Početna stranica arrow Press any key arrow Čekajući Sedmicu

Čekajući Sedmicu

Vrednovanje: ONONONONOFF / 5
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
03. 03. 2009.

SedmajaKako  bi to rekao Valtazar Bogišić  što se grbo rodi, vrijeme  ne ispravi . Primenjivala se ova njegova čuvena sentenca  na toliko stvari do sada, pa zašto ne bi i u vezi sa temom koja je ovih dana dosta aktuelna u svetu zaljubljenika u IT. Vista je, uprkos svim naporima iz Redmonda da se dokaže suprotno, od početka imala problem nasleđa kao svoju najveću falinku. Njen prethodnik, XP, koji je, dok je još bio nedonošče, patio od istih nevolja  kao i Vista, uspeo je pre svega zahvaljujući dugom veku trajanja i nekim neospornim kvalitetima, da se ozbiljno nametne kao "najbolji, najstabilniji i sto trideset pet drugih naj operativni sistem "

Zato je Vista imala ogroman problem odmah po svom pojavljivanju- korisnici koji su pet ili šest godina koristili XP, sasvim se na njega navikli i  jednostavno su odbili da prihvate  Vistu kao svoje novo radno okruženje. Uzalud su bila sva pozivanja i uveravanja  iz Microsofta. Nije vredelo. Poput nekih narodnih poslanika , koji po partijskom zadatku osuđuju knjigu koju nisu čitali, ili šatro švalera koji bludnicom proglašavaju ženu čije čari nisu kušali, čitava armija pravovernih ikspeovaca obrušila se na Vistu. Ni ne pokušavši da je koriste. Kao da je oduvek bilo in Vistu proglašavati za bljak, a  hvaljenje XP-a  postalo je ravno pravovernom čuvanju tradicionalnih vrednosti, baš u oblasti u kojoj su inovacije najznačajniji znak prepoznavanja.

Oni koji hoće da se sećaju, bez problema će potvrditi da je i XP dobrano kaskao do svog provog Service Pack-a, a i posle njega se podosta mučio. Tek sa drugim SP-om Windows XP je postao ono što je danas toliko hvaljeno- dobar i stabilan operativni sitem, koliko to jedan Microsoftov produkt može da bude( Linuksaši će ovu poslednju napomenu uvek rado da naglase, često sa pravom). Visti, pak, nije ni data prava prilika da se dokaže. Napadana zbog svoje preambicioznosti, zahtevnosti i ponekad nerazumljivosti,   imala je tu nesreću da se kao "grbo rodi". Naša potreba da koristimo samo Ultimate i ništa drugo sem Ultimate, tako nam bog pomogao,  prouzrokovala je mnogobrojne žalbe da kompjuteri jednostavno ne mogu da "ćeraju to čudo". Pa postoji valjda i neka laganija verzija, Home ili nešto drugo? Jok, brate, ili Nokia N95, ili ništa, tako ti je to kod nas. Ili Aero ili Windows 95, nema između.

Vista UltimateOni drugi, koji su imali  solidne mašine ( za koje je Vista Ultimate i pravljena) sa dovoljnim količinama nikada dostatnog RAM-a , imalu su sasvim drugačije iskustvo. Naročito posle prvog SP-a za Vistu i rešavanja problema sa dosadnim User Account Control-om (UAC) . Pokazalo se, naime, da Vista može da radi sasvim lepo. Pogotovo njena 64-bitna verzija, koja se bez problema nosi sa količinama memorije izraženim u nadnaravnim brojkama. Kao neko ko je uvek gledao da ima pristojnu konfiguraciju i ko je probao sve verzije MS Operativnih sistema od Devedeset Osmice na ovamo, mogu bez ustezanja da kažem da je Vista Ultimate SP1, u 64-bitnoj verziji, najstabilniji, najbrži i , na kraju krajeva, najlepši OS na kojem sam radio. Problem sa drajverima ( u početku povelik) polako je ostao iza nas, a sve ozbiljnije kompanije će vam ponuditi istovremeno i 32-bitne i 64-bitne verzije  za svoje proizvode. Nema sobaljivanja OS-a, nema dodatnih i nenajavljenih glavobolja- Vista X64 jednostavno prede kao neka opasna mašina iz zlatnog vremena automobilske industrije.

U takvom okruženju pojavljuje se naslednik. Windows 7, čija nas predfinalna ( iliti RC) verzija očekuje već u aprilu/travnju.  Beta verzija mogla se downloadovati besplatno i potražnja je premašila sva očekivanja ljudi iz Redmonda. Reakcije su veoma, veoma pozitivne. O čemu se ovde zapravo radi?

Windows 7 je, po onome što se za sada dalo primetiti, zapravo Vista sa nekim dodatnim (sjajnim!) mogućnostima i donekle smanjenom zahtevnošću. Laički rečeno, to bi najpre mogla biti poikspeizovana Vista. Ali i dalje Vista. Čak je i proces instalisanja identičan, grafički interfejs je skoro isti, neka veoma dobra rešenja iz Viste su preuzeta. I, tras! Desilo se čudo. Oni kojima je Vista bila mila koliko i ograničenje bonusa direktorima javnih preduzeća, sada se ubiše hvaleći Windows 7. Paradoksalno, niti ne probavši da koriste nešto što im je bilo totalno out, korisnici sada hvale nešto što je 80% bazirano na onome što ni u ludilu ne bi koristili.

Čudni su putevi IT-ovski. Istovremeno sa Windows 7 RC-om očekuje se i SP2 za Vistu, ali je sve izvesnije da će ona ( Vista) ostati skrajnuta ,  sa nedovoljno iskorišćenim potencijalima, uprkos nekim sjajnim osobinama. Sudbina nalik onoj kojoj je doživeo Windows 2000.

VistaZa desetak godina, u nekom IT magazinu, tako ćemo imati priliku da u rubrici "Gde su , šta rade" ili "Kucamo na vrata zaboravljenih IT asova"  pročitamo toplu priču o penzionerskim danima krepkog starkelje, Windows Vistonje, koji je ima zlehudu sudbinu da u punoj snazi  bude penzionisan i zbrisan od nekog balavca, koji je svu svoju slavu izgradio na vrlo veštoj imitaciji Vistonje. Mada, s obzirom na brzinu kojom se stvari u svetu visoke tehnologije odvijaju, i Sedmica bi tada trebalo da bude u penziji. Do kraja ove godine upoznaćemo je  kao mlad, svež i obećavajući Operativni sistem.

E, pa, bujrum, Sedmice!

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3445832
ETNA