Početna stranica arrow Bubanj i falš arrow Još uvek skriveno blago

Još uvek skriveno blago

Vrednovanje: ONONONONON / 6
Loše Najbolje 
Autor Dušan Bajić
12. 02. 2012.

omotAmy Winehouse  "Lioness: Hidding Treasures"

Dobro, nije više čudno (ili jeste?) kada se nečija sjajna muzička karijera završi tragično i fatalno da se na tržistu pojave do tada neobjavljeni albumi, kompilacije ili live snimci. Tako je bilo kada je Ian Curtis iz grupe Joy Division  izvršio samoubistvo, John Lennon ubijen, ili Bob Marley umro od raka.I tako dođosmo do Amy Winehouse koja je 23. jula  2011. godine u nizu višegodišnjih incidenata podlegla alkoholu i narkoticima u 27. godini života.To naravno nije opravdanje za pohlepnost i alavost diskografskih kuća i muzičke industrije koja je ipak, čini mi se, došla glave talentovanoj pevačici.

Album "Lioness: Hiden Treasures" izašao je 2. decembra 2011. godine i trebao je da bude njen treći  autorskiski  album, pišem trebao jer on to u stvari kao i da nije. Bar tako tvrdi njen bliski  saradnik, muzičar i producent Mark Ronson, čovek koji pažljivo bira sa kime sarađuje - Adele, Boy George, Duran Duran, Daniel Merriweather...Po njegovoj izjavi, koju je objavila Wikipedija, ovo nije album koji je Amy potpuno završila pre  koncertnog debakla u Beogradu, i ne zna se kada će taj potpuno novi "materijal" izaći na čijem je stvaranju naravno i on učestvovao.I tako dobismo, pa recimo, kompilaciju, koja je izašla 2. decembra 2011. godine i koja teško može da zadovolji iskrenog i istinskog fana hariznmatične - problematične pevačice koja je bila pravo osveženje za muzičku scenu, no hajde da krenemo sa vedrije strane cele priče.

Prvi singl sa albuma je "Body and Soul"i duet sa, po godinama gotovo četiri  puta starijim pevačem, legendarnim Tony Bennettom,  pravi je milozvučni, melanholični jazz biser, gde Amy ravnopravno parira vokalom sa muzičkim veteranom.Drugi singl" Our Day Will Come" čistokrvni je rege koga se ni Bob Marley ne bi postideo i trenutno na top listama mrski konce pop bezličnostima. Obrada starog latino klasika " Girl From Ipanema" ( original Antonio Carlos Jobim˙)živahna je i pokazuje da Amy nije stran ni ovaj žanr i još jednom pokazuje pevačicinu vokalnu superiornost.Numera koja zatvara ovaj neobično kratak album, "A Song For You" ima zavodljivu, usporenu gotovo trip hop atmosferu i kao da je zalutala sa nekog ostvarenja grupe Portishead.Uplitanje pak hip hopa u pesmi "Like Smoke" gde se pojavljuje cenjeni reper Nas nije  promašaj ali nije ni preterano srećan spoj.I......to je sve, što se tiče ovog albuma, koji ne može  da čini pet dobrih pesma, bar ne kada je Amy u pitanju.Ostale pesme su ili već objavljene na prethodna dva albuma uz minimalne, gotovo neprimetne dorade, našminkani demo snimci,uz čuvenu Ronsonovu"Valery" za koju nije baš jasno da li je u pitanju  snimak uživo jer zvuči kao da je publika jednostavno dosnimljena u studiju...

I upravo ovakav album je dobar deo muzičke kritike dočekao na nož, dok je početni tiraž ipak rasprodat u rekordnom roku. Tačnije, nije napadnut album, koliko muzička industrija, diskografska kuća, producenti (čak četiri ih ima na ovom albumu!), ukratko, svi oni za koje se smatra da bi da zarade što više  novca "dok je leš još vruć".Ja bih ipak sačekao da se pojavi njen potpuno novi, zaista autorski, posthumni album,da bi se priča nekako zaokružila, ali se bojim da se to može pretvoriti u ono čuveno "čekanje Godoa".

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3469321
ETNA