju gazda, s ponosom seljaka uslikanog kraj krave muzare, predstavlja kao marketinšku stru(č)njaču. Trust mazgova je tu, traži se samo sočan i smočan slogan, verbalna obrljotka za turiste koji od nestrpljenja grizu nokte i korice pasoša. Bez krpelj-poruke ući u sezonu isto je i kao bez one stvari krenuti u svatove. U nekoliko reči treba nagurati objavu šta firma nudi, kom se bogu klanja, kako (ako?) razmišlja i dokle tako misli.

Povučeni (gde treba) ovim problemom, nasu(icid)mice smo odabrali par slogana, beznadežno zgrčenih u školjkama propagande, da proučimo kakvim misaonim sjajem mogu sjati. Upozoravamo da redovi koji slede nisu najpouzdaniji prijatelji vašeg crevnog i umnog trakta.

Putujte kô grof

Ova agencija je već imala izvesnih nesuglasica sa klijentelom ostavljenom da nearistokratski noći po egipatskim parkićima, ali šta i očekivati od tima koji zamahuje ovakvom krilaticom?! Prvo mi pada na pamet naočiti Musolinijev zet – grof Ćano, a odmah zatim i naročiti trud streljačkog voda koji mu je olovom kalajisao poslednje putovanje. Vredi li se, uopšte, otimati za plemićki putni pedigre? Upitna je i udobnost ruskih grofova koji su glavu i obzire spasavali ispred krvoločnih boljševika, na svakoj granici olakšavši se za šaku dijamanata, što nije rado ponovljiva tranzitna setva.

Divlja lepota

Propagandno lukavstvo ovde škaklja pupak svima koji u moru traže melem za kontinentalne seksualne razderotine, ubeđeni da će im se svaka, samo zato što se valjaju u istom pesku, podati bez pregovaračkih zavrzlama. Egzotična lepotica, krupnih kostiju i grudi, na nekoj plaži „gde cveta himen žut“ požudno čeka (još) jednog baš takvog. Skrivena uvala (posebno ako je ostala izvan domašaja lokalnih narkomana) je kao od boga poručena za sve koji bi da se u osami bace na posao. Divljina se oseća u vazduhu, štipa bronhije, mesi testise, sabija kičmene pršljenove, nadražuje sudbinu... i ne da mi mira! Šta ako iz žbunja iskoče Bo-Derek-braders da mačetama oderu uljeza koji se sestri uvukao pod kupaći i ugrozio joj teško održavanu čednost? Možda, još grđe, brđanka ima naviku (takođe, divlju) da usred orgazma partneru odgrize uvo, ili nešto još delikat(es)nije?

Želimo da budemo još bolji

Želja za napretkom sasvim je u redu. Kad to obavite, slobodno se ponovo javite!

on the beach

Znamo kako da ostvarimo vaše snove

Ne znam čemu insistiranje na celokupnom kontigentu snova, kad se zna da bi većinu njih najradije otrli kao krmelje. Ljudi, recimo, mogu sanjati kako im kobra izleće iz WC šolje ili ženin ljubavnik iz ormarića za cipele! Jednom sam usnio da me domoroci (i domonerotkinje) do vrata ukopanog u pesak serviraju termitima, a više puta spavajući upadao u bunar i kućište lifta, uglavnom u dogovoru sa zelenašima. Priznaćete, vođenje ljubavi s bliznakinjama rado biste ostvarili i s ove strane jastuka, dok nalaz zabezeknutog radiologa da vanmaterično nosite blizance brže-bolje prepuštate, uz buđenje u znoju, bezdanu noći.

Putujte s profesionalcima

Najveći profesionalci koje znam su ubice, špediteri droge i nakupci belog roblja. Za sebe će tvrditi da isijavaju profesionalizam i prekodrinski agitatori koji u eri (prop)ratnih tura odvališe užasni song:

„Popni se na srpske Pale

Stavi tamne šik-očale

i naciljaj na Markale,

Samo tvoje bombe fale!“

Ulažite u uspomene

Ovde uspomene ispadnu kao neke kurve ili, još gore, banke – podašljive samo dok ulažete u njih.

Ne 100% samo u jednom, već u svemu 1% bolji od svih!

Čim su toliko opterećeni brojevima i procentima, nema šanse da će šiju klijentele ostaviti neuvrnutu.

Naš moto je preneti duh pozitivne energije na sve goste, upoznati mnogo novih prijatelja. Pokrenimo se i dozvolimo avanturističkim impulsima da učestvuju u oslobadjanju duha !

