Crtice o Čaku

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
19. 03. 2017.

chuck


1

U   izvanrednoj autobiografiji “Život” Kit Ričards, pripovedajući veoma  dinamično, sve vreme uspešno drži pažnju čitaoca  i vodi ga  kroz neke od najneverovatnijih epizoda iz istorije rokenrola. Jedna od njih je i pismo koje je osamnaestogodišnji Kit, 1962. godine,  uputio svojoj tetki Peti. Iz ovog dosta zanimljivog parčeta papira (koje se završava rečenicom Who else would write such bloody crap) saznajemo da je Kit  dugo mislio da je usamljen u svojoj strasti prema muzici jednog američkog rokera. Ova zabluda okončana je tako što mu je, dok je, sa pločom  omiljenog izvođača u ruci, jednoga dana gluvario na stanici Dratford, prišao momak kojeg je poznavao iz osnovne škole, oduševljeneom komadom uočenog vinila. Ubrzo su ustanovili da obojica obožavaju američkog muzičara, dogovorili se oko zajedničkih aktivnosti i tri meseca kasnije prvi put nastupili zajedno, pod imenom “The Rollin’ Stones” . Kitov drugar iz školskih dana je, naravno, Mik Džeger, a ploča koja ih je spojila delo je njihovog neupitnog idola - Čaka Berija.2

Pre gotovo 40 godina, u avgustu, odnosno septembru  1977.  godine, u svemir su lansirane letelice “Vojadžer I i II” , sa namerom da prikupe što više korisnih informacija o Sunčevom sistemu. Kao integralni deo letelica, za slučaj da nekada naiđu na drugu inteligentnu  civilizaciju,  put kosmosa su, umesto  ldentifikacionog dokumenta,  otišle i zlatne gramofonske ploče, na kojima se nalaze najrazličitiji prirodni  zvuci sa naše planete, pozdravi na gotovo šezdeset   jezika (među njima i “želimo vam  sve najlepše sa naše planete” na srpskom) , kao i odabrani muzički zapisi. U društvu Baha, Mocarta, Betovena i Stravinskog našla se i  pesma zbog koje se podiglo mnogo (nimalo zvezdane) prašine. Brojni kritičari su glasno negodovali zbog odabira  numere “Johnny B. Goode” Čaka Berija, pozivajući se na (naizgled čvrst) argument da je rokenrol muzika suviše “adolescentska”.   Genijalni Karl Segan, koji je predsedavao odborom za izbor reprezentativnog sadržaja, odgovorio je krajnje jednostavnom rečenicom (parazfraziramo): U  redu, u tom  slučaju mnogo je adolescenata na planeti”. Kraj rasprave.

3

Emisija “Uživo subotom uveče” (Saturday night live) jedan je od onih naizgled neobjašnjivih  fenomena u istoriji televizije. Dosta jednostavan koncept, kroz kombinaciju skečeva i muzičkih performansa, kao  i učešće slavnih glumaca i poznatih ličnosti, verovatno je najvažniji razlog ogromne popularnosti i, za televizijske pojmove, neverovatne dugovečnosti ovog projekta . Kao domaćini emisije, voditelji segmenata i članovi redovnih i sezonskih postava kroz emisiju su prodefilovali zaista značajni glumci - pomenućemo samo neke: Džejms Beluši, Den Akrojd, Džon Kjuzak, Robert Dauni Junior, Bil Mari, Kris Rok,  Edi Marfi...U osamnaestoj epizodi treće sezone, emitovanoj 22. aprila 1978. godine, u skeču koji za temu ima predviđanje događaja iz bliske budućnosti, jednog od trojice fizičara-proroka  glumi Stiv Martin. On (fizičar)  je ubeđen da će nam se, posle lansiranja letelica “Vojadžer”, javiti vanzemaljci. Čak mu je poznato i kako će glasiti njihova prva poruka - “pošaljite još Čaka Berija”.


4

Oktobra 1986. godine, na svoj 60. rođendan, Čak Beri  još uvek nije dobio poruku vanzemaljaca  iz sjajnog televizijskog  skeča emitovanog  osam godina ranije. Stiglo mu je, ipak, nešto drugo, ne manje vredno  - neobična  čestitka, potpisana od strane bračnog para Segan. U njoj se izražava divljenje muzici koju je Čak podario ovom svetu (baš tako , podvučeno), uz podsećanje da se njegova pesma “Johhny B. Goode” nalazi na letelici “Vojadžer”, u tom trenutku od Zemlje udaljenoj dve milijarde kilometara. Karl Segan i En Drajan primećuju da kada vam neko kaže da će vaša muzika trajati večno, obično možete biti  sigurni da preteruje, ali u slučaju Čaka Berija to je, skoro bukvalno -  istina.


Na dan Čakove smrti, 18. marta 2017. godine, letelica  “Vojadžer” je još uvek u Sunčevom sistemu. Pretpostavlja se da će  ga sasvim napustiti 2036. godine, kada  će biti mrtva, ali savršeno očuvana, živeći večno. I ne bi nas iznenadilo da u bliskoj, ili dalekoj budućnosti, prva poruka od neke napredne civilizacije zaista bude “pošaljite još Čaka Berija”.

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3445193
ETNA