Početna stranica arrow Press any key arrow Poslednji pozdrav za .yu

Poslednji pozdrav za .yu

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
31. 03. 2010.

Es ef er jotVil Kejn (Geri nenadjebivi Kuper), glavni junak kultnog američkog vesterna „Tačno u podne“, doneo je, kao što znamo, jednu od najvažnijih životnih odluka - da na dan svoga venčanja okači revolver i opasač o klin i batali uspešnu karijeru šerifa. Njegova odluka nije nimalo iznenađujuća, ako se u obzir uzme kako mu je izgledala mlada - Grejs Keli u venčanici, e to je prizor zbog kojeg se i mnogo ozbiljnije stvari od revolvera zauvek ostavljaju. Čak i pivo, usudiću se da kažem, spreman da na sebe navučem pravedni gnev muške populacije. Kako to već u vesternima biva, šerif ne može baš tako jednostavno da se rastosilja mirisa baruta, pa se Vil ipak u poslu zadržava toliko da bi grad spasao od velike nevolje koja mu se izazivački ceri.

Da ne prepričavam dalje fabulu radnje izvanrednog filma, svojevrsnu odu ličnom integritetu, zadržaću se na njegovom naslovu, koji je već skoro šezdeset godina mnogo više od pukih reči upotrebljenih za imenovanje jednog umetničkog dela. Tačno u podne je simbol, sintagma koja je ubedljivo nadrasla svoju prvobitnu namenu, pojam za kojim potežemo prilično često.

Evo, recimo, poslednje „tačno u podne“ odnosi se na utorak, 30. mart 2010. godine. To je, naime, momenat kada je zanavek upokojen poslednji preživeli simbol nekadašnje države od dvadeset i nešto miliona stanovnika. Domen „.yu“ je prvi put registrovan još 1989. godine i ne treba biti previše pametan da bi se odgovorilo na pitanje ko je to uradio - isti oni koji su već tada uveliko radili na otcepljenju od Miloševićeve vizije idealne države (sa jednopartijskim pluralizmom, što je Srbija dosegla 2010. godine). Univerzitet u Mariboru bio je prva institucija koja je registrovala svoju web stranicu i koristila je, sa završetkom „.yu“ - ne previše dugo. Dok su im iz Srbije poručivali „jeb'o nas ko nas sastavi“ i da će, bez vojvođanskog žita, sasvim sigurno padati po ulicama iznureni glađu, Slovenci su se okrenuli sopstvenoj budućnosti, izabrali domen „si“ i izgradili prilično uređeno društvo. Kako su nekadašnju SFRJ sve nemilosrdnije razarali (a znamo ko i kako, jelte), tako su i novonastale države uzimale svoje nove domene - meni lično beskrajno je simpatičan bosanski, koji se tako ingeniozno poklapa sa jednom od najčešće korišćenih uzrečica - ba (ko pomisli na ono četničko mesto da zapati neki od ovih aktuelnih trojanaca koji brišu sve podatke sa hard diska). Samoproglašena naslednica nekadašnje SFRJ, Miloševićeva, Milova i Momova SRJ (posle se Milo izmakao - nije mu trebalo ni pet godina) nastavila je i u oblasti internet domena svoju besciljnu politiku, pa je zadržala ono čuveno „yu“. Naravno da to nije najgora stvar koja joj se dogodila - pogledajte samo političku vrhušku iz devedesetih (mnogi od njih su i danas na veoma značajnim položajima) i sve će biti savršeno jasno. Posle SRJ došla je zajednica SCG, koja se u jednom momentu opasno zateturala i pri strahovitom padu ostala bez jednog oka u glavi, ali je domen „yu“ preživeo čak i takva telesna oštećenja. Jedno vreme paralelno se koristio sa novim srbijanskim domenom „rs“ , da bi, na kraju, marta 2010. godine, bio zauvek izbačen iz upotrebe.

U međuvremenu, države koje su činile nekadašnju SFRJ ponovo su uspostavile neku vrstu saradnje - vrlo često kilavu i nategnutu, ali neuporedivo bolju od one koju smo imali u prethodnom desetleću (od toga je bolje čak i povremeno šaketanje na graničnim prelazima). Tako je hokejaška četa Partizana igrala u slovenačkoj ligi, mnogi Srbin se otvoreno ili potajno radovao kada je Janica Kostelić odvalila konkurenciju na Olimpijskim igrama, a ja jeo pljeskavicu u Dubrovniku, mljackajući naglašeno srbijanski, da bih na kraju bio upitan, veoma ljubaznim glasom „je li bilo lipo?“ Život, onaj obični, i svakodnevni, i male radosti koje nosi sa sobom, na kraju se provuče kroz pretvrde zabrane nastale na mestima velikih i ponekad neoprostivih trauma (koje ne smeju biti zaboravljene niti skrajnute). Najekspeditivniji u ponovnom ujedinjenju, u zajedničkom grickanju tvrdog hleba/kruha sa sedam kora, bili su, kao i uvek- kriminalci. Kad malo bolje razmislimo, oni nikada nisu prestali da sarađuju, a o tome će posvedočiti i mnogobrojni zajednički poduhvati tobož nepomirljivo zakrvljenih kriminalaca, koji su ratove koristili isključivo zarad ličnog bogaćenja. Ovu nam je činjenicu potvrdio i aktuelni srbijanski ministar policije koji je, uz konstataciju da se SFRJ raspala sama od sebe (što je veoma zanimljiv ugao posmatranja) konstatovao da su kriminalci očuvali jednu od najvećih tekovina Titove tvorevine - bratstvo i jedinstvo. Pa, ako je već tako, zašto onda ne bismo razmislili o ponovnom vraćanju domena „.yu“, i to tako da se on koristi samo za sajtove od regionalnog značaja. Iz pijeteta prema očuvanju bratstva u jedinstva, koje je legat naših opasnih momaka, i ti sajtovi bi imali specifične nazive. Recimo:

