Početna stranica arrow Bubanj i falš arrow Povratak lošeg: Tom Waits

Povratak lošeg: Tom Waits

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Loše Najbolje 
Autor Dušan Bajić
31. 01. 2012.

TWTom Waits je jedinstvena i unikatna figura savremene muzike i uopšte umetnosti. Mešajući blues, jazz, rock, polku, šansonu, country i ko zna šta sve još, uz hrapav glas koji zvuči kao da su mu glasne zice pokidane, stvorio je potpuno originalan muzički stil. Sedam godina nismo dobli ništa novo od njega, mada je diskografski bio prisutan jednim live albumom i kompilacijom nekih ranijih i raritetnih pesama.

Krajem avgusta prošle  godine konačno izlazi singl simboličnog naziva “Bad As Me” a ubrzo potom i album istog naziva. Ono što Waits sigurno nije očekivao je da će njegov novi album doći po prvi put, od kada je izdao svoj debi album 1973. godine, na šesto mesto Billboardove liste albuma i deseto mesto UK liste albuma.

Mogli bismo pomisliti da je autor komercijalizovao svoj izraz ili napravio kompromis bilo kakve vrste, ali na sreću ništa od svega toga. Album “Bad As Me” korača dobro utabanim stazama koje su odredjene albumom prekretnicom u karijeri “Swordfishtrombones” iz 1983. godine na kom je Waits napustio uslovno rečeno klasičan blues i jazz i počeo da eksperimentiše. Na novom albumu ima bluesa i rocka u većoj meri nego na albumima objavljenim u poslednjih petnaest godina, ali tu su i sve moguće muzičke digresije po kojima je poznat ovaj američki svestrani umetnik. Na albumu gitaru svira njegov stari saradnik Marc Ribot, ali tu je gitarista Rolling Stonesa Keith Richards koji svira u više pesama i peva prateće vokale u prelepoj baladi “Last Leaf“. Naravno tu je dugogodišnja saradnica, muzičarka, producent i Waitsova žena Katleen Brennan.

Već je i singl “Bad As Me” pokazao da se autor vraća u velikom stilu. Pesma koja otvara album, “Chicago” započinje dobro aranžiranim duvačima dok u sledećoj pesmi “Raised Right Man” dominira zlosutna organa.”Hell Broke Luce” kao osnovni ritam koristi tapšanje uz još poneke nedefinisane zvuke svojstvene pevaču uz haotične gitare, plus zvuci mitraljeza i iskidan Waitsov glas i sulud tekst, ovako nekako zamišljam muziku za pakao. Pravi biser je pesma “Talking at the Same Time” gde Waits neobično nežno i falsetom peva dok mu se oko glasa uvijaju klavir i diskretno odsvirani instrumenti. Pesma “Kiss Me” po melanholiji i ambijentu kao da je zalutala sa njegovog albuma “Blue Valentine” iz 1978.godine. Poslednja, trinaesta pesma na albumu (deluxe edition sadrži jos tri bonus pesme) nosi naziv “New Year’s Eve” i uz harmoniku i mandoline ima gotovu nestvarnu, novogodišnju atmosferu. Naravno, ljudima koji prate ovog umetnika jasno je da je i ovo njegovo ostvarenje tesktualno izuzetno jako, na momente apokaliptično i zastrašujuće, ali zato su tu, kao i uvek kod njega, balade da smanje tenziju.

Album je od strane kritike dočekan odlično, od mogućih pet zvezdica, većina bitnijih magazina mu je dala četiri, dok su Independent i The Daily Telegraph dali svih pet, tako da će album “Bad As Me” sigurno ući u uži izbor za album godine. Sasvim zasluženo.

____________________________________________________________

Dušan BajićRođen kao vabračno dete muzičkog novog talasa i novog romantizma, od najmlađih dana opsesivno prati muziku i film. Radio deset godina na Bap radiju (Bačka Palanka) muzičke emisije, ali pod najezdom turbo folka pobegao i osnovao sopstveni radio koji je opstao dve godine. Pisao za Palanačke nezavisne novine, Pan erotiku i pojedine studentske listove. Trenutno na Bap televiziji. Živi (ma šta to taj glagol danas značio) u Bačkoj Palanci.

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3469247
ETNA