Početna stranica arrow Sunovrat svesti

Sunovrat svesti

Uljez među glistama

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Predrag Ž. Vajagić
09. 06. 2011.

Bulevar RM(Još pabiraka o mitu koji otiče)

Pošto nikad nisam bio neki prilježni klesar nacionalnih kamenčuga, razumljivo da me pitanje: „Gde si bio kad nam ga je ćapilo?“ nije zateklo s dletom u rukama. Na vest da je ostareli Mladić s kesom punom rasparenih lekova pao u s(t)upicu, nisam navukao čarapu na glavu i dohvatio bocu s benzinom, ali ni suze radosnice izmešao sa mehurićima šampanjca, uz izazivački odvrnute ilahije (koje cenim i ponekad slušam).

Nisam, s druge strane, ni neki bezosećajni skot: grozim se krvavog balkanskog pogroma i licemernog seirenja dželata. Povremeno me razdire krik žrtava iz groba i očaj onih koji su pretekli klanicu. Znam jedino da se mora živeti dalje, jer euforije, ma koliko potiskivane kroz šuplju tikvu, ne mogu zaglušiti krčanje creva.

Opširnije...

Bura u praznoj čaši vode

Vrednovanje: ONONONONON / 14
Autor Predrag Ž. Vajagić
26. 04. 2011.

TNOčekivao je rab(at) božiji Tomislav da, tokom sedmice rastajanja s dušom, ozbiljno zadrma režim poduprt koalicionim skelama, a mirovalo je čak i cveće na onoj opevanoj šubari. Najavljivane kavalkade i kalvarije svele su se tek na praznu dekoraciju, bezidejni politički papier mache. Dok je najnaprednija glava odbijala da jede, pije i odvoji se od jastuka, vrh esenesovštine pokazivao je dalekovidost gusaka u magli: par kratkodahih miting(njavljenj)a, dnevno ažuriranje ciljeva štrajka, upiranje glogovim kocem ka TV Bastilji,...i to bi, otprilike, bilo sve što je tamošnja pamet isisala iz malog prsta za vreme liderskog podviženija.

Opširnije...

Upitnikova obratnica

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Predrag Ž. Vajagić
23. 02. 2011.

upipnikPometnja koja bi nastala da Ratko Mladić, u odori časne sestre milosnice, projaše mazgu ispred skupštine, muvlji je isprdak naspram loma koji je našoj pribranosti priredio upitnik Evropske unije, toliko preteće nabijen da mu i ubildani međedi, što po trgovima cepaju telefonske imenike, ne bi mogli odbiti pera, ni potpitanja. Domaća administracija, znajući da je svaki stari problem bolji od nepoznatog, prvo se padavičarski strovalila da celiva emisarske palčeve, a zatim naglo i uskurčeno uzdigla, pa u rekordnom roku pokazala „šupalj nos do očiju“ EU radoznalcima koje roda nije, kako bog miluje, ostavila u kupusu, već u bašti punoj upitnika. Zgroženi zapadnjačkom bolesnom potrebom da nam, uštrcavajući MMF kredite isisavaju dušu slamčicom, a pre nego što delovi dokumenta od čije važnosti „kamen gori, val se pjeni“, naplave udžbenike pravničke pragme, objavljujemo njegove najlucidnije izvode:

Opširnije...

Otimači izgubljenog duga

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Predrag Ž. Vajagić
19. 01. 2011.

Nemo' ti mi dolazimoSigurno ste tokom svog života (koji je, nadam se, napasan i mimo kariranih stolnjaka) naučili da se klonite kabadahija što u vr’ stola, kao dete ćeten alvu, muljaju teorije o poštenju, balave za napupelom Srbijom ili kelnericom, prete bubanjem u prsa i bojevom municijom, sve u stilu „pričam ti priču, slomim ti kičmu“, a kad dođe vreme da se pijani pir plati – svoju veličinu zdudaju da može klisnuti kroz uski prozor nužnika.

O svemu ovome bilo bi izlišno ispucavati fraze kad se država, čiji smo do sada bili verni sinci, ne ponaša na taj jedan kalup i isto kopito. Gleda da svaki iščačkani marjaš stavi u svoju vreću bez dna, iako sama struju ne plaća od pretprošlog veka. Duguje čak i za gas koji je šištao kroz prvi terazijski fenjer, a koverte s poštanskim računima vraća devičanski nerascepane od vremena kad su telefoni zaukavani na kurblu. Ali, vo i Jupiter sreću se samo u poslovici, pa se razliaze tako da jednom ostaju sva prava i božije ugodnosti, a drugom obaveza da što pre skapa.

Opširnije...

Srbija u svemiru 2020.

Vrednovanje: ONONONONON / 11
Autor Predrag Ž. Vajagić
28. 12. 2010.

spaceDa li ste ikad razmišljali šta sve jedna dekada može izmuntati? Odisej je u približnom vremenskom otkosu razdužio cjelove s Kirkom i preko Scile i Haribde utrefio voljenu Itaku. Na razini lične mitologije desi se potomak, kome ste brisali slinavi nos, ojača toliko da vas bez problema zatuče iščupanom nogom stola. Ta perioda je, dalje, više nego dovoljna da milosnica koju ste preneli preko praga (izbegavajući tamo nastanjene duše predaka), zvocanjem raščetvori vašu sopstvenu. Postoje realne šanse da ćete za tričavih 120 meseci priuštiti nove kamašne, skraćeni vikend u nekoj zabačenijoj banji ili barem manje ćelave potplate na cipelama. Verovatno ćete par hiljada puta pregaziti žedni preko vode, ili će vam (povrh vaših besposlenih) uvaliti i poneko kukavičje jaje. Možda ćete napredovati u službi ili istu izgubiti potučeni komparativnim prednostima direktorove punice.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 27

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502563
ETNA