Klikćeš i ne misliš

www.dodjesmisomaevra.yu - sajt namenjen svima koji su zainteresovani za novčane transakcije, a pri svemu tome vole da se jedan deo njihovog toka trajno zabašuri. Podsekcije sajta bile bi „prebijanje“, „uterivanje“ i „gde sam tu ja“. S obzirom na to da se bavi tokovima novca, sajt bi lako našao sponzore i veoma brzo bi postao isplativ. Plata administratora bila bi ogromna, jer bi u slučaju pogrešnog unosa vrednosti reskirao susret sa ekipom za uterivanje matematičkog znanja, posebno oformljenom od strane vlasnika sajta, koji bi bili u dubokoj senci.

www.onnabodjachorba.yu - virtualni kutak za sve ljubitelje hladnog i vatrenog oružja. Na njemu bi se našli praktični saveti najrazličitijeg spektra- od toga kakva boja čarapa ide uz novog tetejca pa sve do poglavlja posvećenog nožekanjama i čakijama, u kojem bi bilo podrobno objašnjeno šta služi za vađenje crnog ispod nokata, čime se može zastrašiti čovek dimenzija trokrilnog ormara i šta boli više i od kombinacije kombinovanih klešta i lemilice. Razumljivo je da bi se tu našli i neki praktični saveti, poput skrivenih tajni balistike ili kratkog vodiča o tome kako udariti frajera drškom pištolja a da se on trenutno onesvesti.

www.nigdarnitakbilo.daninekakbilo.yu Samo za najambicioznije. Pomalo filosofski sajt, koji bi se bavio univerzalnim istinama, poput one iz Krležinog stiha po kojem nosi ime. Ovo pomalo složeno učenje polazi od aksioma da i u najgorim vremenima može da se presipa iz džepova siromašnih u vrećetine bogatih. Znanje stečeno proučavanjem doktrina na ovome sajtu moglo bi se upotrebiti za zbližavanje sa političkim vrhuškama (i njihovo potkupljivanje, ako treba), te postepeno preuzimanje kompletnog tržišta na što širem području. Posebne veštine, koje se moraju besprekorno savladati, bile bi: odsustvo empatije za materijalno siromašne (www.jebesfukaru.yu), uporan rad na razvijanju sopstvene pohlepe (www. jedite.ochi.yu), kao i veština ubeđivanja malobrojnih zadrtih koji uporno teraju svoju priču (www.tutnikadatreba.yu).

www.ispostujmebrate.yu U nemilosrdno doba tranzicije i razmahivanja krupnog kapitala, te širenja korporativnog poslovanja kao dominantne kategorije, oblast međuljudskih odnosa neminovno je skrajnuta. Ova društvena mreža bavila bi se baš time. Na njoj bi se razmenjivala najrazličitija iskustva u poslovanju, fotografije (ovo levo sam ja, brate, a ovaj što mu je faca naduvana, to je onaj što me je popreko pogledao, brate), kao i najrazličitije preporuke i pohvale (poznate kao „lajkovanje“). Ne bi izostao ni kodeks ponašanja, po kome fina gospoda kriminalci, ako nekada i dospeju u zatvor, nikada ne bi smeli da dele ćelije sa nekim šljamom, kao što su, recimo, siledžije, ili pak protuve koje su ojadile budžet sopstvene države za više miliona (evra, naravno). Doktrina „znaš me, znam te“, te afirmativno učenje „dobar si ti dečko“ približili bi i ovaj sajt nedostižnim sociološkim visinama.

Veština ubeđivanja razrađivana bi na www.konjskaglavaukrevetu.yu, konverzacija na www.areyoutalkingtome.yu, sportom bi se bavio www.javi-kladionicama.yu, a ni ljubav ne bi bila zapostavljena - o načinima da do nje dođemo saznali bismo više sa www.kupijojsilikone.yu. Kada se uzme u obzir koliko bi tržište pokrivao, i koliko bi novca doneo, možda je stari dobri „.yu“ u penziju oteran debelo pre vremena.

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502469
ETNA