Strujni udarac

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Loše Najbolje 
Autor Ivana Gašić Grbić
26. 01. 2017.struja


-Halo, je l' to Elektrodistribucija?

-Jeste.

-Hoću da uložim prigovor na decembarski račun za struju.

-Je li ti veliki?

-Veliki mi je. Hoću da se žalim.

-A gde ti je račun?

-Evo mi ga u džepu. Znate, za stan u kome niko ne živi za novembar je stigao račun od oko hilјadu dinara, a za decembar pet hilјada i sto dinara. Nije moguća tolika razlika!

-Jesi li proverio da ti nije tranzistor ostao uklјučen?

-Pa, ja i nemam tranzistor. Osim toga tranzistor ne radi na struju.

-Da nećeš možda ti da me učiš. Je l' ima unutra strujno kolo?

-Pa ima, ali..

-Nemoj ti meni ali, ne zove se strujno valјda zato što ide na gas, a?

-Čekajte malo...

-Nemam ja vremena da čekam. Toliki lјudi me čekaju ispred šaltera. Ako ti nije jasno pročitaj izjavu koju je direktor dao za dnevni list "Plјuc i tuc-muc". Lepo je rekao da su računi pravilno obračunati. Nego lјudi ne paze. Ne paze!

Evo juče doš'o čovek da se žali. Čime se ti baviš druškane, pitam ja njega.

Bavim se bioenergijom. Bioenergijom je li? Pa, izvini, molim te, šta mi se onda žališ na obračun. Ovamo bi da rasipa energiju, a ovamo ne bi da je plati.

-Ali tu čovek koristi svoju ličnu energiju...

-Ličnu! Odakle njemu lična energija? Da je nije možda od tate nasledio? Da mu nije od Boga možda?

-Ma, čoveče to je energija koju...uostalom šta ja tu vama objašnjavam. A šta je sa mojim komšijama? U novembru su lјudi slavili slavu i trošili više struje za spremanje i kuvanje, a račun za decembar im je skoro duplo veći?

-Dabome. Pobožni lјudi. To je dobro. To je baš dobro. Ne kaže se uzalud "Bog će im platiti". E, pa verovatno je to što je planirao da im plati za slavski trošak, uplatio lično. Šta ja znam, neka rasprave to sa njim?

-Sa kim? Sa Bogom? Pa čoveče, vi niste normalni. Toliko lјudi se okupilo da se žali, a vi kažete da je sve obračunato kako treba. Pa nije moguće da toliki lјudi nisu u pravu!

-Ma nemoj, eno onoliko lјudi se sakupi i na paradu ponosa da dokažu da su u pravu, pa ih opet istuku.

-Ma kakve sad to veze ima?

-Ima, dabome! Većina još nije platila ni račun iz aprila preprošle godine, a digli dževu za ovaj decembarski k'o da stvarno imaju para da plate.

-Pa kad uredne platiše kod vas uvek ispadaju ovce. Ne znam samo kako vam se isplati da otpisujete 40%  duga, umesto da olakšicama stimulišete građane da plaćaju na vreme.
-Nemoj ti da brineš o tome, imamo mi stručnjake koji vode računa o isplativosti. Matematika je jasna. Evo na primer. Otpišeš dužniku 30% duga, a poreskoj prijaviš da si otpisao 50%...

- Valјda pričamo o 40%

-Pa jeste. O tome ti ja i pričam, Četrdeset je taman između.

-Ja tek sad ništa ne razumem.

-Lepo ti piše sve na računu.

-Tek to ne razumem..

-Pa, dabome da ne razumeš.

-Dobro, a šta se radi sa tom razlikom od dvadeset posto?

-A to, pa razlika ide u humanitarne svrhe. Uplaćuje se na račun zgroženih porodica, kao na primer, što je od ovog našeg Obradovića. A sevap je, života mi, samo da vidiš kako se obraduje svakoj uplati.

-Kako mislite, zgroženim, valјda ugroženim?

-Dabome da mislim. Da vidiš kako mu se onomad žena zgrozila kad uplata nije legla na vreme, pa je umesto u Aspen morala da ide na Divčibare na zimovanje.

-Znate šta, ovaj razgovor nema smisla. Ja ću se žaliti na ovako visok račun.

-Može, ali prvo mora da se plati račun za decembar.

-Ama, čoveče ja se na njega i žalim.

-Molim lepo. Prvo plati račun, pa taksu na žalbu, troškove obrade i slučaj ćemo uzeti u razmatranje. Troškovi postupka će vam biti obračunati uz sledeći račun.

-Vi ste ludi. Dok sve to poplaćam mogu i decembarski račun da izmirim u celosti.

-Pa, eto i sam vidiš. Lepo sam te pitao gde ti je račun?---------------------------------------------------------------------------------------

Fusnota autorke:


Ko bi rekao, ovaj tekst o decembarskim računima pisala sam pre tačno tri godine. I, gle, opet ista smejurija? Mada kad pogledaš, i Domanović je o vlasti pisao pre stotinak godina. I gle, i tu ista smejurija...

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3469277
ETNA