Početna stranica arrow Rukopisi ne gore

Rukopisi ne gore

Đavo u selu

Vrednovanje: ONONONONON / 11
Autor Željko Barišić
12. 03. 2009.

1. TRAKTOR

TraktoreTo da mi je otac bio gastarbajter je isto tako normalno kao što je nekome otac bio poljoprivrednik, radnik ili službenik, te partijski aktivist, predsjednik općine ili pak Mila Pidžina (nešto kao medijska Nela Eržišnik)... Živjeli smo dakle, doba egalitarizma; nitko nije bio previše bogat, a bogami ni siromašan. Ustvari, kažnjivo je bilo biti siromašak. Možda su se neki zakašnjeli impresionistički pjesnici furali na siromaštvo, da bi kasnije postali zagriženi partijski aktivisti i što da ne, današnji korifeji nacionalne svijesti (pa je pomalo tužno, a bogme i veselo s odmakom čitati one njihove stručke stihova o drugu Titu, bratstvu jedinstvu, proleterskim brigadama i sl., da bi ih danas slušali kako je sve to prijevara, ružan san, somnabualno stanje svijesti koje je uzrokovalo zračenje).

Opširnije...

Ulica je vreme, a ja stojim na kraju nje. Ko sam ja?

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Danka Debeljak
12. 03. 2009.

Momenat ćutanja-Moji živci su loše večeras.
Veoma loše.
A vi neprestano i nepokretno ćutite.
Zašto?
O čemu razmišljate i kakva je to sad smrt?
Šta radi opet taj vetar?
Ne vidite ništa?
Ne čujete?
Jeste li vi uopšte živi ili niste?
Moji živci se polako projektuju na vama. Ostanite tu.

Opširnije...

Utuk doušniku

Vrednovanje: ONONONONON / 7
Autor Branislav Zukić
07. 03. 2009.

guslarenje

Mili bože čuda velikoga
Kada dođe ono grozno pismo
Grdno pismo na moju atresu
Ter uplaši usnulu metresu!

Konkubina mirno što spavaše
Jeknu naglas kano guja ljuta
Ne verujuć' svojijem očima
Niti onom koji pismo piše!

Kad izgurah to žensko čeljade
Iz ložnice koju sa mnom deli
Sedoh bôlan da još jednom vidim
Sitna slova što u pismu stoje.

Opširnije...

Između sebe i iluzije, do smrti

Vrednovanje: ONONONONOFF / 20
Autor Danka Debeljak
02. 03. 2009.

iluzijaŽeleo je da nastavi sa ispitivanjem. U vremenu. Čim je došao na svet našao se u njemu, merio ga i obeležavao. Nije mogao da ga pobedi. Nije mogao ni da ga ubrza. Niti uspori. Ili je mogao? Zar vam se ne čini da lepe stvari prolaze prebrzo? Ili da želimo da ih učinimo dužim, da stvari usporimo na dug dan.
Ležeći kraj žene koju grli nebo se zatvaralo nad njima. U njegovoj duši slivalo se nešto puput kapi kiše. Ne, to su bile suze. On im je pomagao da nastave i pitao se ima li u njenoj duši nešto poput suza? Zatim se ona, devojka zbog koje je svaku stvar želeo da uspori na dug dan, okrenula prema njemu i šapnula mu :

Opširnije...

Djedovina

Vrednovanje: ONONONONOFF / 8
Autor Vedrana Trlek
01. 03. 2009.

Jato ribaPočelo je s ribicama, malenim, sjajnim, tropskim ribicama. Tog dana u konobi Marina svi su pričali samo o ribicama.

Konoba se nalazila na cesti koja je od Tunela Učka vodila prema moru. S terase se pružao pogled na termoelektranu, skup čudnih građevina s tisućama cijevi i gigantskim dimnjakom. Tropske ribice pojavile su se u otvorenom kanalu kojim se morska voda dovodila u elektranu. Isprva ih je bilo samo nekoliko i nitko nije obraćao pažnju. Sljedećeg dana morali su zamijeniti filtere. I prije se dešavalo da nešto upadne u otvoreni kanal, ali ovo je bilo čudno. Prvo, takve ribice nisu živjele u Jadranu, a drugo, nije bilo jasno kako je cijelo jato ribe moglo proći kroz pumpe koje su morsku vodu pumpale u kanal.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 51 52 53 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 451 - 459 od 473

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3013418
ETNA