Bankarska karancija

Vrednovanje: ONONONONOFF / 5
Loše Najbolje 
Autor Predrag Ž. Vajagić
12. 09. 2018.

karancija


- Doooobar dan, gospodine. Moje ime je Marinko Pekez i slobodno recite kako mogu da Vam pomognem?

- Ta, ovaaj, meni bi, brate... znate, dosta hitno trebao neki kredit, onako, u kešu, na dugu otplatu.

- O, izvanredna odluka, bravo. Mi imamo tooliko različitih kredita, čitavu jednu paletu proizvoda, za svakog po nešto, a sve vrlo, vrlo najpovolјnije. Imate sreće što je oktobar, mesec kolosalnih popusta! A u koju svrhu biste potrošili pare? Da nije, ne daj bože, kakav samrtni slučaj, kad je toliko hitno? Nudimo divan aranžman „Uzmi keš, opremi leš“, sve obavimo, organizujemo, plasiramo...

- Ne, ne, daleko bilo, svi smo živi i zdravi. Doduše, tata mi je preminuo, ali ima tome dvadeset godina.

-           Zar već toliko? Eto, mlad čovek, baš šteta što tad nismo postojali, ispratili bismo gospodina oca da ne može dostojanstvenije.

-           Ne brinite, snašli smo se nekako i bez vas.

-           To stoji. A, evo, uzmite prospekt, imamo i kredit „Digni sad, spuštaj tokom cele godine“, to vam je, pazite, onako, šalјivo, vole lјudi kad im se zagolica mašta, onda navale, da prostite, ko muve na...

-           Bankare?

-           ?! Pa, onda, hit na tržištu „Milioni, silikoni“, to je mega popularno, uzimaju ćerkama za punoletstvo. Zatim, „Prvo skoči, pa reci pop“ namenjen krštenjima i ostalim crkvenim nametima. Tu je i feeenomenalni...

-           Izvinite, gospodine Pekmez...

-           Pekez, Marinko Pekez!

-           Kako god. Vidim da su vaši krediti živopisni, ali zar je zaista neophodno da se izjašnjavam šta će mi pare?

-           Nije, naravno, ali, evo, ovde imam kućicu u koju moram nešto da upišem, propisi, znate, a zvrji prazna...

-           Onda pišite da sam prokartao ženu i decu, pa hoću da ih povratim.

-           Hihi, vrlo ste duhoviti, vrlo, to svi ovde jako cenimo. Naša banka i jeste okrenuta vedrim i preduzimlјivim lјudima koji su zapali u neke male finansijske kolapščiće.

-           Da sam u buli - jesam. Kažite mi sad po kojim uslovima mogu da se zadužim, trebalo bi mi, tako, oko 8 do pola 9 hilјada evradi?

-           Ma, neeema problema, sve je cakum-pakum prilagođeno klijentima sa specijalnim potrebama. Nego, dajte prvo da rešimo formalnosti. Kućice, čitav niz, pravo naselјe, hehe... a moram sve da štrikiram. Ovde imam osnovne generalije, dobro, to ću prepisati, samo, evogac, fali mi devojačko prezime Vaše bake?

-           Moje bake? Pobogu, još pre ujedinjenja je stradala od filoksere.

-           Filoksera? Zar to nije neka  bilјna vaš? Na vinovoj lozi, čini mi se?

-           Duga priča, moj Marinko, baba je greškom cugnula insekticid, ali, pustimo sad to. Ne znam da li je u njeno vreme uopšte bilo prezimena. Šta će vam taj podatak?

-           Radi svake eventualnosti: šta ako neko umesto Vas uzme da otplaćuje kredit, a mi ne možemo da proverimo da li ste to vi?

-           Ne znam, čoveče, ama, piši, hm, pišii, recimo - Hadži-Mamutćehajić.

-           Ozbilјno? Potpuno ste sigurni? Evo, dakle,  Haadžiii... Pa, dobro, i Vaše prezime je neobično, vrlo raritetno. Odakle su cenjene Mamalјuge?

-           Odakle nisu? Jeste, staro srpsko prezime. Jedan moj navrdeda je bio ćata kod Obrenovića, duplo pismeniji od Vuka, da se zna, i, onda, trebali smo biti Murećepi, ali se Kodža-Miloš malo našalio, jer je deda-pisar zdravo mnogo voleo cicvaru ... i, ostade ovako.

-           Lepa priča. U našoj banci jako se cene tradicija i porodični običaji. Mi smo jedna velika i vesela familija koju svaki novi član obogati.

-           E, to ste dobro rekli. Sad mi samo objasnite kako ću ja da vas obogatim, a da ne bankrotiram?

-           Šta je Vama, kako su Vas toliko prestrašili? Ovo je banka, a ne španska inkvizicija. Idemo, fino, dalјe: Ovako, na koliko biste rata uzeli?

-           Tjah, ne znam, na sedam, osam, deset godina, ne bih baš da me zakolјete.

-           Nikakvo klanje, gosn. Mamalјuga, nikakvi bankroti, čuda. Uzmimo da ga želite na deset godina. Tako? Nominalna kamatna stopa je 8,99%, na nju ćemo sada lepo prikačiti i konformni prepačun i efektivnu kamaticu i, ukoliko belibor i dalјe bude mirovao, a euribor je i inače zanemarlјiv, to vam, dođe, otprilike, hm, samo da otkucam u naš mini kalkulator, pa da, evo, ne više od 16.000 dinara mesečno, crvena tamo-amo. Ako idemo, međutim, preko interkalarne kamate, onda...

-           Izvin’te, ovaj, ne bih ja to interrektalno, ako ikako...

-           U redu, onda, računajte da je Vaš anuitet oko 18.000 dinara.

-           A, dodatni troškovi?

