Početna stranica arrow Sunovrat svesti arrow Otimači izgubljenog duga

Otimači izgubljenog duga

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Loše Najbolje 
Autor Predrag Ž. Vajagić
19. 01. 2011.

Nemo' ti mi dolazimoSigurno ste tokom svog života (koji je, nadam se, napasan i mimo kariranih stolnjaka) naučili da se klonite kabadahija što u vr’ stola, kao dete ćeten alvu, muljaju teorije o poštenju, balave za napupelom Srbijom ili kelnericom, prete bubanjem u prsa i bojevom municijom, sve u stilu „pričam ti priču, slomim ti kičmu“, a kad dođe vreme da se pijani pir plati – svoju veličinu zdudaju da može klisnuti kroz uski prozor nužnika.

O svemu ovome bilo bi izlišno ispucavati fraze kad se država, čiji smo do sada bili verni sinci, ne ponaša na taj jedan kalup i isto kopito. Gleda da svaki iščačkani marjaš stavi u svoju vreću bez dna, iako sama struju ne plaća od pretprošlog veka. Duguje čak i za gas koji je šištao kroz prvi terazijski fenjer, a koverte s poštanskim računima vraća devičanski nerascepane od vremena kad su telefoni zaukavani na kurblu. Ali, vo i Jupiter sreću se samo u poslovici, pa se razliaze tako da jednom ostaju sva prava i božije ugodnosti, a drugom obaveza da što pre skapa.

Mast sa supe, pristavljene u doba sveopšte krize, međutim, više nije lako pokupiti. Uzmemo li da svaka država pažljivo nasađuje perad u svoj bankarski pilićarnik, primetićemo da iz njega vrcaju perje i panični kokodak - znak da su monetarni klipovi utanjili.

Banke, moćne da slakome novac zadrigao od kamata, a nemoćne da iscede džepove dužnika, ovaj su šporkavi posao po diskontnim cenama prodale novostasalim firmama, te su građani, umislivši da se dobro snalaze u igri novčane ćorabake, izručeni na milost i nemilost dobro uterivački obučenim privatnicima, koji se neće libiti da do sveže kupljenog duga – dođu.

Problem, kome će zadruge za ljudska prava posvetiti čitavih petnaest sekundi, jeste što banke kompletne dosijee (koji sadrže briseve iz svih vaših duplji, listinge tvrdih i mekih stolica, mape zapišanog drveća i uslove pod kojima vam je supruga oba puta izgubila nevinost) sad isporučuju sumnjivim agencijama koje, uz pomoć tih fakata, mogu da vam surduknu jadac.

No, čemu dalje nagvaždanje i skeptičarstvo? Pređimo jednom na vreme u tabor pobednika, a sirotanovinu, jagmastu na kredite, pustimo nek se krčka u sopstvenoj marinadi.

Red je da svu svoju maštu, koja se raširila na račun praznog stomaka, priložimo kao ispomoć ovim novorođenim firmama, koje, još uvek mokrih špilhozni, stasavaju u moćna preduzeća, moguće mejdane za nova radna mesta. Uterajmo, zato, sebi i bližnjima, za bolje sutra!

Lov na zakorovljeni dug mora teći postupno, kao kad se ulazi u kazan vrelog ulja. Za početak preporučam perolaki pritisak, nežan kao poslanička prhut. Njega su, kvareći ga ljigavošću, primenjivali i bankoidi, ali to mora mužjačkije i raznovrsnije.

Ko jednom prisloni kiflu telefonske slušalice, ne sme odustati pre nego što ciljanom dužniku besomučno, kako već bog miluje, ne iscedi mast.

Najbolje je do imbecilnosti ljubaznim glasom (nije zgoreg da se u pozadini s lanca kida neki doberman) žrtvi saopštavati da svaka sekundica protraćena na psovačinu, zamajavanja i jalova opravdanja dugu dodaje težinu i decimalno ga raskraja.

Najuplašeniji će se slomiti već tada, kao kutnjak na hrastovu koru.

Ukoliko, međutim, „pritisak žičani ne izazove slom živčani“, u pitanju je tvrd orah koji se mora drugačije obuhvatiti krckalicom.

U okupaciju na nepokoreni finansijski gard uključuje se rezervni kadar, kome strvinarstva po pravilu ne manjka. Ako ste mislili da vas od komšijske zavisti štiti to što u soliteru ne možete držati kravu (barem ne četvoronožnu), u velikoj ste zabludi. Upravo oni koji vam vire u tiganj, broje gaće na štriku, odmeravaju kese sa bakalukom i smećem – vragom su dani da se najgore zadušmane.