Samo nam je još trebao neki Budalaj-lama sa svojim kanonima lažne vedrine i Vujaklijom pod miškom. Radije bih napamet naučio Marksov „Kapital“ nego kapitalno stradao sa ovom agencijom.

U zagrljaju prirode

Svako kroz muke i štrapace sterilne modernosti čezne da ga priroda, kao Grasovog junaka, ućušne ispod svoje široke zelene suknje. Nedostaju nam noćenja po vajatima (bez Erpa) i konzumna pačija govna pomešana s gloginjama umlaćenim znate već čime. Ipak, i priroda je pobesnela, postala manje podatna. Drevni ugašeni vulkan u čijem podnožju ste želeli da piknikujete i dalje povremeno bljuje lavu, dok je blagi i mirisni morski vetar zapravo „nahoče od Cunamija“. Vrhovi zelenih planina, doduše, jesu, kako je nadahnuto skicirano, u oblacima, taman tamo gde i vaš apartman sa čije terase ste planirali u more pljuckati koštice maslina. Privukao vas je podatak da imate letnja posla u mestu s najmanje kišnih dana u godini, pa se ipak pitate kako je moguće da su svi ispucani tokom vaše dve nedelje. Beton i plastika vas nikad nisu ovoliko izneverili, i to ćete od sad uzimati u obz(b)ir.

Totalno drug’čiji od drugih

Za sada se može samo reći da su totalno nepismeniji od drugih!

Ne idemo u korak sa Vašim željama, mi smo uvek korak ispred.

Ovde bi bilo najbolje dosuditi grešku u marketinškim koracima. Ujedno, jasan je i podsvesni signal da će agencija biti vešta u begu od poreznika, inspekcija ili turista nezadovoljnih uslugom.

Idite tamo gde vas vole

Živimo u vremena francuska, golišava, kad licemerje u tolikoj meri postaje cement ljubavi, da čak i golubovi na grani više ne guguču bezinteresno, pa ipak leto najradije provodimo bančeći i sa svake strane se grleći sa voljenim stvorom. Vaši domaćini su ljubazni i pitomi samo dok im ćud premirate devizama. Kad zelembaća nestane, gledaju vas kao mačka haringu, namrčeni što im preporučenom nestiskovinom niste poslali pretili novčanik, a sami ostali negde izvan dometa njihove ljubavi koju tad iskazuju lingvistički vam analizirajući poštapalice ili šećerom dopunjujući rezervoare benzina.

Letujte tamo gde su vam roditelji letovali

Prilično jeftin pokušaj isisavanja dušmanovih deviznih rezervi i buđenja stare čežnje pod borovima na osnovu koje bi deca, često začeta i po sindikalnim odmaralištima, trebala žudeti za povratkom na mesto zločina. Ovom prilikom stežem izraženu desnicu ruku talentovanom dopisivaču koji je, sarkastično, na jednom bilbordu izvorni smisao slogana prepravio u „Letujte tamo gde su vam roditelji ratovali“!

Spojimo na trenutak žice etičkog kola i promislimo čime pod kišobran svoje monomanije turizmološki pridobija naša mala zemlja puna krokodila? Teško je biti hvalitelj rodne grude, posebno ako, čim malo začeprkamo, nailazimo na rudnik dubljih razočarenja. Ma koliko joj ondulirali imidž, Guča kao limeni levak sveta kratkodaha je zamena za more koje nam je, sistemom pogrešnog rovovskog odvodnjavanja, odmaklo u tuđinske plićake, pa ostadosmo, da tako kažemo, suva i neslana uda. Sačuvali smo nešto banja, na pretek imamo manastirskih goveda, a magarci, nekad glavna atrakcija na plaži, sad bruse kopita po klimatizovanim ministarstvima. Ko nas ne zna, skupo bi nas potplatio, jer smo Meka, Medina i Mala Krsna za sve vulkanske korupcije: bez plave koverte ne možeš ni poplavelo novorođenče smestiti u inkubator, a abonenti staračkih domova pare preostale od skupih stanarina daju kuvarici da im „zagrabi gušće“ ili naslednicima da ih opet posete. Zemlja smo izlazećih čitulja i olako prokockanih šansi u kojoj iole neoprezniji igrač na ruletu može izazvati hiperinflaciju. Naša kuća na sred p(r)uta, dragi turisti, dom je vaše zanemelosti, mesto gde ćete sigurno pronaći mafiju po svojoj meri i nesmetano spojiti lično ludilo s opštim haosom. Zaključni slogan, za koji verujem da može pod naš državni barjak okupiti cvet svetske perverznosti, izlučuje se sam (p)od sebe:

Dođite u Srbiju, Vaš košmar je već ovde!

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3471852
ETNA