Početna stranica arrow Bubanj i falš arrow Bluzurpacija Bečeja

Bluzurpacija Bečeja

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Loše Najbolje 
Autor Miroslav Trandafilović
28. 10. 2009.

The Old Fisherman's Blues BendDragi prijatelji književno-muzičko-filmsko-i-šta-ti-ja-znam-čega-sve-ne web-portala "Marginalac", čast mi je priopćiti da u petak,  30. oktobra tekuće godine, u prostoru pozorišnog kluba u Bečeju, sa početkom u 22:30h  možete pogledati nastup bluz-klape imena "The Old Fisherman's Blues bEnd". Ovaj ansambl vam donosi živo izvođenje bluz-standarda koje su ostali orkestri nepravedno zapostavljali (ili nisu umeli da svira'u, ali ih bio blam da priznaju) .

Bend nastupa u sledećem sastavu:

Aleksandra Kaić Kostić, gitara i vokal
Slobodan Kostić - Kole, solo gitara
Srđan Zorić, bubnjevi
Stefan "Gile, The Harp" Stefanović, usna harmonika
Miroslav Trandafilović, bas gitara i vokal

Posetioci  koncerta će imati priliku da učestvuju u događaju važnom za sam bend. Pored toga što je ovo svirka  zakazana posle velike pauze (pola godine, malo li je na ovu krizu) , pa je time prekid apstiniranja od svirke na vidiku (neke druge apstinencije traju, i traju, i traju...) - uprava orkestra je odlučila da  nastup u Bečeju i snimi. Snimljeni materijal će biti iskorišćen  za izradu promotivnog diska kojim bi se vlasnici lokala potpirivali da angažuju  bend, pa je sada prilika da publiku pozovemo da veselim i dovoljno glasnim upadicama obeleži najavljeni zvučni zapis.

Budući da bend (mnogi će reći nezgrapnog)  imena "The Old Fisherman's Blues bEnd" nije (dosad) ispomagan moćnom alatkom marketinga & advertajzinga, poštovaoci muzike naše  vokalno-instrumentalne bande  su birano društvo. Tačnije, gotovo svaki nastup  je mogao da dobije radni naslov - "Svirka za prijatelje". Dakle, ili su prijatelji članova benda došli da vide kako im se drugari džilitaju na sceni, ili su (malobrojni, a možda i slučajni) posetioci imali priliku da se lično upoznaju sa bendom i da tako uđu u prvu pomenutu grupu posetilaca- lične prijatelje (koji vole džilitanje svojih prijatelja).

Bluz u Srbiji je kao muzička kategorija postao teški (datakokažemo teretni) andergraund. To se verovatno desilo zbog manira značajnog procenta stanovništva da svoje uši puni "automatskom" muzikom spakovanom u miksu, remiksu i ostalim iksovima. Utiska sam da bi se u Srbiji podobnost nastupa nekih veoma popularnih zvezda estrade za mladež ispod 18 godina trebala obeležiti sa tri iksa...

Toliko o kuknjavi zbog zapostavljenosti muzičkog pravca. Ovaj orkestar nema prevelike finansijske ambicije, čak ssmo  odlučili da  novce teško zarađene berbom kukuruza uložimo  u snimak i to malo goriva koje nam  je potrebno da dođemo do Bečeja (i odatle se, nošeni ovacijama na otvorenoj sceni, omamljeni, vratimo). Glavni motiv da se ova grupa ljudi  pojavi na sceni je veliko zadovoljstvo i zabava (uz izuzetak  Aleksandre, to svakako nisu naše pojave). I za bluz vredi stara mudrost - mora da se voli, ne mož' mehanički.

Za potkrepljenje ove tvrdnje, rado ću da citiram druga Slobodana Kostića, gitaristu i dirigenta ovog orkestra:

"Mi smo bend kojem je veoma zabavno da svira. Ukoliko se publika bude provodila barem upola (s lukom ili bez)  dobro kao mi - dobar provod im je zagarantovan!"

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3471822
ETNA