Početna stranica arrow Rukopisi ne gore

Rukopisi ne gore

Dve priče

Vrednovanje: ONONONONON / 7
Autor Danka Debeljak
17. 02. 2009.

Betoven

Kornjača Kupiću kornjaču. Zvaće se Betoven. Volim Betovena. Volim i kornjače. Ribice su dosadne, imamo ih. I smrde. I iskaču iz akvarijuma. To je neki njihov vid samoubistva. Samoća?

Volim i vetar. Trenutno sam u njemu. Kada mi duva u potiljak čini da od kose na licu ne vidim ljude, to ponekad prija. Sada je tako. I prija. Nikada čovek nije sam. Uvek smo tu mi i samoća. Nemam lepih misli. Um mi je zatrovan. Samo mi treba kornjača. Evo ga prvi u nizu “pet šop”.

Opširnije...

Ninaj me

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Vedrana Trlek
13. 02. 2009.

KišaMama je ušla u kuhinju i stavila mi ruku na rame. Vani se već bilo razdanilo. Mirisalo je na svježe, ljetno jutro.

- Umro je tvoj prijatelj - izgovorila je mirno.

- Nije istina! - rekao sam, naglo ustajući od stola.

- Nije, ne može biti istina, pokazali su mi - ponavljao sam u sebi dok mi nije palo na pamet da sam se probudio kad je mama ušla u kuhinju i da sam sve ono prije toga samo sanjao. U tom snu bio sam u pustinji i neki mi je poslovni čovjek pokazivao svoju aktovku. Unutra su se nalazili rubini, a uzorak po kojem su bili složeni neprestano se mijenjao.

- Eto vidiš, jasno je, ne može biti mrtav - govorio je tip i ja sam mu s olakšanjem povjerovao.

Sad sam ponovo znao da Saše nema, da me jučer nazvao i da sam ga cijeli dan uzalud tražio. Ne znam kako je mama saznala. Mora da je nešto bilo na vijestima. Možda su rekli inicijale, ili samo ulicu.

Opširnije...

Zidanje Marginalca

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Branislav Zukić
08. 02. 2009.

GuslarSastala se tri velika druga
Do tri druga sa raznijeh strana
Iz vremena prohujalog slavnog
Kad Srbijom pendreci vladaše.
Jedno bješe Žvajagiću Peđa,
Drugo bješe omaleni Tranjo
Treće bješe arogantni Brana.
Sjede oni u Palanci gradu
U bircuzu punom mutnog  dima.
Ter govore, glasom podnapitim
Ter maštaju, kano mala đeca!
Eh, da nam je izgraditi nešta
Onlajn pusti obogatit' time
Nekog sajta vazdignuti  slavnog
Kakvog nema nigde u sajberu!

Opširnije...

Sanjam...

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Saša Stojanović
08. 02. 2009.

BarokSanjam konje koji galopom jure širokim carskim drumovima; iz raširenih im nozdrva kulja beli dim. Čujem, kao na javi, topot kopita što paradnim potkovicama daleko odjekuje putevima od tesanog kamena. Vidim bečkog oficira, ogrnutog samo bundom od samurovine na golo telo, kako beži iz ložnice pohotne i prvi put nezadovoljene mađarske grofice, terajući u pomamni trk dva vranca što za sobom besno vuku ukradene i grofovim grbom ukrašene kočije. Čovek koji divlje šiba brze pastuve zove se Đura Horvatović i moj je predak. Ceo imetak nosi na dugim i lepo izvajanim prstima: zlatno prstenje optočeno dragim kamenjem – darovi plemenitih dama koje su ga obožavale. U prtljagu je par engleskih poentera na brzinu pokupljenih iz podstanarske sobe u becirku blizu gardijske kasarne: poklon namenjen dvoru Obrenovića, novoj dinastiji koja je pozivala austrougarske oficire srpskog porekla da popune redove otadžbinske vojske. Jednom rukom čvrsto pritiska pištolj položen na sedište pored kočijaša i raspasanu sablju; oko druge je obmotao uzde što krvare đemove besnih atova i ne daju mu da se uspava. Dok mu zimski vetar ledi obraze, siguran je samo u jedno: vreme tišine je zauvek prošlo.

Opširnije...

Beleška o piscu: Saša Stojanović

Vrednovanje: ONONONONOFF / 8
Autor Saša Stojanović
07. 02. 2009.

Recimo:

Saša Stojanović je doktor veterinarske medicine koji je iznenada prestao da leči  boksere i šprica mačkice, a naprasno počeo da  prodaje VIAGRU, CIALIS, i da pravi SKY kondome...

Saša Stojanović

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 51 52 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 451 - 459 od 460

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2565542
ETNA