Početna stranica arrow Ritern arrow Hate to say i told you so

Hate to say i told you so

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Loše Najbolje 
Autor Branislav Zukić
06. 06. 2016.

roland garros

Naslov vanserijske pesme grupe "The Hives" nije  ovde upotrebljen da bi se bilo kome natrljavao nos ili, još gore, vodile zaludne i jalove rasprave. Iskorišćen je jer je zgodna spona sa tekstom objavljenim na ovom istom mestu 8. juna 2015. godine, dan nakon bolnog poraza Novaka Đokovića od Stana Vavrinke u trećem neuspešnom pokušaju da se najbolji teniser sveta dokopa toliko željenog trofeja na pariskoj šljaci.  Na kraju narečenog teksta kaže se:

Prihvatanje poraza, čak i onih najrazornijih, devastirajućih, sa osmehom na licu, sposobnost da se ostane na nogama i bude istinski džentlmen - to je ono što izdvaja izuzetne pojedince od prosečne i predvidive gomile, uvek spremne na snishodljivost, povodljivost, i, ako treba - priređivanje toplog zeca.


Novak Đoković ponovo je bio grandiozan u porazu, održavši mnogom vrhunskom teniseru, a i svakom od nas, lekciju o tome kako se ponašaju istinski šampioni. I zato bi bilo pravo čudo da Novak, na kraju, ne osvoji taj toliko očekivani Rolan Garos.

Od srca mu želimo da u tome jednog dana uspe.

Godinu dana kasnije, Novak Đoković postao je jedini čovek u istoriji tenisa koji je vlasnik 4 gren slem titule na tri različite podloge u isto vreme. O njegovom uspehu pišu i pisaće oni koji su u tenis razumeju neuporedivo bolje od autora ovog teksta, o Đokovićevu slavu žele da se ogrebu i političari, estrada i najrazličitiji anonimusi (a šta je ovo, Zukiću, upitaće se sa pravom mnogi čitalac). Biće tu i preterivanja, dobrih opservacija, euforije i svega onog što dolazi posle istorijskih rezultata nekog pojedinca. I neka ih bude, sve je to sasvim uobičajeno u situacijama koje se dešavaju jednom u pedesetak godina, ako ne i ređe. Jedna stvar je sada sasvim izvesna - nakon 5. juna 2016. godine mnogde stvari u Đokovićevoj karijeri odigravaće se bez prisustva ogromnog pritiska, koji je bio posledica zloslutne senke izostanka trofeja sa Rolan Garosa. Mnogi Novakovi navijači mogli su, po završetku finala, skoro fizički osetiti kako se ta sila svaljuje sa njihovih leđa, dočim je Novak sa svojih ramena otresao silesiju čija bi zapremina teško stala u ono srce što ga je novi šampion nacrtao na terenu stadiona "Filip Šatrije" uz dozvolu starog , trostrukog, Guge Kuertena . 

Sa druge strane, Endi Marej (ili Mari, kako vam drago) sigurno nije lako podneo poraz. Bio je odličan tokom najvećeg dela turnira, u polufinalu je demontirao moćnog Stanimala i u borbu za titulu ušao sa značajnim šansama. Novi poraz od Đokovića morao je dobrano uzdrmati Škota, ali ga to nije sprečilo da se ponaša i govori kao pravi džentlmen. Prvo je, mimo strogih profesionalnih protokola (do kojih Britanci drže više od svih drugih!) na kraju meča preskočio mrežu i prešao na Novakovu polovinu terena da mu čestita na zasluženoj pobedi, izgovorivši neuporedivo više reči nego što se to čini posle "običnih" mečeva. Zatim je, na ceremoniji proglašenja pobednika, održao govor koji će se dugo pamtiti - držeći se činjenica, Endi je istovremeno izrazio ogromno poštovanje za uspeh svoga protivnika.  Kao i Novak prethodne godine na istom mestu, ostao je velik i dostojanstven u porazu.  I zato nas ne bi iznenadilo da i Endi, jednoga dana, uspe u nameri sa osvoji Rolan Garos. Za taj poduhvat biće neophodno ponoviti ono što je uradio Novak Đoković - bez obzira na neuspehe, nastaviti sa napornim radom i rezultat ne bi smeo izostati.

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3470658
ETNA