Početna stranica arrow Rukopisi ne gore arrow Paranoja u (G)las Knjigasu

Paranoja u (G)las Knjigasu

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Loše Najbolje 
Autor Marginalac
10. 10. 2017.


paranojeva

Naizgled običan i monoton 10. oktobar pretio je rutinskom čamotinjom. Fiškali po sudovima su snevali otvorenih usta, saobraćajci batalili lov na strane tablice i valute, profesori u školama i na paradržavnim fakultetima krišom potezali iz dobro sakrivenih olbi (pelenaša), a kokoške, smorene jednoličnošću,  najavile  povečerje sat ranije... Usred tog  monoton-filma, kao grom iz štedra neba, negde iza podneva, odjeknula je dugoočekivana vest: knjiga Predraga Ž. Vajagića i Branislava Zukića „Paranojeva barka“ (Službeni glasnik, Beograd) otisnula se put  knjižara i internet tundri. Nenadana (i predragana)  vest, autore je zatekla u različitim situacijama i raspoloženjima, da ne kažemo pozama: dok je Zukić u  kladionici podizao veliki novac (zarađen na zicerima: komentator RTS-a doživeće lakši šlag posle gola srpske fudbalske reprezentacije; Tajip Redžep neće ponovo razbokoriti mustaće; javiće se tetka iz Kanade); Vajagić je muku mrčio podupirući poljuljani autoritet kod đaka (narušen donekle pajtašenjem sa Zukićem, a odnekle spremnošću da mladuncima oprosti brkanje po padeži i ostale pasjaluke, pod uslovom da ga puste da na času čita novine, mota duvana i igra šaha).  Osokoljeni sjajnim novostima, Vajagić i Zukić su već oko 12,30h održali vanrednu telefonsku sednicu koautorijuma, izdavši specijalno saopštenje, koje prenosimo u celosti i bez redakcijskih fikarenja:

„ Izašla knjiga, javljaj svima!“ (kraj saopštenja).

Za one koji nisu upoznati sa svetonazorima, senzibilitetom i stvaralačkim kredebilitetom dvojca Vajagić – Zukić, kao preporuka za „Paranojevu barku“ nek posluže rečenice Petra Arbutine, izvršnog direktora sektora za izdavanje knjiga „Službenog glasnika“:

„Margina, iz perspektive ove knjige, nije više mesto gde prestaje uticaj moći jednog društva, već prostor u koji je utekla istina, duh, satirični pogled, gorki sarkazam i vedra ironije... i sve drugo što je imalo snage i hrabrosti, inteligencije i volјe, da se duhovito naruga 'ozbilјnosti kojom nas kore i pokoravaju. Rečnik marginalizama je vodič kroz more jezičkih iskrivlјenja, igranja sa pojmovima i životnih istina, iz perspektive barke koja luta po marginama života i rukavcima smisla.

„Predrag Vajagić i Branislav Zukić su zaista napravili barku-knjigu pokušavajući da od potopa spasu duh reči i igru. Ko su zaista epski spadalnici, zašto su izdanja Alan Forda čuvali kao Faberžeova jaja, šta je Afelacioni sud ili Ahilova teta, Ponos na mlazni pogon, Kredebilitet, Kurajberiša... shvatićete na stranicama ove neobične knjige, rečnika koji je u sebi sačuvao sve ono čemu smo se smejali i što se smejalo nama“.

„Paranojeva barka“ može se kupiti u internet knjižari „Službenog glasnika“ (viđu linka), a uskoro se može očekivati i na drugim prodajnim mestima, te na Sajmu knjiga o čemu će čitaoci dobiti blagovremenu spoznaju.

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3471853
ETNA