Početna stranica arrow Rukopisi ne gore

Rukopisi ne gore

Voljenom imenjaku

Vrednovanje: ONONONONON / 7
Autor Branislav "Branko" Zukić
14. 01. 2015.

B. Ćopić
Naslage vremena što se iza čoveka slažu poput izmaglice, u početku bezazlene, a kasnije sve gušće i neprozirnije, postepeno nas  odvajaju  od mogućnosti da tačno odredimo godinu ili (ne daj bože) datum nekog važnog životnog iskustva ili prekretničkog trenutka. Sa dozom rezerve, baš iz tih razloga, autor ovih redova označiće kraj osamdesetih i početak devedesetih godina prošlog stoleća kao hronološku odrednicu u vezi sa događajem koji je umnogome pomerio horizonte njegovih čitalačkih očekivanja. Igrom slučaja (ako slučajnosti postoje) u ruke mi je tada dospeo neugledan primerak debele , požutele knjige, sa tvrdim koricama koje jedva da su držale sadržaj na okupu. “Branko Ćopić: ‘Prolom’”, pisalo je na koricama. Odlično, pomislio sam, ima da se nauživam u narednih nekoliko dana, jer sam već tada, sa manje od osamnaest godina, bio ubeđen da Branko nije mogao napisati dosadnu ili lošu knjigu. To ubeđenje imalo je, svakako,  veoma čvrsta utemeljenja.

Opširnije...

Fudbal "na male"; Fotografija

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Predrag Ž. Vajagić, Branislav Zukić
09. 01. 2015.


kucanj u prazno, omot

Fudbal, “na male” - Pikanje lopte “na male” ima nekoliko stajaćih mesta: par-nepar razbrajalicu kao prvi zaplet izbora, pravo na veto vlasniku lopte, stative od jakni i zgruvanih školskih torbi nad kojima se kasnije balistički veća o putanjama šuteva, psovke baba s terasa zbog iskrivljenih TV antena i slomljene staklarije... Tu su i Kastor i Poluks igre, dvojac komšija sačekivača: jedan vreba da pokaže kakvu predratnu caku zadivljenoj dečurliji pre nego što balun torpedira nebu pod perine, dok se drugi uzda u neminovnost nekog nekontrolisanog ispucavanja koje će mu uslišiti želju da loptu, kao zreo bostan, raseče britvom čim mu padne u baštu.

I, naravno, obavezni bucko koji na teren pristiže poslednji, noseći parče hleba s kog curi mast posuta tucanikom aleve paprike. Njemu je, zbog smanjene pokretljivosti, (do)suđeno kamp-mesto između stativa, odakle će čežnjivo posmatrati jurcanje spretnijih vršnjaka. Dalje sve ide kao kod Crnjanskog koji je govorio da ga oslobađaju: "zrak, veseli mladići, zelena trava, igra i pobeda"
______________________________________________

Opširnije...

O lepoti, rukama i vitezovima

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Nevena Varnica
06. 01. 2015.

davidDa li ste, nekada, zamislili Mikelanđelovog Davida obučenog? Ja jesam. I po kakvoj god modi da sam ga "opravila", bojim se da nije išlo. Jer, kako veli narodna mudrost: Čoveka delo krasi, a ne odelo. Em što je imao telo savršenih proporcija, em što je izašao naspram Golijata. Nema ukrasa, nema maskiranja, nema prevare (tu bi imala smisla ona krilatica: ili jesi ili nisi, a ne u kojekakve propagandne svrhe). Ili uzmimo za primer Mikelanđelovog Mojsija? Figura grandioznih razmera ukazuje na grandioznost motiva i veličanstvenost poduhvata, sve ostalo je u drugom planu.

Ovaj tekst trebalo bi da je nastavak prethodnog i da se u njemu ogleda, te da za temu ima mušku lepotu, dobrotu i erotiku. Različiti tekstovi poslednjih godina zatrpavaju papirnu i virtuelnu stvarnost, pa se može čitati o tome kako da postanemo bolji, lepši, uspešniji, još lepši, još bogatiji, još srećniji, ljubavniji, spretniji. Uh!

Opširnije...

Nevidljiva veličina margine

Vrednovanje: ONONONONON / 6
Autor Vitomir Teofilović
04. 01. 2015.

Vajagić-Zukić

Kucanj u prazno
Predrag Ž. Vajagić i Branislav Zukić
Binder, Beograd - 2014

U ediciji "Osma sila", posvećenoj humoru i satiri, mlada izdavačka kuća "Binder" objavila  je osobenu knjigu – sa indikativnim podnaslovom "Pojmovnik marginalizma" – rečnik pojmova iz vizure marginalnih (ne)pripadnika društva. Sudeći po podnaslovu, moglo bi se pomisliti da je reč o izabranim pojmovima, specifičnom rečniku marginalaca, iz koga su isključene sve takozvane velike društvene teme pošto u velikim zbitijima margina ne učestvuje, kao da ne postoji ni materijalno ni duhovno, kao da je mimo prostora i vremena. No, autori znaju, ma koliko marginalci bili na periferiji zbivanja u svetu, posmatrači a ne učesnici, da nisu mimo sveta. Naprotiv, oni su srž, osnovni i većinski sastojak sveta. Oni znaju da je broj moćnika vrlo malen u odnosu na broj njihovih podanika. Zato je pojam društvene margine suprotan geometrijskoj slici koja ga simbolizuje, tankoj, praznoj i nemuštoj ivici – grafički predočeno, margina su slova teksta romana, a vlast samo naslov. Jeste naslov veoma privilegovan u odnosu na sve druge reči – strukturalno je dominantan, značenjski sugestivan, važniji od svih pojedinačnih reči i rečenica, ali je ipak samo simboličan ulaz u sadržinsko i značenjsko bogatstvo ukupnog spleta reči, celine teksta. Otuda je pogled na svet marginalaca ne pogled sa strane već iz središta.

Opširnije...

"Fargo" kucanj

Vrednovanje: ONONONONON / 8
Autor Marginalac
30. 12. 2014.

z,v,aUprkos pipcima sibirske zime, zalutale u vojvođansku ravnicu u ponedeljak uveče, sala biblioteke Osnovne škole “Sveti Sava” u Bačkoj Palanci bila je, oko 20 časova, pristojno krcata pristojnim ljudima. Prosek su možda kvarili jedino autori knjige “Kucanj u prazno”, Predrag Ž. Vajagić i Branislav Zukić, rastegnuvši svoju priču na polovinu govora Fidela Kastra u najkrepkijim godinama. Imajući u vidu poduži spisak nepočinstava i mana ovog ozloglašenog bačkog (palanačko-jaračkog) tandema, može se reći da su posetioci dobro prošli, pošto su Vajagić i Zukić u poslednji trenutak odustali od čitanja integralnog teksta, za koji se priča da je opsežniji i od zapisnika sa famozne osme sednice.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 82 - 90 od 458

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2500852
ETNA