Početna stranica arrow Deset deka šmeka

Deset deka šmeka

Prvoaprilske utopije

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Branislav Zukić
01. 04. 2014.

kick me!Autorska prava su jedno od najpodlijih zamešateljstava zapadnjačkih, kategorija osmišljena da bi se uvelo još malo reda u odveć funkcionalna društva. Da se nas pitalo, bez autorskih prava se moglo, štaviše – moralo. Da ih nije, ne bi ih trebalo ni izmišljati. No , kad su već tu, nema nam druge no da ih deklarativno podupiremo i tu i tamo ih se pridržavamo. Zbog autorskih prava mnoge su dobre ideje osuđene na propast , uglavnom iz istog, frustrirajućeg razloga – pre nas sijalica se upalila   nekom drugom , pa je plod svoga dumanja zaštitio, neretko zaradivši  lepe pare.

Evo onomastičkog primera: daleke 1945. godine kompanija Pjađo (Piaggio) , u svetu najpoznatija po skuterima i vespama, proširila je  poslovanje i na sportske motocikle, lansiravši novi brend - Aprilia. Aprilia je vremenom postigla zapažene  rezultate, postavši simbol uspeha u surovom svetu moto trka. Ime je, naravno, zakonom zaštićeno i trajno pripada italijanskom proizvođaču. Šteta, jer bismo mi svakako znali šta da radimo sa njim.

Opširnije...

Zakoljimo irvase

Vrednovanje: ONONONONON / 18
Autor Sanja Aćimov
11. 01. 2014.

jaaaooo

Šta se dešava? Kuda svi žurite, gospodo? Zar ste zaboravili da i zavaljeni u fotelju, gledajući dokumentarac o Putinu sa svojim roditeljima možete zaboraviti stare datume? Zar su oni bili toliko loši kad hrlite u nove gledajući na sat? Zar ne znate da jedna divna tajna može da vas izvede na petarde i podmladi vam osmeh? Da li se paketići ovih dana sastoje od muzike i voća, ili gutate nešto prljavije? Možda tuđe želje? Ah, taj praznik iskrenosti! U deset sekundi svi postajemo dobre osobe, svi se obavijamo šapama, ljubakamo kao na francuskom dvoru, kezimo i vodimo ljubav i promiskuitet. Žene, navucite crvene gaće, ali ne zaboravite da sakrijete prljav veš kada vam ih svuku. Muškarci, pokažite šta ste naučili za godinu dana. Jesmo li obogatili manire? Šta, samo one ulične? Pa dobro, dobar moment za onu mudru narodnu ‘’bolje išta nego ništa’’. Prestajemo da podnosimo ili ne podnosimo ljude, i počinjemo da ih volimo.

Opširnije...

Veljko Rajković, Satira fest 2013.

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Marginalac
27. 12. 2013.

Stop infinitivu!

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
11. 12. 2013.


kulturo...

Veleuvaženi a nepoznati izgredniče,

Obraćam se ne znajući ko je adresat, okuražen neumrlom nadom da će moj krik dospeti na pravo  mesto – u ruke junačkih sokolova, mužjaka iznimne snage, čiju reč i zapoved stotine i hiljade njima  sličnih poštuju kao što se respektuje pleme svoje vazljubljeno. Nisam upoznat sa hijerarhijom koja vlada u vašoj cenjenoj organizaciji , ali bih, kao apsolutni laik spram organizovanog krimi.., oprostite, navijanja, mogao zaključiti da se kod vas u svakom trenutku zna ko trese šljive, a ko u potoku čeka, pa  ni zvanični organi reda, nekmoli bedno piskaralo poput mene, nikada ne mogu utvrditi vašu pravu adresu.  Pretpostavljam da je dobra organizovanost presudna i u vezi sa faktom da svaki put nekako izmigoljite, izvukavši se van domašaja državnih institucija (a ponekad bogme i ustanova zatvorenog tipa). Zbog svega navedenog, mislim da ste pravi ljudi za mene, te vas molim da na nekoj od narednih sednica, na kojima odlučujete o važnim stvarima (šta i kako skandirati, koliko pirotehnike, hladnog i vatrenog oružja uneti na stadion i slično) razmotrite i moj, biću slobodan  reći - specifičan slučaj.

Opširnije...

Najeb

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Branislav Zukić
23. 09. 2013.

bruce lee

Zatražiti od nekoga da izdvoji omiljenu scenu iz filma “Maratonci trče počasni krug” isto je što i očekivati od ustreptalog školarca da za pet sekundi  odabere želi li najnoviji Xbox ili pak Play station 4. Kad bi bilo baš “pod moranje”, uz dosta razmišljanja i razumljivog oklevanja i zadrške, kao jedan od favorita izdvojila bi se scena u kojoj na Pantelinoj sahrani dva (prava) grobara, zajedno sa Laki(je)m i Milutinom, iz dedinog groba vade Aksentija Topalovića. Po strani se drže Mirko Topalović i Đenka (Đavo) i sve je pod kontrolom dok Mirko ne izgovori svoju čuvenu rečenicu “njemu se i ne isplati da izlazi iz groba”. Đenka, koji otresa prašinu sa svog mantila, predosećajući šta će se dogoditi, samo napravi pokret rukom iz koga je gledaocu sve jasno. Vanserisjkim neverbalnim humorom, koristeći dream team srpskog glumišta i scenario inspirisan pozorišnim komadom koji je bio diplomski rad Dušana Kovačevića,  reditelj (Slobodan Šijan) nam nedvosmisleno kazuje da je Đenkino odmahivanje rukom samo uvod u najnoviji od brojnih Mirkovih najeba.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 37 - 45 od 206

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3445845
ETNA