3 u 1

Vrednovanje: ONONOFFOFFOFF / 4
Loše Najbolje 
Autor Zoran Gavrilović
16. 05. 2016.


3 u 1

Tender je jedna od najomiljenijih i najpopularnijih poslastica. Obavezan je na demokratsko-tranzicionim trpezama svih nivoa vlasti. Rado ga kusaju i poziciono, i opoziciono. Postoji nekoliko vrsta ovog kolača u zavisnosti od dužine kuvanja, sastojaka, kao i broja osoba za koje se sprema. Da biste napravili ovakav tender potrebno je da imate dovoljno bezobrazluka i drskosti. Najpopularnija je instant mešavina 3 u 1. Na jednu meru (stvarno koštanje) dodate još dve mere i dobro umutite. Duže kuvajte (da se svi detalji dobro raskuvaju), služite dok je vruće, i jedite odmah. Dok varite ćutite. Polako razmišljate o novom.

Ono što si ti mislio da je šljiva Tarabiću, mesto ispod kojeg će stati samo preživeli Srbi, zove se Javno preduzeće.

„Javna devojka“ što nema ni roda ni poroda, ni sestara, ni braće da je štite, što je svačije može dva puta za iste pare, na recku, batinom, kolega posle mene plaća, kako ti se hoće. Od dolaska demokratije, njene opskurne potrebe i uloge, pa do njenog demaskiranja, praćenog klasičnim striptizom i najvišim stepenom političke mimikrije, ostala je samo pustoš. Silina takve devastacije izmenila je moralnu filosofiju, te spustila civilizacijsku lestvicu na visinu čoveka uspravljenog u pećini. Generalizovana očekivanja sa nivoa društva i nacije, pojednostavljena su na nivo jedinke, pojedinca-životinje ili pojedinca-biljke.

Crnotalasni film Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“, iz 1967. uhvatio je slike društva, socijalnu tematiku nepodobnu i neprihvatljivu za ondašnju vlast. Danas, život Džimija Barke, glavnog junaka filma, nekoliko decenija kasnije, predstavlja „potrošačku korpu“ moralnog, kulturnog i intelektualnog ogledala pojedinca. Proročanstvo je futurizam utemeljen na surovom poznavanju sadašnjosti, ali i hrabrosti pojedinca da se u datom vremenskom trenutku zagleda u andergraund pravcu. Obično niko neće da izvije vrat, a kamoli da izviri, svi hoće da žmire i škilje u pravcu sunca, da se koliko toliko ogreju, pa makar i oćoravili.

Greška je proizvod koji se skupo plaća. Ispaštamo uglavnom zbog tuđih, ali zato drugi ispaštaju zbog naših grešaka. Za slučajnu grešku može se pronaći i opravdanje, ali namerna greška je kriminal. Čovek greši iz neznanja, taštine, gluposti a najčeće iz straha da ne pogreši. Nesavršenstvo je uredno proštepano greškama, čak i velika dela prate greške. Ko ne čini, ne greši.

Kada se tender „kuva“ grešku plaćamo Mi.

< Prethodna Sledeća >

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3469267
ETNA