Početna stranica arrow Bubanj i falš arrow Dupli živi album - 45 godina

Dupli živi album - 45 godina

Vrednovanje: ONONONONON / 22
Loše Najbolje 
Autor Željko Građin
30. 11. 2017.


boom 72

Prošlo je četrdeset i pet godina od pojavljivanja prvog živog duplog rock albuma u YU. Red je da neko slovo napišemo o tome…

“Tog aprila “tresla se hala Tivoli!“ (jedan od naslova iz ondašnjih novina). Reč je o ljubljanskoj dvorani u kojoj je samo dve godine ranije reprezentacija YU u košarci osvojila prvo mesto u svetu! Trajko Rajković, Čosić, Kapičić, Žorga, Čermak, Šolman, Tvrdić, Plećaš, Daneu, Skansi… su otišli u legendu. U legendu su otišli i učesnici rock-događanja u toj istoj Hali koji su decenijsko postojanje u YU prostorima krunisali javno na dvodnevnom prazniku rock and roll-a.

Neka od tih imena ostavila su trajan/veličanstven pečat za sva vremena na duplom albumu, koji je u ono vreme, u onoj državi, bio nešto novo, neobično, veliko!Inače ta ’72. godina je bila značajna u produkciji ploča. Pored pomenutog albuma, svoje albume izdaju grupe TIME i KORNI, koje muzički stručnjaci izdvajaju u kvalitetnija izdanja sedamdesetih. POP MAŠINA, najjači BGD rock bend svih vremena(!), izbacuje svoj prvi singl: Put ka suncu/Sjaj u očima. (gosti u Bačkoj Palanci 01.4.1973.) Grupa Yu grabi sigurnim koracima napred, izdajući male ploče sa večnim pesmama: Mali medved, Kosovski božuri, U tami disko kluba, (od 18.01.1972. kada su gostovali prvi put, grupa se odomaćila u BP, te je dolazila skoro svaki mesec…)

Čitam sa omota (moj slobodan prevod sa slovenačkog) tekst koji je potpisala Slovenija koncert: “Naš prvi maratonski pop-festival je iza nas. Mnogi od nas su prisustvovali toj manifestaciji naše pop muzike. Međutim, mnogo više je onih koji nisu bili 21. i 22. aprila 1972. godine u hali “Tivoli“. Zato smo se odlučili snimiti festival, izabrati najbolje snimke i njih prezentovati (prvi put u Jugoslaviji) na duplom “živom“ albumu, koji je sad tu pred Vama. Album je sniman u punoj stereofonskoj tehnici, koji će Vam omogućiti najbolju reprodukciju, te ostati za podsećanje na naš POP BOOM. Svima koji su organizovali i omogućili izlaženje albuma najlepše se zahvaljujemo.“

Posle ovog uvoda, ne preostaje nam ništa drugo nego da krenemo u iščitavanje/preslušavanje onih koji su učestvovali na dotičnom POP (napomena: pod POP se onda podrazumevalo ROCK!) festivalu:

ALBUM broj 1, strana A, počinje izvođenjem državne himne na usnoj harmonici da bi posle najave Festivala od strane voditelja, “Pop festival Lublana dvainsedamdeset tu di melodi Boom!“ uleteo žestoki ritam grupe NIRVANA (Zgb) s pesmom pod nazivom 222 (2,54) od grupe Blodwyn pig! Izvanredno sviranje i zvuk i za današnje vreme, a kamo li za ono doba. Behu odlični reproduktivci. Grupu smo imali čast gledati i slušati kod nas u BP i to dva puta: avgusta ’73 u hotelu Turist kao pratnju Z. Kovačiček, a potom sledeće godine u aprilu u legendarnom Domu omladine, samostalno. Svirka koja “trese“ iznutrice. Dalje na ploči sledi grupa koja je te godine slavila deset godina postojanja. INDEXI s kompozicijom HEJ TI (5.27) i Pimpekom. Posle njih dolazi magični trio onog vremena: I. KIŠ (poznat po protestnoj pesmi čiji jedan stih glasi: “zašto svijet ne želi tuzi kraj“?), D. MLINAREC i T. DOMICELJ, sa kompozicijom “KAJ GOD BLUES“ (2.26)(Bilo šta bluz) . Sledeća kompozicija u izvođenju ovog vrsnog trija usnih harmonika je SKLADIŠTE TIŠINE (2.23) autora Kiš-Mlinarec. Pre izvođenja ide Dragin uvod u kome okolo-naokolo govori o buntu kog svaki čovek nosi u sebi, ali ga ne sme slobodno iskazati zbog straha od okoline u kojoj živi i zato svako od nas nosi u sebi duboko skriveno skladište tišine… i svoj protest ćuti, ćuti…

Stranu završava grupa ALARM (Mb) paklenim izvođenjem pesme BOJ (3.15). Žestoko, kao što danas “praše“ garažni bendovi! Okrećem B stranu prve ploče i čitam prvi naslov “EXODUS“ (5.38) grupe 777 (Ri) koja se ovde predstavila kompozicijom najtežeg žanra – višeglasjem, što im izvanredno uspeva. Sledi zatim, kompozicija grupe MLADI LEVI (Lj) (Mladi lavovi) pod naslovom “SEĆANJE NA ANTIMATERIJU“’ psihodeličnog jazz-rock usmerenja, trend tog vremena. Na albumu arhivirano.

Uzimam Album broj 2, i na strani C čitam naslove balade, “NEBESKI DAR“(4.01) i brze PUT U NIŠTA (4.09). Potpisuju je članovi grupe HAD: V. Oršolić, R. Svilar, A. Krasnić…Iz tog benda Z. Pejaković odlazi u Korni grupu i ostvaruje sjajnu karijeru. Na trećem mestu je bard protesnih pesama i šansona tzv. Stari Pjer: IVICA PERCL (jedan čovek-jedan orkestar) sa pesmom “SVAKOG DANA JA ZNAM“(2.21). Četvrta je Grupa MARINA ŠKRGATIĆA (Zg) i naslov “SMIJ SE“(6.36) Zanimljivost vezana za ovaj bend da je u njemu počeo R. Dujmić. Čak je budući vođa Novih fosila i autor navedene pesme.

Na strani D nailazimo na najvećeg vokalnog solistu svih vremena ovih YU prostora: Dadu Topića. Sa super grupom TIME zabeležen je snimak antologijske pesme “ZA KOJI ŽIVOT TREBA DA SE RODIM“ (13.07); pesme koja ima sve odlike rock-kompozicije. Impresivan tekst, sviranje solo gitara, bubnjeva, organe…sama atmosfera koja prati izvođenje kompozicije od 13 minuta i dan danas fenomenalno zvuče. Ta super grupa, u najboljoj stvaralačkoj moći je i kod nas u Palanci gostovala daleke 1974. jula i novembra. Preciznije u Gajdobri (što je negde period kad je tamo nastradao i Čvarkov, opaska Marginalca) Na kraju albuma, slušam kako publika traži sjajnu grupu paklenog ritma na bis, NIRVANU! Ide kompozicija “PRED TVOJIM VRATIMA“ (5.17).

I to bi bilo sve. Vreme trajanja ovog podsetnika je tačno 68.11 min. Sve u svemu i danas svež i zanimljiv “dvojni“ živi Album, bez obzira na kritike o unetim izvođačima. Zapis ostaje…

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502505
ETNA