Početna stranica arrow Deset deka šmeka

Deset deka šmeka

Sunđer, kreda i sve odreda

Vrednovanje: ONONONONON / 8
Autor Predrag Ž. Vajagić
19. 02. 2009.

Kockasti uč'teljVršili su torture, ali i molili za milost; lovili greške, pa bili ulovljeni u njima, terali vas da učite i učili vas da se terate. Streljani bubuljičavim pogledima drhtali su od besa ili nemoći, šamarali vas prekorima i bukvalno, nadimali se od želje da ukažu na pravi put – ne bi li vam što pre videli leđa. Vodali su vas po hotelima perolake D kategorije, skidali s vinjaka (ili razrednih šmizli) da vas popnu na bine i zidne novine. Presretali su vam matorce po haustorima, pa im vrdajući saopštavali da su umesto anđelčića zapatili kretena. Sa svojim demode manirima (ledene trajne, podgrejane pridike, zulufi i zulumi, prsluci, čarape boje senfa) – bili su tako dirljivo senilni.

I najbitnije, kad god ih oborite, ustajali su da nastave borbu...

Ali, da li ste ikad slutili šta su stvarno mislili o vama?!

Opširnije...

Rođendan

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Siniša Ilić
11. 02. 2009.

TortaŽurilo mi se da ugledam svet, koji tu žurbu ničim neće opravdati. Mrkonjićevski, pre roka nekih 3 nedelje obznanih gromoglasnim kmečanjem (urbi et orbi) da je svet dobio svoje novo čedo, željno ljuljanja... I čini mi se, nagomilanom iskustvu zahvaljujući, da  nije bilo potrebe taj plač prekidati do dana današnjeg... možda samo (mutirajući, vibriranjem) jasnije ga artikulisati i povremeno u urlik, vapaj pretvarati, stvarati od sopstvenog jada umetničko delo budući da ni svet od boljeg materijala nije sazdan (po predanju - iz ničega nastade).

Opširnije...

Ubod novog božanstva

Vrednovanje: ONONONONOFF / 12
Autor Predrag Ž. Vajagić
11. 02. 2009.

UBOD NOVOG BOŽANSTVA

Tetoviralo jezikeProšla su vremena kada su tetovirano sidro, te toponimi vojnikovanja i ašikovanja na mišici lokalnog kabadahije izazivali strahopoštovanje - do izbegavanja da vam se pogled ukrsti sa ukrašenom zverkom. Tetoviranje i dalje inspiriše predrasude, mada je teško pronaći osobu u naponu koja nije bar parče puti namenila oslikavanju. Gležnjevi, guzovi, plećke, lopatice – otromboljeni su ili zategnuti ljudski pergamenti, željni trajnog obeležavanja i obožavanja. „Društvo spektakla“ nas na silu gura ka fetišu slike. Tetovaža postaje  fusnota čovekove lažne predstave o sebi, instant - samopouzdanje koje se ističe i docrtava, a koža - Veronikin ubrus za odraz novih božanstava.

Opširnije...

Igralište

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Siniša Ilić
04. 02. 2009.

“This used to be my playground
This used to be my childhood dream...”

Madona


Igralište, negde u DojčlanduPromena je jedna od retkih konstanti ljudske egzistencije. I makoliko želeli da neke stvari sačuvate onakvima kakve su (kao u nekakvoj vremenskoj kapsuli) one doživljavaju svoju neizbežnu transformaciju. Panta rei. Vaistinu.

Na mestu na kojem sam kao petogodišnji klinac trčao za loptom, pentrao se na ljuljaške, verao po drveću i “nekontrolisano se kretao u više pravaca”, što je do izbezumljenosti dovodilo moje staratelje, danas se prostire rogobatna gradjevina o kojoj (ukoliko ste vični nemačkom jeziku) na osnovu natpisa na njoj možete saznati da je Klinika za bolesti srca. Nedaleko odatle... otprilike taman na prostoru na kojem je stajao kamionet u kome ste, za nadoknadu od 50 pfeniga pa sve do 3 marke, mogli kupiti sladolede svih vrsta... danas se nalazi bolnički parking sa skupocenim automobilima svih vrsta.

Opširnije...

Slatki uspon ili: Sto godina čokoladne čežnje

Vrednovanje: ONONONONOFF / 3
Autor Predrag Ž. Vajagić
04. 02. 2009.

TobleroneRecept za toblerone (naziv nastao od prezimena tvorca i italijanskog izraza za poslasticu od bademovog nugata -  toorone) osmislio je ambiciozni Teodor Tobler u maloj fabrici čokolade svog oca u Bernu. Njihovi životi time će biti temeljno zaljuljani, a divno trouglasto čudo doživeće trenutni uspeh.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 21 22 23 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 199 - 206 od 206

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3445224
ETNA