-           Dragi Svetozare, ne treba se time opterećivati, to su sitnice, sve ukupno nije ni par stotina...

-           Dinara?

-           Haha, duhovito, krenulo Vas baš: evra, naravno, ali mi to od glavnice skidamo, neprimetno, to je takozvani giros postupak, izum naše banke. Čujte, osnivač nam je bivši grčki premijer Jorgos Nasamaris, a inače smo ruska banka sa kineskim, ovim,  kapitalom. Predsednik našeg upravnog odbora je ministar Kundačina, lično. Znači, vaše pare su u bezbednim rukama.

-           Nešto mi ih je mnogo.

-           Čega?

-           Pa tih ruku, međunarodnih, deluje mi kao neka uštimana organizacija. Vidite, ne bih da me vijaju kineska, ruska i ova naša kokošarska mafija zajedno.

-           Ju, ma kakvi, šta Vam pada na pamet, pa gde to tako ide? Mi želimo da izađemo u susret našim klijentima.

-           Važi, samo nemojte preblizu, odmah se unervozim kad mi se neko unese u lice i traži pare. Onda, nedavno sam isto video u štampi da postoje i svakakvi skriveni troškovi?

-           Nije ovo, gospodine, Ćorava baka, nije ovo dečija igra. Dajte, manite te tajne agente i skrivene ćoškove. Ta, verujete li nama ili svojim očima, hihi? Ovde je sve transparentno, sve eksplicite. Kod nas Vas ćekaju samo neskriveni viškovi, uostalom, uverićete se i sami.

-           Valјda je tako. Dakle, šta još ima da se poplaća, pa da dignem novac i gledam svoju muku?

-           Imate založnu menicu, sitnica, onda jedan omanji depozitčić od 300 dinara...

-           U, dobro je, to nije mnogo.

-           300 dinara po ekspozituri na teritoriji republike Srbije, ali, u pravu ste, sasvim, nije to ogromna suma.

-           Nije?

-           Ma kakvi. Onda obrada kredita, troškovi prerade kreditnih komponenti, troškovi monetarne filtracije parametara, eksterna valutna pasterizacija...

-           Izvinite, da li vi pravite paštetu ili pare?

-           Hihihi, opet vi, stvarno ste genijalni. Dalјe, biva mesečna naknada za praćenje kredita, puštanje u tečaj.

-           Kod vas odmah stečaj? A, kuda ga pratite?

-           Koga?

-           Pa, rekli ste, ako se ne varam, naknada za praćenje kredita?

-           Kako, pa svuda, vi ne znate koji je to posao i koja obaveza, svaku tu stavku pribeležiti u grafikon: kao kod deteta, kad raste, pa lupate recke po dovratku, e, tako i mi, samo mnogo češće: kamate, evribor, belibor, stiropor...

-           Šta se desi ako, je li, kasnim malo sa ratom?

-           Za slučaj odocnje kamata je 17% po satu zakašnjenja. Mi jedini računamo po punom satu, ove ostale banke to obračunavaju lihvarski, po  započetom satu. Vidite, ako Vam je nezgodno da odmah krenete sa otplatom mi imamo i Grejs Keli period tokom kojeg plaćate samo kamatu, zatezno-poteznu.

-           A ako dobijem na lutriji, pa poželim da zatvorim kredit?

-           Ee, to bi za Vas bilo izvanredno, prevremena otplata Vas košta tek nešto malo više, recimo do duplo, od zbira nerealizovanih kamata. Zatim, tu ide fiksna marža...

-           Ma, divno, gospodine Kikirez, a, recite, koliko mi traži ufiksani morž?

-           Mislite, fiksni morž, ovaj... fiksna marža? Ona je vrlo, vrlo mala...

-           A ovo ovde, u dnu stranice?

-           Čekajte samo da uzmem lupu. Kolega prekucavao, pa omašio font, dešava se. A, pa daa, to je rutinski, treba nam i jedna hipotekica, sredstvo obezbeđenja, mora se, suma koja vam treba je malo veća... Vidim, napisali ste da imate garsonjeru u vlasništvu, odlično, sasvim nam odgovara. Sad sledi procena nepokretnosti, oko 100 evra, overa založne izjave, to će ići duplo, i na kraju upis hipoteke, to po obrascu LTV 80, evo, pogledajte i sami. Tanjice, dušo, donesi onaj zeleni pečat da overimo ugovor ko lјudi.

-           Evo, šefe, samo pazite, upravo sam ga malo natopila. Ijuuu, pa ovaj vam se ukočio.

-           Šta pričaš, bre, gospodin Mamalјuga se samo začit... Auuu, uh,uh, uh, šta bleneš, zjako, daj brzo injekciju adrenalina pre nego što se šlogira. Kud mu ranije ne poturih da potpiše, jebala me marža i bog.

-           Evo, šefe, samo da nataknem iglu. A da ga ipak drmnemo strujom?

-           Ne možemo, kako? Vidiš da direktor ovde puni mobilni. Brzo tu injekciju, čovek je potpuno pomodreo. Molim ti se bože samo da dođe sebi i parafira, posle ćemo Hitnu i sve po redu.

-           Ju, šta ako nam opet umre?

-           Kako opet? On može samo premijerno da rikne. Požuri, sunce ti polјubim, kad je onog debelog sa stambenim strefila kaplјa direktor reče da za svakog sledećeg skida 20 posto od plate.

-           Jadna ja, gde baš sad kad kumujem u novembru!?

-           More, zbiči tu iglu više, ’leba ti, da promrda prstićima. I tutni mu olovku, odmah...Kasnije ću ja popraviti slova! Cilјaj u srce, sestro, diži ga iz mrtvih, glavnica je u pitanju!!!

Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502489
ETNA