Napapriće vam život tek onako, od duga vremena, kratke pameti i rastegljive zavisti, i pre nego što im se ponude karte za gladijatorsku arenu u kojoj ćete biti zajutrak lavovima. Laki su za održavanje i potkupljivi, motivaciju cuclaju iz malog prsta, a ne traže ništa osim duhovnog ispunjenja kojim će se, kad vam mudište zapadne u procep, naplaviti. Pri podlostima im često tercira trojanska ždrebetina regrutovana od nezadovoljnih ukućana (deda kome neće da promene pelene, ćerka izjarcana za operaciju grudi, sinek išamaran pred terasnu žetvu kanabisa) koji škrguću desnima na sve vaše predloge, osim onog za dnevni meni.

Kaaaartiiicaaa

Od sorte nakalemljenog susedluka zavisi i arsenal provokacija: uspavljivaće vas, kroz zidove tanje od oblatni, posleponoćno hoblovanje parketa i čobanskih top-lista, a živahniji komšiluk možda se inadžijski opredeli za višesatne snošaje, koji će vam na vrat natovariti i frktanje lepše polovice.

Nakon buđenja bušilicom tik iznad slepoočnice, sve vaše želje će se zgrušati u onu za eutanazijom, a psihički pokop će mimohodom ispratiti kolonija žutih mrava, podmetnutih pod prag.

Nije isključeno da ćete zateći i konjsku glavu u krevetu, ali je ta ideja izjalovljiva, jer će mnogi gladni domaćin, umesto da se obesvesti od užasa, dobar komad paripčine samo plahnuti začinima i prebaciti u podgrejanu rernu.

Taktika je jasna: ovi združeni odredi će vam sve odreda zagorčati, dok ne poverujete da su vas puzavice malera obmotale jer ste nešto gadno zgrešili bogu i ljudima. Onda se, kao u šarena vrata, zagledate u sopstveni život i njegova račvanja, obradujete psa uvaljavši mu gumenu kosku u moču, upalite sveću svakom mravu kog ste (izuzev kolonije žutaća potučene kipućom sodom) zgazili, da bi ključić Pandorine kutije našli umotan u neplaćeni račun, koji je banka iznela na berzu. Lanac nesreće prekidate iščupavši teret sa duše i pare iz plišanog mede, pa se, čisti kao kurbanski janjac – vratite svojoj rutavoj rutini.

Dalje, zašto da trgovina organima i rasprodaja ljudskih resursa u rinfuzi cveta samo dok muze mutave? Možda neko zaista nema para za namirivanje duga, a ima, recimo, uredno popisana oba bubrega od kojih je jedan, svakako, višak. Da se naći i koje plućno krilo, slezena ili mrežnjača koji priložniku trenutno nisu neophodni. Ovakav vid donatorstva leže kao slepcu ćemane, jer je svaki zahvat (pa i hirurški) dopušten u borbi za opstanak, na ivici čađavog ždrela veka.

Ako čak ni to to ne pomogne, treba dublje zahvatiti iz široke palete ucenjivačkih proizvoda, gde je red na one koji, noseći pun naramak darova (jer je i lepa reč ponekad na neplaćenom odsustvu) - vrata otvaraju cokulom ili dinamitom.

I mi konje za militaciju imamo, jer se tokom godina namrestilo božje čudo zelenog kadra, iskusnih deložatora i vitezova od bele tehnike, koji, hvatajući zjaletine, čekaju da ih unutrašnje detonacije poteraju ka novom neprijatelju, kog im sad s ponosom izručujemo na tacni.

Prebiti i dug i dužnika, dupli je užitak, koji krepi ratničku dušu i vraća joj veru u krvavo sutra. Već od jednog njihovog mrkog pogleda sužnju ispada vilica sa svih sedam zuba, a jajca mu se sama zavrću u smeru kazaljki na satu.

Oni bi bili pogodni za otmice, pri čemu bi pažljivo birali stanara za džakče, jer ima podosta osećajnog sveta što neće za vernom (a kidnapovanom) ljubom ni navlažiti suzne žlezde, ič mrdnuti prstom, osim onim na obaraču, radi šenluka.

Ali s decom (posebno malahnom, dok se još ne smuče roditeljima) je već druga priča, i tu bi se mogao priskrbiti solidan otkup, taman da začepi sve rupe i namiri trupe.

Sva sredstva fizičke prinude su dozvoljena. Baš da vidim koji će ostati čistih tangi kad mu motorkom pretesterišu papagaja ili fotelju (kartonsku kutiju?) iz koje je, vadeći trunje iz pupka, zajebavao državu, a dugove slagao na gomilu.

Nevolja je ako bi kontraprepad preuzeli kuka, motika i prosjački štap, ali par dana orijaške tenzije, tokom kojih će direktori biti, kao masne ponjave, drmusani s prozora firmi - mogu se podvesti pod neminovnu nuspojavu.

I kad bi, najzad, svako uzeo svoje, preteklo bi i da se za državni pojas nevinosti zadene, a gasom bi se, valjda, namirio i onaj starostavni fenjer da, zlu ne trebalo, bude naše škiljavo svetlo na kraju tunela.

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502516
ETNA