Podelimo bol

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
11. 03. 2010.

Bol, bez BračaDragi moj politički saborče, koalicioni partneru, usuđujem se reći - visokouvaženi prijatelju! Tema ovog pisma nije, kao što si na osnovu naslova mogao da pomisliš, malo mesto na jednom dalmatinskom ostrvu. Mogla je da bude, da je ratna sreća tokom našeg slavnog vojevanja bila malo drugačija, da se nisu umešali Amerikanci, da iz naših aviona ponegde nisu poispadale kasetne bombe (posle su padale i na nas) i da naš Ratko nije malo preterao tamo u onom bosanskom gradiću. U tom slučaju, mi bismo i danas kontrolisali pola Dalmacije i, vrlo verovatno, sva ostrva. No, ostavimo taj Bol i taj Brač onima kojima je, posle velike nepravde, pripao (ispade da su naši krvožedni telali na televiziji uzalud arlaukali o srpskom Šibeniku, Dubrovniku i Zadru). Okrenimo se onome što nam je danas zajedničko. A toga, kao što znamo, ima koliko nam srce ište.

Pre svega, predsednik tvoje partije je to sjajno primetio još onomad, imamo zajednički bol. Veliki, neprežaljen, razarajući i neprolazan. Njegov najjači talas preplavi nas baš tokom ova dva martovska dana, naslonjena jedan na drugi kao aktuelni (daće bog i doživotni!) predsednici naših partija na basketu. Volim da se setim mudrih reči naših voždova, koji su često govorili - braćo, junačine, Srbende, idemo u rat! Neki ćete da poginete, a neki ćemo, bogme i da se vratimo!

Zašto ti ovo pominjem? Ne zameri mi, ali mislim da ti još uvek nisi upoznat sa situacijom pre onog vašeg martovskog dana. Tada se događalo nešto slično – onaj vaš pokojnik, kao što znaš, bio nas je rasterao na buljuke. To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo, pa se tih dana, veoma često, mogla čuti rečenica - braćo, junačine, Srbende, biće neke pucnjave! Neki će bogme da pogine, a neki ćemo, vala, i da se radujemo. Onaj koji je našem salutirao, na kraju je u vašeg pucao. Šta ćeš, od sudbine se ne može pobeći.

U ova dva dana natrpa se, uvek, previše emocija. Ne bih da ulazim u bilo čiji intimni život, ali mi se čini da su suze, stegnute šake i prkosni izraz lica neuporedivo iskreniji na grobu pod lipom. Ne zameri mi, dragi prijatelju, za ovo što ću ti reći – dobar deo vas koji prodefilujete pored groba u Aleji velikana deluje kao da je tamo po dužnosti, možda čak, o grešan li sam, samo zato što znate da će kamere biti uključene. Ja to mogu da razumem. Mi smo se, kao što znaš, za vladavine našega propisno nauživali. Zemlja grca, pučina grdna skapava od gladi, a mi ne znamo šta bismo sa privilegijama i moći. I tako celih deset godina. Nas je naš toliko zadužio da nije čudo ni što ležu pljoštimice preko njegovog groba, liju iskrene i teške suze i željno priželjkuju momenat da nauka savlada veštinu oživljavanja davno preminulih. Vaš je bio malo nezgodan – uleteo u neke reforme, nije podilazio ljudima, štaviše - usuđivao se da kritikuje naš mentalitet, ismevao ksenofobiju i sve one stvari koje omogućavaju dugu i nesmetanu vladavinu. Iskren da budem, u sadašnjoj prvoj postavi tvoje stranke ja ni ne vidim nikoga s kim je vaš blisko sarađivao, što je, svakako, mudra politika, koja i donosi tako dobre rezultate. Vi se vašega, kako godine prolaze, korak po korak, mic po mic, sve više odričete. Mi od našega ne želimo, niti pak moramo da se distanciramo. A i zašto bismo?

na mentorovom odru

Duh našeg vožda i dalje je živ, kud god da se okrenemo. Preovlađuju teme koje je on diktirao, rešavamo probleme koje nam je on ostavio. Vidim, sa velikim zadovoljstvaom, da i tvoja partija, dragi moj saborče, polako prihvata metode vladanja koje nam je on ostavio. I tu moram odati priznanje nekim funkcionerima - bahatiji su, arogantniji i silniji čak i od naših, za koje smo mislili da će biti neprevaziđeni. Ako je i bilo neke dileme, koji od dva puta je Srbija izabrala, nju je, silovito kao i uvek, rešio onaj vaš ministar što na manžetnama ima ocila (muda grizemo što se niko od nas toga nije setio). On je samo jasno potvrdio ono što je naš pokojni lider uvek promovisao kao državnu politiku- ako nema nikakvih uslovljavanja, sami ćemo ih stvoriti. Zato se sjajno setio da pred nas postavi dilemu Evropa ili Kosovo, i maestralno poentirao izabravši baš ono što bi i mučenik pod lipom odabrao (čuo sam da je to izazvalo, svedoci se kunu ispred ikone Trojeručice, osmeh na licu večito ozbiljnog Vojislava K). Mislim da je to bio i konačni obračun sa sve tanjim nasleđem onog vašeg. Samo zato što smo se pomirili, neću pominjati da je on stavio u bukagije verovatno našeg najvećeg političara i vizionara u poslednjih pedeset godina. A usput još i pričao o gutanju žaba, što nas je tada strašno nerviralo.

