Početna stranica arrow Deset deka šmeka

Deset deka šmeka

Zbor

Vrednovanje: ONONONONON / 12
Autor Predrag Ž. Vajagić
04. 06. 2012.

ringišpilOd ranog jutra, u ritmu klepeta kapije, pridošle starine mi, nakon podnošljivog cmakanja obraza, svojski i prilježno obalave nos. U fertutmi doskočica, sobe se pune gostima.

Otac je lično projektovao vikendicu: prespajao kvadrate, docrtavao dorske i jonske stubove. Na kraju gradnje – svaka prostorija zaturi prvoucrtanu namenu: iz zida spavaće sobe viri čvoruga česme, cev odžaka čađavi u dnevnoj... Samo kace ostadoše na predviđenoj koti, što se ne bi moglo reći za rakiju u njima. Za iznenadnu košnicu današnjeg dana kriv je veliki narodni zbor, pomen na 27. jul 1941. kad se ćudljivi BiH troprstaš ustremio na agresora.

Opširnije...

Mali prostonarodni šatrovački rječnik

Vrednovanje: ONONONONOFF / 10
Autor Branislav Zukić
17. 05. 2012.

rečnikVušugla - Deo tela koji kod najvećeg broja ljudi najočajničkije vapi za bilo kakvom popunjenošću; Deo tela koji legendarni centarhalfovi podmeću tamo gde drugi ne bi ni nogu ; Suvišan deo tela kod glasanja

Ljakse – Pripadnik vrlo rasprostranjene populacije koji se odavno odrodio od njive i pluga. Lako se prepoznaje po rečenicama „Volim Andrića i Dostojevskog“(jer je samo za njih čuo) i „Slušam sve vrste muzike“ (jer je to istina)

Niste - Sport u kojem su naši predstavnici ranije gubili od mnogo slabijih, žalili se na povrede i predavali mečeve.

Rčma – Prozor u svet za digestivni trakt ; Polazište svakog rektalnog planinarenja kao i početno mesto mnogih uspešnih karijera

Opširnije...

Kruh

Vrednovanje: ONONONONON / 11
Autor Željko Barišić
27. 04. 2012.

beli hlebJedete ga svaki dan, a nemate pojma što jedete. A, moja baba bi govorila; kruh naš svagdašnji! U njezino doba zvali su ga 'štruca'. Nije bilo isto jesti 'kruv' ili jesti 'štrucu'. Štrucu su jeli po varošima i gradovima, na selu štruce uopće nije bilo. Možda kao kakav zaostatak iz rata poput neke neeksplodirane granate, pa su ga neki seoski kroničari kao neki numizmatičari kad im se oči zacakle od neke prastare kovanice onako pljesnivog čuvali za pokazati 'budućim generacijama'. S onim izrazom; eh, kako smo se tek mi napatili!

Ali, u svakodnevnoj upotrebi mogao si računati samo na domaći tvrdi i bezukusni kruh ispod sača. Taj je još bio i dobar, za kakve svečane prigode kao što je bio odlazak u vojsku, dolazak prinove ili pak svadba. Ni traga ovoj šarolikosti pekarnica i njihove ponude.

Opširnije...

Uzorni građanin

Vrednovanje: ONONONONON / 11
Autor Predrag Ž. Vajagić
25. 04. 2012.

računiKada bi to priličilo mojim godinama, stojim vam dobar, mogao bih prostim prepipom trudničkog stomaka otkriti pliva li u plodovoj vodici budući uzorni građanin. Nije to tek intuicija, prepoznavanje srodne još neispiljene duše, već sitni topot nagoveštaja: ako se beba rita smerno, ne maltretira majku (a pre svega oca) nerazumnim iskanjem krmećih papaka u saftu ili kesten-pirea, lepo se usmeri za izlazak u svet – eto novog listića za pozlatu najbolje kaste što je čovečanstvo ima. Mi uzornici kao dinje u bostanu sijamo svojom vrlinom. Mehur smo ravnoteže u libeli svakog sistema. Na vreme zapažamo kreste opasnih frizura, sumnjive vinile i knjige pod miškom, rasterujemo konjske muve anarhije koje država ne dospeva ošinuti repom.

Opširnije...

Aforizmi

Vrednovanje: ONONONOFFOFF / 4
Autor Igor Braca Damnjanović DIB
10. 04. 2012.

aforizmi

Stаviо је kuću nа dоbоš. Pukо је kо bubаnj.
Isprаli su mi mоzаk. Sаdа mi је sivа mаsа bеsprеkоrnо bеlа.

Pоstао sаm člаn bibliоtеkе. Sаd bаrеm imаm štа dа stаvim pоd pilićе.
Nаš vоđа оd silnоg pоslа, pаdа nа nоs. Vоli nаrоdu dа pоkаzuје zаdnjicu.

Bеli hlеb zа crnе dаnе.
Nisаm sејао pšеnicu. Оd tоg hlеbа nеmа.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 82 - 90 od 206

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3445238
ETNA