Efekat Tito

Vrednovanje: ONONONONOFF / 5
Loše Najbolje 
Autor Marginalac
22. 02. 2009.

TitoZa blizu četrdeset godina Titove vlasti, Jugoslavija je bila postala respektabilna zemlja. I na ekonomskom, i na vojnom, i na međunarodnom planu. Nije se tako činilo iznutra – slobòda, hleba i igara nikada dosta, ali se čini danas – kad te zemlje odavno više nema. Pa kako su onda bili mogući krvavi ratovi devedesetih? I svi ti nacionalizmi, populizmi... posle 35 godina ubrzane – makar i nepotpune – modernizacije?

Izložba Efekat Tito iznosi tezu o harizmi Josipa Broza kao njegovoj političkoj legitimaciji i ima za cilj da drugačijim “čitanjem” značenja eksponata Muzeja istorije Jugoslavije rasvetli „naše“ socijalno funkcionisanje u periodu takozvane druge Jugoslavije i odnos prema Josipu Brozu kao osobi koja taj period personifikuje. Posle skoro tri decenije od Titove smrti, organizator izložbe smatra  važnim da se njegov ‘lik i delo’ relevantnim izučavanjem „prebace“ iz dnevne politike i politikanstva u Istoriju, iz polja estrade u polje studija kulture.

Na izložbi Efekat Tito Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) će predstaviti više od 500 eksponata grupisanih u tri tematske celine: pokloni građana SFRJ, sletovi  i štafete (kojih u Muzeju ima više od 22 hiljade) i svedočanstva.

Poklon TitiZnačajan deo postavke činiće pokloni koje su građani, seljaci, radnici, ali i zvanične institucije, udruženja i kolektivi poklanjali Titu za njegov rođendan (Dan mladosti), Novu godinu, Dan republike, Dan armije… Veći deo materijala do sada nije izlagan, jer se smatralo da takvi pokloni nemaju značajnu umetničku i istorijsku vrednost. Danas, ove maštovite rukotvorine, među kojima je na stotine maketa, lutaka, maramica, vezova i goblena sa Titovim likom, predstavljaju važno svedočanstvo o načinu na koji je uspostavljan odnos između Broza i njegovih darodavaca.

Javno prikazivanje ovog materijala daje kontekst za nova promišljanja. Organizator se nada  da će izložba privući pažnju publike i probuditi interesovanje za kompleksnije bavljenje marginalizovanim pitanjima naše prošlosti. Namera Muzeja istorije Jugoslavije je da − i u narednom periodu − serijom izložbi, tribina, radionica, filmskih i muzičkih programa skrene pažnju na bogatstvo svojih zbirki, koje predstavljaju nezamenjivu građu za sociološku i kulturološku analizu socijalističkog perioda na prostorima nekadašnje SFRJ.

Umesto vođenja kroz izložbu svake subote u podne biće organizovani  različiti događaji − projekcije filmova, horski nastupi, izlaganja aktuelnog materijala vezanog za lik i delo Josipa Broza i dr. − koji će na specifičan način upotpunjavati izloženi materijal.

Postavka ove izložbe biće za MIJ važan iskorak: veći deo eksponata iz  tradicionalnih “vitrina” će biti „preseljen“ na video projekcije velikih formata, a kontekst vremena će dočarati filmski i audio materijali koji prikazuju scene izgradnje zemlje (Titovog prisustva na gradilištima, u fabrikama, na mitinzima), sletove, uručenja Štafete Titu, privrženost pionira i mladih Maršalu, sećanja savremenika na Broza (od početaka partijske karijere, preko dana ilegale, do prve rukom vezene Maršalske uniforme); dodele priznanja Titu i dr.

Izložbu pripremili:

koncept – Marina Dokmanović

dizajn – Marina Dokmanović, Jeroen de Vries

tekstovi – Radonja Leposavić, Olga Manojlović Pintar

Tito gleda sataIzložba je realizovana u saradnji sa Fondom B92 / Kulturnim centrom REX, uz pomoć Kulturnog centra Beograda, Istorijskog muzeja Srbije, UPG “Noć muzeja”, Radio Beograda, Progamskog arhiva Televizije Beograd, Jugoslovenske Kinoteke.

Realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

OTVARANJE: 14. mart 2009. u 12 sati u Muzeju 25. Maj (Botićeva 6)

Izložba će biti otvorena do 1. maja,

svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 16 časova

Ulaz u MIJ je 200 dinara za ceo kompleks, 100 dinara za grupe

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3471880
ETNA