Početna stranica arrow Betoven na uvce arrow Radio sa čudesnim osobinama

Radio sa čudesnim osobinama

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Loše Najbolje 
Autor Bogdan Šuput
22. 04. 2009.

RadioBudim se naglo, u magnovenju. Vreli čaršav ispod mene, teret jorgana pojačava izgužvani i vlažni jastuk. Kroz sekunde koje liče na večnost dovlačim se do stvarnosti. Okrećem se kao na roštilju i prvo što u mrklini sobe privlači moju pažnju jeste neobično crvenkasto svetlucanje koje dopire sa noćnog ormarića. Kao da odgonetam tajnu šifru u mislima mi se kristališe jasna spoznaja da mi uređaj, koji se može upravo tako nazvati za ovu priliku, saopštava nečujno koje je doba ove poodmakle i mučne noći.

Dakle uređaj! Složena sprava koja u sebi pored električnog sata  sadrži i radio.

Stvarni svet u kojem se ponovo nalazim često nije toliko slojevit i pun nepojamnih izmaglica kao onaj u koji kročimo sklopljenih kapaka i gde neki drugi brojčanici određuju protok vremena u nama i oko nas.

Držim u ruci ovaj uređaj, strujni kabel blago je opušten pored mene i njegov duži deo,  uvrnut i na nekim mestima zgužvan od dugotrajne upotrebe,  nemarno počiva na podu.

Nije bez značaja napomenuti da sedim na niskoj hoklici, blago sam pognut u leđima, što samo pojačava moju pažnju i usredsređenost na to što držim u rukama. Razmišljam, pokušavajući da odgonetnem  kojim putem i čijim željama u nekom drugom vremenu je dospeo u posed osobe kojoj je godinama verno služio odašiljući iz svoje unutrašnjosti voljene zvuke neke melodije, najnovije vesti i jasno vidljivim elekrtičnim brojkama pokazujući protok vremena.

Znam sa sigurnošću, u kojoj je pouzdan  oslonac vlastiti broj godina,  vreme kada je nabavljen, tačnije kupljen. Slučajnim sticajem potpuno prozaičnih okolnosti znam i gde.

Stvari koje se godinama nalaze u običnim i prosečnim građanskim porodicama, čineći često zanimljivo okruženje , pored naravno onih bez kojih se ne može zamisliti pristojan svakodnevni život,  imaju svoju istoriju. Do nje  se može dopreti najobičnijim pitanjem,i to tako da se u priču vlasnika ne mora uputiti mrvica sumnje.

Ovaj uređaj prešao je zapadnu granice naše tadašnje zemlje, sa smišljenom nemarnošću spakovan između ličnih stvari, jer se sa velikom dozom izvesnosti pretpostavljalo da će na taj način izbeći iskusnom oku carinika. Ovu pretpostavku krepio je prepun kupe brzog voza sa desecima putnih torbi naslaganih do pucanja na police iznad glava putnika.

Geografsko određenje ’zapadna granica’treba uzeti sa određenom dozom rezerve. Naime, ono što nesporno određuje igla kompasa.  često se na ovim prostorima ( što važi i za vaskoliki zemljin šar) pretvaralo  poslednjih decenija preko noći u nešto sasvim suprotno onome što je bilo  koliko juče.
No, ušuškanost i gužva podržani ličnim šarmom učinili su svoje.

radio, sobaUređaj je stigao u svoj budući dom.

Od svih električnih stvari u njegovom neposrednom okruženju ravnopravno mu se mogao suprotstaviti jedino TV aparat. Ali i njegova prvobitna ravnopravnost se istopila u nekoliko narednih dana. Osobine koje su krasile ovaj uređaj velika kutija sa pokretnim slikama jednostavno nije mogla pratiti. Mora se ustvrditi da su i sami vlasnici u mnogome tome doprineli.

Naime, mala četvrtasta kutija od bele plastike, kojoj je vreme u svom neumitnom proticanju utisnulo boju slonovače, laka i bez napora prenosiva, koja je uz to imala u sebi ugrađen radio, brzo je svojim vlasnicima . postala nešto više i značajnije  od ostalih predmeta u neposrednom okruženju. Dodamo li tome  njen prednji deo,  celom dužinom zatvoren crnim ekranom kroz koji su, posle  pažljivog  i tačnog pritiska na kvadratnu dugmad sa gornje strane uređaja, svetlucave jarko crvene digitalne brojke pokazivale tačno vreme,  mesto na tronu bilo je za duži period zauzeto.

Onovremenu čudesnost uređaja krasila je za to doba još jedna,  za same vlasnike značajna osobina, koja se nipošto ne može propustiti. Bio je to alarm. Pažljivim odabirom kombinacije  instaliranih tastera mogao se u sekundu programirati trenutak kada će se prostorijom gde se uređaj nalazi iz njegovog malog zvučnika kroz etar razleći ravnomeran i u pravilnim intervalima intorinan piskutavi signal. U nekoliko sekundi i najčvršći spavač bio bi sa svog snenog oblaka vraćen u prozaičnu stvarnost. Ponekad je ova osobina,  u nekom raspoloženom društvancetu, kada se nije mogla makar na tren izbeći priča o čudesnom radiju, znala biti potkrepljena i tvrdnjom da kada on počne da pišti tu bogami  ne pomaže ni  poteži mamurluk. Spas je mogao doneti samo položaj tela i to ako se ruka nalazila blizu strujnog kabela.

Starom i do tada uglavnom pouzdanom budilniku otkucali su poslednji časovi. Ipak je za svoje dotadašnje verno služenje i posvećenost vlastitoj nameni zauzeo počasno muzejsko mesto u jednoj od vitrina iza staklenih vrata. Mogao je tako ovaj trudbenik da  u vlastitom miru posmatra  čudni svet oko sebe i njegove hirovite mene, nadajući se iskreno da ničija nije do zore.

Imao sam ličnu sreću, da sam u čestim trenucima bio saputnikom ovog čudesnog ’osobenka’kako sam ga ponekada oslovljavao u mislima. Neki bi to možda nazvali slučajnošću, drugi opet, posvećeni u tajne sveta iza ogledala, u tajne postanja i odsustva bilo kakve slučajnosti u našim malim i beznačajnim životima tvrdili bi bespogovorno da sve to ima neki viši smisao.

Ali kako to često biva. ni ovaj Radio sa svojim čudesnim osobinama, za tadašnje vreme i tadašnje vlasnike,  nije mogao izdržati trku sa stvarima koje su nastajale u svetu oko njega i koje su ga i samog počele okruživati.

radioDigitalne brojke  izgubile su svoj prvobitni sjaj, tasteri su otkazivali, te je njegova pouzdanost bila ozbiljno dovedena u pitanje.
Tako je i jednog običnog i ni po čemu zanimljivog dana, za koji me,  prilično sam siguran,  osim još uvek ljupkog Radija, ništa ne veže, završio u mom krilu, prepušten definitivnosti već donete odluke.

Neka ostane naša mala tajna njegovo večno stanište.

Možda će u nekoj dalekoj budućnosti posvećeni istraživač zastati zapanjen pred ovim predmetom, pitajući se čemu je to na toj Atlantidi mogao služiti, koja mu je bila svrha i namena. A možda će ga osvedočenom  nemarnošću istraživača jednostavno zavesti u spise da bi kasnijom analizom bio numerisan i katalogizovan.

Neka. Počivaj u miru dragi Prijatelju.

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3471863
ETNA