Početna stranica arrow Deset deka šmeka

Deset deka šmeka

Kruh

Vrednovanje: ONONONONON / 11
Autor Željko Barišić
27. 04. 2012.

beli hlebJedete ga svaki dan, a nemate pojma što jedete. A, moja baba bi govorila; kruh naš svagdašnji! U njezino doba zvali su ga 'štruca'. Nije bilo isto jesti 'kruv' ili jesti 'štrucu'. Štrucu su jeli po varošima i gradovima, na selu štruce uopće nije bilo. Možda kao kakav zaostatak iz rata poput neke neeksplodirane granate, pa su ga neki seoski kroničari kao neki numizmatičari kad im se oči zacakle od neke prastare kovanice onako pljesnivog čuvali za pokazati 'budućim generacijama'. S onim izrazom; eh, kako smo se tek mi napatili!

Ali, u svakodnevnoj upotrebi mogao si računati samo na domaći tvrdi i bezukusni kruh ispod sača. Taj je još bio i dobar, za kakve svečane prigode kao što je bio odlazak u vojsku, dolazak prinove ili pak svadba. Ni traga ovoj šarolikosti pekarnica i njihove ponude.

Opširnije...

Uzorni građanin

Vrednovanje: ONONONONON / 11
Autor Predrag Ž. Vajagić
25. 04. 2012.

računiKada bi to priličilo mojim godinama, stojim vam dobar, mogao bih prostim prepipom trudničkog stomaka otkriti pliva li u plodovoj vodici budući uzorni građanin. Nije to tek intuicija, prepoznavanje srodne još neispiljene duše, već sitni topot nagoveštaja: ako se beba rita smerno, ne maltretira majku (a pre svega oca) nerazumnim iskanjem krmećih papaka u saftu ili kesten-pirea, lepo se usmeri za izlazak u svet – eto novog listića za pozlatu najbolje kaste što je čovečanstvo ima. Mi uzornici kao dinje u bostanu sijamo svojom vrlinom. Mehur smo ravnoteže u libeli svakog sistema. Na vreme zapažamo kreste opasnih frizura, sumnjive vinile i knjige pod miškom, rasterujemo konjske muve anarhije koje država ne dospeva ošinuti repom.

Opširnije...

Aforizmi

Vrednovanje: ONONONOFFOFF / 4
Autor Igor Braca Damnjanović DIB
10. 04. 2012.

aforizmi

Stаviо је kuću nа dоbоš. Pukо је kо bubаnj.
Isprаli su mi mоzаk. Sаdа mi је sivа mаsа bеsprеkоrnо bеlа.

Pоstао sаm člаn bibliоtеkе. Sаd bаrеm imаm štа dа stаvim pоd pilićе.
Nаš vоđа оd silnоg pоslа, pаdа nа nоs. Vоli nаrоdu dа pоkаzuје zаdnjicu.

Bеli hlеb zа crnе dаnе.
Nisаm sејао pšеnicu. Оd tоg hlеbа nеmа.

Opširnije...

Dnevnik navodnika

Vrednovanje: ONONONONON / 8
Autor Predrag Ž. Vajagić
02. 04. 2012.

dnevnikSubota, 3. mart

Niko se ne interesuje za mene, zašto bih se onda sam interesovao?
Hanif Kurejši

Nikad nisam pisao dnevnik, što me nije sprečilo da pre koju godinu istim snishodljivim rečima započnem jedan tekst u Vremenu, za koje sam tad beshonorarisao.

Nikad, zapravo, nisam radio mnoge stvari o kojima sam maštao, ali ne bih da ovu priliku protraćim na spisak onoga što mi je zakinuto.

Jednostavno, slažem se sa Duškom Radovićem da su „dani kao ulična ekspres lutrija: otvorite jednu - ništa, otvorite drugu - ništa, u trećoj - takođe ništa, u četvrtoj - nešto malo, tek da vas zavara i namami, pa dalje opet ništa”.

Međutim, upravo to srezano: „Ništa“ je na dan pada Bastilje u dnevnik, vrativši se umoran iz lova, pribeležio Luj XVI. Ne treba podsećati da se zapis giljotnuo u krvavo svašta, što je obrt nad kojim svaki dnevnikopisac grozničavije steže pero.

Opširnije...

Potrošačka krpa

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Branislav Zukić
14. 03. 2012.

poskupljenjeDobar deo mog života obeležio je jak strah, često na granici sa nezdravom i neprijateljskom panikom. Povremeno iznedrim količine besa dovoljne da mi ukradu dah, pa se u tim momentima bukvalno borim za vazduh. Naučen da poštujem autoritete i slepo predan spasonosnoj poslušnosti (kom se je moliti, nije ga srditi), uvek biram manje zlo – implozija frustracije nesumnjivo je bolje rešenje od zameranja važnijem u hijerarhiji (a to su svi, izuzev moga psa i jedne budale iz susedne ulice). Sluđen sam i izbezumljen, nervozan i neuravnotežen. Ne ustručavam se da satima čekam u redu. Izvinjavam se ako vraćam pokvaren proizvod pod garancijom. Posedujem arsenal poniznih osmeha za sve vrste trgovačke nabusitosti. Uprkos tome, ima perioda kada se smirim. To se, može biti, dešava zato što se ne može ceo život provesti u stanju blage ili izrazito povišene uzjebanosti – teška je to rabota, braćo moja, pa i organizmu treba malo vremena da predahne.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 82 - 90 od 204

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3013270
ETNA