Početna stranica arrow Rukopisi ne gore

Rukopisi ne gore

Fudbal "na male"; Fotografija

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Predrag Ž. Vajagić, Branislav Zukić
09. 01. 2015.


kucanj u prazno, omot

Fudbal, “na male” - Pikanje lopte “na male” ima nekoliko stajaćih mesta: par-nepar razbrajalicu kao prvi zaplet izbora, pravo na veto vlasniku lopte, stative od jakni i zgruvanih školskih torbi nad kojima se kasnije balistički veća o putanjama šuteva, psovke baba s terasa zbog iskrivljenih TV antena i slomljene staklarije... Tu su i Kastor i Poluks igre, dvojac komšija sačekivača: jedan vreba da pokaže kakvu predratnu caku zadivljenoj dečurliji pre nego što balun torpedira nebu pod perine, dok se drugi uzda u neminovnost nekog nekontrolisanog ispucavanja koje će mu uslišiti želju da loptu, kao zreo bostan, raseče britvom čim mu padne u baštu.

I, naravno, obavezni bucko koji na teren pristiže poslednji, noseći parče hleba s kog curi mast posuta tucanikom aleve paprike. Njemu je, zbog smanjene pokretljivosti, (do)suđeno kamp-mesto između stativa, odakle će čežnjivo posmatrati jurcanje spretnijih vršnjaka. Dalje sve ide kao kod Crnjanskog koji je govorio da ga oslobađaju: "zrak, veseli mladići, zelena trava, igra i pobeda"
______________________________________________

Opširnije...

O lepoti, rukama i vitezovima

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Nevena Varnica
06. 01. 2015.

davidDa li ste, nekada, zamislili Mikelanđelovog Davida obučenog? Ja jesam. I po kakvoj god modi da sam ga "opravila", bojim se da nije išlo. Jer, kako veli narodna mudrost: Čoveka delo krasi, a ne odelo. Em što je imao telo savršenih proporcija, em što je izašao naspram Golijata. Nema ukrasa, nema maskiranja, nema prevare (tu bi imala smisla ona krilatica: ili jesi ili nisi, a ne u kojekakve propagandne svrhe). Ili uzmimo za primer Mikelanđelovog Mojsija? Figura grandioznih razmera ukazuje na grandioznost motiva i veličanstvenost poduhvata, sve ostalo je u drugom planu.

Ovaj tekst trebalo bi da je nastavak prethodnog i da se u njemu ogleda, te da za temu ima mušku lepotu, dobrotu i erotiku. Različiti tekstovi poslednjih godina zatrpavaju papirnu i virtuelnu stvarnost, pa se može čitati o tome kako da postanemo bolji, lepši, uspešniji, još lepši, još bogatiji, još srećniji, ljubavniji, spretniji. Uh!

Opširnije...

Nevidljiva veličina margine

Vrednovanje: ONONONONON / 6
Autor Vitomir Teofilović
04. 01. 2015.

Vajagić-Zukić

Kucanj u prazno
Predrag Ž. Vajagić i Branislav Zukić
Binder, Beograd - 2014

U ediciji "Osma sila", posvećenoj humoru i satiri, mlada izdavačka kuća "Binder" objavila  je osobenu knjigu – sa indikativnim podnaslovom "Pojmovnik marginalizma" – rečnik pojmova iz vizure marginalnih (ne)pripadnika društva. Sudeći po podnaslovu, moglo bi se pomisliti da je reč o izabranim pojmovima, specifičnom rečniku marginalaca, iz koga su isključene sve takozvane velike društvene teme pošto u velikim zbitijima margina ne učestvuje, kao da ne postoji ni materijalno ni duhovno, kao da je mimo prostora i vremena. No, autori znaju, ma koliko marginalci bili na periferiji zbivanja u svetu, posmatrači a ne učesnici, da nisu mimo sveta. Naprotiv, oni su srž, osnovni i većinski sastojak sveta. Oni znaju da je broj moćnika vrlo malen u odnosu na broj njihovih podanika. Zato je pojam društvene margine suprotan geometrijskoj slici koja ga simbolizuje, tankoj, praznoj i nemuštoj ivici – grafički predočeno, margina su slova teksta romana, a vlast samo naslov. Jeste naslov veoma privilegovan u odnosu na sve druge reči – strukturalno je dominantan, značenjski sugestivan, važniji od svih pojedinačnih reči i rečenica, ali je ipak samo simboličan ulaz u sadržinsko i značenjsko bogatstvo ukupnog spleta reči, celine teksta. Otuda je pogled na svet marginalaca ne pogled sa strane već iz središta.

Opširnije...

"Fargo" kucanj

Vrednovanje: ONONONONON / 8
Autor Marginalac
30. 12. 2014.

z,v,aUprkos pipcima sibirske zime, zalutale u vojvođansku ravnicu u ponedeljak uveče, sala biblioteke Osnovne škole “Sveti Sava” u Bačkoj Palanci bila je, oko 20 časova, pristojno krcata pristojnim ljudima. Prosek su možda kvarili jedino autori knjige “Kucanj u prazno”, Predrag Ž. Vajagić i Branislav Zukić, rastegnuvši svoju priču na polovinu govora Fidela Kastra u najkrepkijim godinama. Imajući u vidu poduži spisak nepočinstava i mana ovog ozloglašenog bačkog (palanačko-jaračkog) tandema, može se reći da su posetioci dobro prošli, pošto su Vajagić i Zukić u poslednji trenutak odustali od čitanja integralnog teksta, za koji se priča da je opsežniji i od zapisnika sa famozne osme sednice.

Opširnije...

U zemlji izlazećih čitulja

Vrednovanje: ONONONONON / 63
Autor Željko Građin
28. 12. 2014.

Vajagić-Zukić


''Dokazali smo da svet može biti bolje mesto za umiranje, a svi ljudi dobre volje - jedna velika detonacija...“

Povodom izlaska iz štampe knjige:

"Kucanj u prazno", Predrag Ž. Vajagić i Branislav Zukić, Binder, Beograd, 2014’’ razgovarali smo sa P.Ž.Vajagićem, jednim od autora.

U uvodu knjige ste napisali:

Ĉitaoĉe, namerniĉe – pred tobom je reĉnik koji sadrži 570 pojmova (oko taĉnog broja koautori se, neviĉni složenim matematiĉkim operacijama – još uvek spore) navrat-nanos izbeglih iz humoreski, eseja, kolumni i priĉa koje su gore(o)pomenuti objavljivali u raznim novinama, ĉasopisima, na internet portalima, a ponajviše na svom sajtu – www.marginalac.org! Ovako sabrane (ne uvek i pribrane) reĉi našle su se u novom kontekstu, poĉele međusobno da se dopunjuju i zaĉikavaju, zaigrale svoj ritualni ples koji će, nadamo se, umilostiviti nebo rešeno da nam svima zajedno – padne na glavu!

Da li biste još nešto dodali?


Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 82 - 90 od 457

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2455652
ETNA