Početna stranica arrow Rukopisi ne gore

Rukopisi ne gore

Цвету су украли, неје се одала

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Dejan Đorđević
07. 02. 2019.

oranje

Не знаје човек које све мож да га задеси кроз живот. Неки си проживи, и ко да неје било, неки заплати. Ал, к'д те нешто потера, оно иде до крај. Цвета се је рано задевојчила, од муку! Перса, мајка ву, умре млада. И тој, од женске работе. Пре тој беше родила четири децу, две мушки, и две женски. К'д роди Цвету, одма по тој поболе, и нема мало време, заврши. Остави децу сирочићи. Деца к'д изгубе татка, не дај Боже, су пола сирочићи, а без мајку, комплет. Цвета пошто је била најмала, водила је ред од кућу. Борко, татко вој, неје теја да се жени. Она месеше, вареше, подсирујеше млеко, и такој је брго сазрела, натерала гу ситуација. Одала се је с'с шеснајес године.

А, како је тој било!? Беше накуде октомбар, јесењо време. Моји беоше обрали царевицу, тој јес, исекли гу сас све шушке, и докарали дома. И, с'д, да би се работа брго свршила, помагали смо једни на други. Д'н'с куде нас лупенка, јутре куде комшије. Било си је убаво време. Несмо млого имали, ал смо били срећнији него д'н'с.Поштували смо се, имали смо реч, и несмо били завидни. Овој с'д, немам реч!

Opširnije...

Могила

Vrednovanje: ONONONONOFF / 1
Autor Branislav Zukić
21. 12. 2018.

pogled ozdo

Prekratki novembarski dan bližio se smiraju, a gologlavi čovek  je još uvek stajao sam, poput aveti, prkoseći sve jačem ledenom vetru. Studen je ulazila u kosti, dok se iz daljine pojačavao lavež  pasa. Prazno seosko groblje nezainteresovano je  ćutalo, kao što to čini uvek. Čovek je nemo gledao u sveže zatrpanu raku, nad kojom se kočoperila  brižljivo  doterana  humka. Ispod humke, dole, oko dva metra niže, nalazili su se posmrtni ostaci osobe koja ga je gotovo svemu naučila. Njegovog rođenog strica.

Opširnije...

Išin šejtan

Vrednovanje: ONONONOFFOFF / 2
Autor Darko Cvijetić
30. 07. 2018.

jc


U ratu je bio baš zajeban.
Od onoga koji je šamarao pred soliterima za klikere, koji je krao po samoposlugama i dijelio čvoke pred kinom – do Allahovog ratnika, kako se samoprozvao.
Tetovirao je na tabanima obaju nogu Kristovo raspeće – e da bi ga svakim korakom gazio!
Hvalio se i svima pokazivao tetovaže, i oni što s njim klanjahu, gledali su da mu ne budu iza leđa i da klanjajući ne ugledaju Isusa na njegovim tabanima.
I tako je gazio, dok ne legne, dok hoda gazi križ s Isusom, Bogovim Sinom.
A kad legne, a kad legne...
Opširnije...

Prijatelju

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Dunja Đuđić
11. 04. 2018.

prijatelju

Prvo sam se pitala, razmišljala i zamišljala.

Kako si izgledao kada si ustao tog jutra? Da li si bio nervozan i unezveren, ili smirenog, pomalo tupog pogleda? Ili možda sa nekim osmejkom u uglu usana?

Kada si stigao tamo? Da li si otključavao drhtavim rukama, ili spretno i odlučno, kao i drugih dana kada tamo ulaziš?

Da li si posedeo neko vreme na prozoru ili na terasi, popušio cigaretu ili džoint? Ili si samo unezvereno upao unutra i završio sa tim? Da li si stao na prozorski sims, ili sedeo na njemu? Ili je to pak bilo preko ograde terase?

Da li si na kratko uživao u pogledu?

Da li si se plašio?

Da li te je bolelo?

Opširnije...

ПРИЧЕ ИЗ КАЗАНИЦЕ /призренско-тимочки дијалект/

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Dejan Đorđević
22. 03. 2018.


stare-price1.

Станојко из Белу земљу је бија швалер. Живеја је с' с Босиљку из Душевик. Она без мужа, удовица, он, жењен. Тој неје била тајна, и његови су знали. Душа ваља, неје малтретираја породицу. А и за други неје бија рђав човек. Изодадоше му се ћерке, фала Богу. Опреми ги с'с мираз, к'ко треба и како ваља. Право да ви кажем и Босиљку је припомогја. Одзида ву кућицу да има куде да седи. Кад си уме човек. Тој све неје битно , него кад беше залегаја, а тој ми је причаја Велимир, брат на његову жену Милунку. Гледале су га и жена и ћерке Несу му замерале млого због прошлос. Било што било. К'д, једно јутро, вика он Милунку. Она улегла куде њега. И, он, које ће ву рекне, него да гу замоли , да иде и да вика Босиљку да дође да се опросте. Она погледала жена, неје ву све једно, ал које ће. Преобуче се, па пут под ноге. К'д дошла испред кућу, јед'н памет ву викаја да се окрене и да се врне. Други, можда му је тој последњо, од Бога греота. Викала гу. Овај се одма спремила и пошле. Уз пут несу причале. Ћутале и с'м се поглећкувале. К'д дошле дома , Милунка улегла у собу куде је бија Станојко и сапштила му да је дошла Босиљка. Онд'к, Станојко наредија да сви излегнев из собу да остане с'м Босиљка. Она пришла поред њега. Седнула на кревет. Он ву узеја руку, помиловаја гу, нешто тио изустија, с'мо је она могла да чује, и испуштија душу. Босиљка излегла из собу и рекла: Опростимо се.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 476

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502539
ETNA