Početna stranica arrow Deset deka šmeka

Deset deka šmeka

Glupost je neuništiva

Vrednovanje: ONONONONOFF / 6
Autor Željko Barišić
23. 03. 2016.

silence is golden
Ako govoriš uvijek postoji mogućnost da ćeš reći neku glupost. Ako puno govoriš gotovo je sigurno da ćeš reći neku glupost.

Jednom je veliki Ernest Hemnigway rekao da 'čovjeku treba otprilike 2 godine kako bi naučio govoriti i otprilike 50 godina kako bi naučio šutjeti'.

Je li treba ovdje nešto pojašnjavati?

Ako pojašnjavaš gotovo je sigurno da ćeš reći nešto glupo. Kad netko nešto dobro kaže, tomu se nema što dodati.

Kada pišeš, recimo, ima ono jedno čulo kojega obično nazivaju 'šestim' i ono ti gotovo sigurno, kao da te gurka govori o tome kakvu si glupost upravo samljeo. Mnogima ni to nije dovoljno.

Recimo, politički život u ovim krajevima je jedno veliko more gluposti. Bolje rečeno ocean gluposti. Bila je onomad i neka nagrada za glupost godine. Konkurencija je bila strašna.

Naravno, nisu samo političari zaraženi tim virusom. Novinari, znanstvenici, umjetnici, šoferi, konobari, frizeri, zubari, doktori oćenito, svećenici, roditelji, rodbina, mogli bi tako u nedogled. Svi takve gluposti trabunjaju iz dana u dan, iz časa u čas da to, zapravo, više nitko ne primjećuje.

Bubne tako nešto i ostane živ. Koliko su nam puta u djetinjstvu rekli; ispeci pa reci. Mislim da nema živog stvora koji nije barem jedanput dobio takvo upozorenje.

Zašto je tako teško 'pregristi jezik'?

Opširnije...

Stereo

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
08. 12. 2015.


stereo


Stručne knjige  kažu  da se radi  o obliku  reprodukcije zvuka kojim se pokušava stvoriti iluzija usmerenosti i zvučne perspektive. Reč "stereo" počeli smo viđati dosta davno, na različitim nosačima zvuka, kasetnim dekovima, muzičkim linijama i inom audiofilskom inventaru. Prvi ozbiljniji "lov" na stereo-plen dešavao se osamdesetih godina prošlog stoleća, kada su radio-stanice u Srbiji, jedna za drugom, dotadašnje mono predajnike zamenile novim, sposobnim da zvuk razdvoje na dva nezavisna kanala. Današnjim generacijama to će (ne bez realnog utemeljenja) izgledati i komično, ali je bilo nečeg uzbudljivog u tome da se uključi kasetofon sa radio-prijemnikom i čeka da se, prvi put, upali misteriozna zelenkasta (ili crvena, kako gde) lampica, ispod koje je pisalo "FM stereo".

Opširnije...

Baci Hrvata s vrata

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Predrag Ž. Vajagić, Branislav Zukić
25. 09. 2015.baci-rvata


Izgledalo je (malo čudno, u kaputu žutoom...), ne tako davno da je srpsko-hrvatsko kurobecanje, do tada značajno predstavljeno u svakoj malo boljoj enciklopediji genocida, najzad dospelo u spasonosnu bolimećunazanji fazu i da se, prateći krivulju eksponencijalnog rasta, strmoglavilo ka smiraju.

Izvrnutih i ranjivih džepova, takorekuć na izvol'te, srpski turisti i ovog leta krenuli su put hrvatskog mora ljubavi (jeste da je njihovo, al' je i dalje najlepše!), rešeni da tamo ostave novac koji još nisu ni zaradili, dok su poveće grupe (vredi naglasiti - nenaoružanih) Kroata na novosadskom EXIT festivalu uobičajene kao mlako pivo ispred granapa.

Naivna i neiskvarena po svom ustrojstvu, bezazlena je mladež ovo otopljavanje pre nekoliko godina shvatila odveć ozbiljno, pa je vredno zalegla na poduhvat zamilsiv samo u hašišarskom buncanju kosmopolita– sašivanje zastave na kojoj bi se, jedna do druge, u tesnom stiskavcu, našle hrvatska ša’ovnica i srpska ocil(ic)a.

Opširnije...

Nigde bez flašice!

Vrednovanje: ONONONONON / 7
Autor Branislav Zukić
28. 07. 2015.

sunce ti!
Svakog leta, godinama unazad, ista priča. Odavno nalegli na rudu, pristajemo da nam se plasiraju priče koje su, u najmanju ruku, posvađane sa zdravim razumom. Kako se to može proveriti? Jednostavno: kad krenu da nas ubeđuju da je nešto neophodno jerbo ćemo bez toga načisto propasti, premotajmo film nekoliko decenija unazad (ko ima taj luksuz ili teret) i probajmo se prisetiti da li je toga uopšte bilo? I, čak ako ga je i bilo, da li je svakodnevno upotrebljavano? Ako su oba odgovora “ne” vrlo je verovatno da nam ta stvar nije neophodna ni danas, iako nas iz sve snage uveravaju u suprotno.

Opširnije...

6 dobrih razloga da vas ljudi izbegavaju

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Branislav Zukić
19. 05. 2015.

6 reasons

Sedeo je u fotelji, merio obim i zapreminu pupka i nećete verovati šta se tada  dogodilo...Naizgled obično popodne sporo se vuklo, ali se odjednom sve pretvorilo u pakao...Cedeći omanju guku na vratu, užasnuti Meksikanac shvatio je da se radi o izraslini koja nije od ovoga sveta...Usred seksualnog čina, živahni dekica setio se  da je popio pogrešnu plavu pilulu i do tada granitna erekcija  trenutno je  nestala...Napravljen prvi automobil na krmno bilje...Kina četrnaestu godinu uzastopno u nečemu pretekla SAD, ali, ponajviše zahvaljujući vladama, bajakama i senkama, Jenkiji i dalje na mišiće održavaju poziciju prve svetske ekonomije...Zašto kombinacija rena i paste za zube prija vašoj koži...Istina o jajetu na oku...Tvrdeći pazar stvrdnuo stolicu…

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 10 - 18 od 194

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2565491
ETNA