Početna stranica arrow Rukopisi ne gore

Rukopisi ne gore

Alegorija

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Branislav Zukić
25. 02. 2015.delacroix

Avgustovsko popodne na pariskom groblju "Per Lašez" mirno je kako to samo parcele sa večnim odmaralištima mogu biti. Tek poneki posetilac remeti nestvarni mir mesta na kome se nalaze posmrtni ostaci velikana  što su svojim delovanjem oblikovali noviju istoriju ljudske vrste. Čega god da se ovde dohvatite  pretvara se u zatečenost, maglovito-parališuću svest da je, za naših života, na jednom mestu nemoguće videti ovoliko značajnih imena. Prolazimo pored Balzakovog nadgrobnog spomenika, još uvek ne verujući da je to baš onaj Balzak, Onore de, i da su  u ovom delu groblja, tokom krvave nedelje, umirali neprevijeni martiri Pariske komune. Ošamućenost ne prestaje ni kod sledećeg velikog imena - naprotiv, rapidno raste kako se približavamo mestu na kome je sahranjen Oskar Vajld. Ne, nije isto upijati njegove premudre rečenice i nalaziti se pored Vajldovog velikog nadgrobnog spomenika, oivičenog snažnim providnim staklom i zaštićenog francuskim zakonom. "Hvala na lepom engleskom, kojem si me naučio", piše na jednoj od nekoliko desetina ceduljica ubačenih preko staklene barijere, tako da padnu tik pored ivice književnikovog groba.

Opširnije...

Prirodni gas, grip

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Marginalac
23. 02. 2015.

kucanjGas, prirodni - Fosilno gorivo koje za grejanje koristi dobar deo građana Vojvodine,  poznatih  po neobjašnjivoj spremnosti da se redovno plaća utrošeno;

U slučaju prestanka isporuke gasa, dešavaju se zanimljive stvari, poput ove, koju je jedan iznervirani potrošač opisao januara 2009. godine:

Kompjuter, iako umotan u dva ćebeta, neće da se uključi. Grafička karta je previše hladna. Uspevam posle duvanja direktno u grafičku (na momente sam se osećao kao da duvam u nešto drugo). Nisam imao pojma da temperatura grafičke karte, matične ploče i procesora može da bude tek nešto iznad 10 stepeni. Temperatura mobilnog šest. Kakva je da je, i dalje je sobna! Moja je još uvek 36, nema prostora kukanju! Kvarcna peć žmirka kao zelenaš iz romana Dostojevskog. Na sreću, bojler  je na struju, nije gasifikovan. Da sam sklon proceni samoga sebe na osnovu veličine određenih delova tela, iz kupatila bih izašao kao manijakalni depresivac – sve se na meni, od hladnoće, toliko skupilo me je pogled u ogledalo dotukao.

Opširnije...

Čišćenje

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Tanja Milutinović
18. 02. 2015.

cleaning ladyBila jednom jedna žena koja je mnogo volela da čisti. Zapravo, ona je najviše od svega na svetu volela  upravo to – da čisti. Ta aktivnost joj je pričinjavala najveće zadovoljstvo, i ako bi bila sprečena da je sprovodi,  plašila se da bi se to negativno odrazilo na njeno mentalno i fizičko zdravlje.  Ponekada je pokušavala da zamisli kako bi izgledao takav dan koji bi provela daleko od pajalice, sredstva za dezinfekciju, mirišljavih deterdženata za pranje i uklanjanje masnih naslaga. Te plastične boce pune raznobojnih tekućina bile su za nju lepše od najskupocenijih parfema, a zvuk usisivača i mašine za posuđe činio joj se kao najčarobnija melodija čiju slavu ne bi pomračila ni Deveta simfonija. Sve ostalo je padalo u drugi plan, spram ove neobične ljubavi. Šoping je nije interesovao i obavljala ga je nevoljno, tek da bi imala šta da preslaže po ormanu, da pegla pod konac i zaneseno udiše miris omekšivača u vazduhu.

Opširnije...

Šesta marginalna ofanziva

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Marginalac
14. 02. 2015.

marginalac

Bačkopalanački Cafe & pub „Viveur“ znamenitog petka, 13. tekuće (u pravom smislu) godine nije bio pretesan, već sasvim udoban da primi sve poklonike marginalizma. Književni portal Marginalac je, u zdravlju i veselju i ovog puta bez šenluka – proslavio svoj šesti rođendan na detinje razdragan, ali ipak dostojanstven način. Rad sajta predstavili su probrani (ali i trenutno dostupni) autori, tako da su zahvalnoj publici bokore svojih misli načupali: Sanja Aćimov, Jovana Kešanski, Radmila Zorić, Predrag Ž. V, Branislav Zukić, Miroslav fon Trandafilović. Putem video (o)bima gostima se obratio, u svojoj bijeloj kuti, splitski poverenik dr Željko Barišić, a ugledni palanački dramski umetnik Dragan Prpa ćitao je aforizme Veljka Rajkovića, konzula Marginalca u Crnoj Gori.

Opširnije...

Marginalci na okup! (proglasno, proglasnije)

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Predrag Ž. Vajagić
11. 02. 2015.


plaketa

Dragi Marginalci, kucnuo je naš čas, zagrmele su trube jerikonjske, od poleta nam pucaju i bubne i zubne opne! To je znak da je pobeda blizu, a i poraz je sasvim izvestan!

Ispod crte nema mesta za sve, ne zadovoljavamo se više malim stvarima i predmetima. Vandali će osetiti našu pest koju već sad čvrsto i redovno stiskamo!

Oooj, margino, mila mati, uvek ću te svojom zvati.

U boj, u boj za novi ljudski soj!

Konjuh stenje, ruši se kamenje!!

Nema više čekanja, oklevanja, skrivanja ispod ženskih suknji, bivaka pod jorgan planinom! Krenite bodro napred, rušite barikade, dignite buržuje iz njihovih toplih džakuzija, neka bude što piti ne može!

Pošto smo dosegli milion i po poseta našem sajtu, nek’ iz milion i po grla grune poklič bune.

Ovim proglasom najavljujemo opštu kafansku mobilizaciju naših prijatelja, autora i čitalaca. Krenimo svi na zborno mesto, ako treba i u pet kolona.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 82 - 90 od 471

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2841857
ETNA