Početna stranica arrow Deset deka šmeka

Deset deka šmeka

Kolos sreće

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
19. 07. 2012.

wheel of fortuneLičilo je na scenu iz Finčerovog filma „Sedam”. Onu sjajnu, kada detektiv Mils (Bred Pit) pokušava da se izbori sa „Božanstvenom komedijom“, sedeći u automobilu, dok napolju pada dosadna i deprimirajuća kišurina. Ne može se reći da Mils nije dao sve od sebe. Nije vredelo. Očajan, neraspoložen i pomalo besan, on u jednom trenutku baca knjigu, prosiktavši kroz stisnute zube samo „fuckin' Dante...“

Naš junak u rukama je držao knjižurinu debelih korica, upinjući se, kao detektiv Mils, da pročita sadržaj koji nije najbolje razumeo. Jedna od najgorih stvari koju mu je doneo nenadani (mnogi zlobnik će reći i „neželjeni“) izbor za predsednika, bila je i ta iritantna obaveza čitanja.

Opširnije...

Lopovluk

Vrednovanje: ONONONONON / 14
Autor Predrag Ž. Vajagić
16. 07. 2012.

drž'te lopovaNekаdа dаvno, kаdа su još svitаle plаmene zore, а nаde nisu bile overene Sizifovim pečаtom uzаludnosti – obećаvаno nаm je dа će u komunizmu (koji nаdolаzi kаo kiselo testo) vrаtа prodаvnicа biti otvorenа i prosti milet će moći iznositi štа mu se prohte i koliko mu trebа. Ovo obećаnje je, uz tolikа drugа, bućnulo u vodu, аli teško  bi i bilo ostvаreno jer se sudаrа sа nаšom opsesijom stvаrаnjа zаlihа. A još od kаdа smo se, preurаnjeno, zаkitili imenom homo sapiensa kroz krv nаm je prostrujаlа, dа tu zаuvek i ostаne, potrebа dа posegnemo zа nečim što nije nаše- а moglo bi i trebаlo biti.

Krаde se nemilice. Čаk i novаc ispod jаstukа novorođenčetа. Ko ne ume krаsti tretirа se kаo metiljаvаc nedostojаn prosejаnog društvа. Lopovluk postаje modus vivendi ( već drugi lаtinski citаt, o pustа nаčitаnosti), а čovek se sаmoukidа zа onаj mаnji deo čovečаnstvа koji se još uvek greje nа tinjаjućoj vаtrici etike i poštenjа.

Opširnije...

Čija majka crni woolmark prede

Vrednovanje: ONONONONOFF / 6
Autor Branislav Zukić
11. 07. 2012.

вулмарчеNi prčkanje po gitarskim žicama nije lako kad napolju upekne božja zvezda. Krovovi su usijani danima, grad je okupirala treperava izmaglica, dok se nad svakom asfaltnom površinom u daljini mogu videti obrisi nepostojećih barica, sigurni znaci julske fatamorgane. Čovek je prstima prebirao po žicama svoje nove gitare, povremeno se mršteći jer nije bio zadovoljan zvucima koje je proizvodio. Protekle godine su mu , makar ako je suditi po muzici, bile izuzetno uspešne, a sve je krunisano i preseljenjem u novi, malo veći stan. Dobro, jedno vreme je bio bez posla, pa se budio obliven studenim slapovima znoja, strahujući da neće imati za novu ratu kredita.

Opširnije...

Postizborni blues

Vrednovanje: ONONONONOFF / 5
Autor Branislav Zukić
30. 06. 2012.

bluesJednog poznog letnjeg popodneva, dok je napolju pržilo kao u Luciferovom brlogu, u sobi sa spuštenim roletnama sedeo je zamišljen i pomalo neraspoložen čovek. Njegove misli sustizale su jedna drugu, zakonitošću kojom suza suzu mije, a obraz obadvije. Dugo već traje ovo lomatanje, nesklad nalik bolnom raskoraku od kojeg mošnice pucaju kao priklještene. Limbo popločan neostvarenim željama koje su, u nastanku, izgledale kao da ih, bez propinjanja na prste, može dohvatiti i gologuzo balavo derle, nekmoli odrasli, naočit i vrhunskom marketingu sklon muškarac. Sasvim u skladu sa situacijom, iz vanserijskih hi-fi zvučnika dopirao je opčinjavajući ženski vokal. Seta u glasu pevačice bila je samo okidač za bol, koji je čoveka terao da iznova premotava nekoliko filmova u svojoj ubavoj glavi:

Opširnije...

Zbor

Vrednovanje: ONONONONON / 12
Autor Predrag Ž. Vajagić
04. 06. 2012.

ringišpilOd ranog jutra, u ritmu klepeta kapije, pridošle starine mi, nakon podnošljivog cmakanja obraza, svojski i prilježno obalave nos. U fertutmi doskočica, sobe se pune gostima.

Otac je lično projektovao vikendicu: prespajao kvadrate, docrtavao dorske i jonske stubove. Na kraju gradnje – svaka prostorija zaturi prvoucrtanu namenu: iz zida spavaće sobe viri čvoruga česme, cev odžaka čađavi u dnevnoj... Samo kace ostadoše na predviđenoj koti, što se ne bi moglo reći za rakiju u njima. Za iznenadnu košnicu današnjeg dana kriv je veliki narodni zbor, pomen na 27. jul 1941. kad se ćudljivi BiH troprstaš ustremio na agresora.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 64 - 72 od 192

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2385808
ETNA