Otkad smo, dakle, doneli istorijsku Deklaraciju, pomirili se, izljubili, potapšali po plećkama i odlučili da zajedno učinimo nešto za ovu zemlju, situacija je sve bolja i bolja. Oko toga ćemo se lako složiti, pogotovo ako zavirimo u sopstvene novčanike. Ne samo to, pogledajmo oko sebe, prijatelju moj! Umilni, odavno zaboravljeni zvuk, siktavog i zvonkog glasa „z“ ponovo se čuje na ulicama. Bio sam, iskreno priznajem, uplašen da više nikada neću čuti to čuveno „devizzzze, devizzzzzze“. Taj zvuk me istog trenutka asocira na blagostanje u kojem sam uživao u doba kada se od uličnih dilera nije moglo koračati. Devizni kurs je ponovo trocifren – to ne treba da te plaši, jer ćemo sa dolaskom četvorocifrenog samo biti na velikom dobitku, videćeš. Potpirujemo vatru u narodu braneći deo teritorije koji odavno ne kontrolišemo, a usput stignemo i da iznapušavamo kojekakve novinarčiće koji su se, ponajviše zahvaljujući baš nekim običajima koje je uveo vaš pokojnik, toliko obezobraznili da su umislil da mogu da istražuju naše imovinske karte ili tobož privilegije. Eto, naš Žare baš skrckao za neki stančić, a oni navalili da se deru kao da u tome ima nešto neobično.

Zoran Đinđić

Ponovo kontrolišemo sindikate (sve sem, čini mi se, jednog ili dva), pa ne moramo da se brinemo oko toga da li će doći do nekih socijalnih nemira. Beda i glad ne bi trebalo da nas brinu - bilo je i mnogo gorih dana, pa nikada nije došlo do pobune. Jeste ono jednom, kada je onaj vaš postao gradonačelnik Beograda, ali na sreću, imao je takve koalicione partnere da nam to nije predstavljalo nikakvu pretnju. Danas mi nije jasno zašto se tolika halabuka bila podigla oko kraduckanja glasova. Da je sve bilo ogromno preterivanje, dokazao je i spektakularni povratak našeg Mileta, kojeg je u Nišu bilo nabedilo da je glavni organizator lopovluka. I zbog toga smo zahvalni vašoj stranci, jer je takav diskontinuitet omogućio mnogim našim ljudima da se vrate tamo gde su se oduvek najbolje snalazili - na grbaču sopstvenog naroda, koja je sada malo tesna, jer je delimo, ali ćeš se iznenaditi koliko odatle može da se izvuče i koliko su vlasnici grbače u stanju da istrpe.

Ima dakle, u ova dva datuma dosta simbolike. To što nas dvojica imamo nedvojbeno prijateljsku korespodenciju, što se nalazimo na istom poslu i što izvlačimo blagodeti iz zajedničke vladavine - govori zaista mnogo. Do nacionalnog pomirenja i nije moglo doći drugačije nego prividnim odbacivanjem nasleđa našeg vođe i postepenim, ali permanentnim udaljavanjem od ciljeva koje je bio proklamovao onaj kojeg vi žalite. Možda će doći dan kada ćemo ova dva datuma spojiti u jedan, jer ništa nije nemoguće u zemlji sa dva antifašistička pokreta i, najblaže rečeno, čudnim osećajem za to ko je krivac a ko žrtva (da, neki optužuju našu stranku da je izazvala krvave ratove, što je ilustracija potpuno izgubljenog osećaja za realnost). Zato sam i želeo da sa tobom, na ova dva tako značajna datuma, podelim duboki i izjedajući bol koji me kida. Ali, istrpećemo mi i to, jer moramo. Moramo, dragi prijatelju, zbog Srbije. Ona je jedina važna. I vama i nama.

A sada, bolujmo zajedno. U dostojanstvenoj, državničkoj tišini. Tihujmo zbog dva velika gubitka.

P.S. Molim te da me izbrišeš iz evidencije tvoje stranke. Sad, kada prelazimo deset odsto, odlučio sam da ponovo aktiviram svoje zamrznuto članstvo u partiji kojoj sam oduvek bio veran. Iz Upravnih odbora me ni u ludilu ne briši, odužiću ti se za to kraljevski.

e-novine

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3471830
ETNA