Početna stranica arrow Deset deka šmeka

Deset deka šmeka

Rođendan

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Siniša Ilić
11. 02. 2009.

TortaŽurilo mi se da ugledam svet, koji tu žurbu ničim neće opravdati. Mrkonjićevski, pre roka nekih 3 nedelje obznanih gromoglasnim kmečanjem (urbi et orbi) da je svet dobio svoje novo čedo, željno ljuljanja... I čini mi se, nagomilanom iskustvu zahvaljujući, da  nije bilo potrebe taj plač prekidati do dana današnjeg... možda samo (mutirajući, vibriranjem) jasnije ga artikulisati i povremeno u urlik, vapaj pretvarati, stvarati od sopstvenog jada umetničko delo budući da ni svet od boljeg materijala nije sazdan (po predanju - iz ničega nastade).

Opširnije...

Ubod novog božanstva

Vrednovanje: ONONONONOFF / 12
Autor Predrag Ž. Vajagić
11. 02. 2009.

UBOD NOVOG BOŽANSTVA

Tetoviralo jezikeProšla su vremena kada su tetovirano sidro, te toponimi vojnikovanja i ašikovanja na mišici lokalnog kabadahije izazivali strahopoštovanje - do izbegavanja da vam se pogled ukrsti sa ukrašenom zverkom. Tetoviranje i dalje inspiriše predrasude, mada je teško pronaći osobu u naponu koja nije bar parče puti namenila oslikavanju. Gležnjevi, guzovi, plećke, lopatice – otromboljeni su ili zategnuti ljudski pergamenti, željni trajnog obeležavanja i obožavanja. „Društvo spektakla“ nas na silu gura ka fetišu slike. Tetovaža postaje  fusnota čovekove lažne predstave o sebi, instant - samopouzdanje koje se ističe i docrtava, a koža - Veronikin ubrus za odraz novih božanstava.

Opširnije...

Igralište

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Siniša Ilić
04. 02. 2009.

“This used to be my playground
This used to be my childhood dream...”

Madona


Igralište, negde u DojčlanduPromena je jedna od retkih konstanti ljudske egzistencije. I makoliko želeli da neke stvari sačuvate onakvima kakve su (kao u nekakvoj vremenskoj kapsuli) one doživljavaju svoju neizbežnu transformaciju. Panta rei. Vaistinu.

Na mestu na kojem sam kao petogodišnji klinac trčao za loptom, pentrao se na ljuljaške, verao po drveću i “nekontrolisano se kretao u više pravaca”, što je do izbezumljenosti dovodilo moje staratelje, danas se prostire rogobatna gradjevina o kojoj (ukoliko ste vični nemačkom jeziku) na osnovu natpisa na njoj možete saznati da je Klinika za bolesti srca. Nedaleko odatle... otprilike taman na prostoru na kojem je stajao kamionet u kome ste, za nadoknadu od 50 pfeniga pa sve do 3 marke, mogli kupiti sladolede svih vrsta... danas se nalazi bolnički parking sa skupocenim automobilima svih vrsta.

Opširnije...

Slatki uspon ili: Sto godina čokoladne čežnje

Vrednovanje: ONONONONOFF / 3
Autor Predrag Ž. Vajagić
04. 02. 2009.

TobleroneRecept za toblerone (naziv nastao od prezimena tvorca i italijanskog izraza za poslasticu od bademovog nugata -  toorone) osmislio je ambiciozni Teodor Tobler u maloj fabrici čokolade svog oca u Bernu. Njihovi životi time će biti temeljno zaljuljani, a divno trouglasto čudo doživeće trenutni uspeh.

Opširnije...

Svadbe u Srba

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Branislav Zukić
04. 02. 2009.

Samo za društvo (ruštvo, ruštvo...) iz ćoška (oška, oška, oška...)

SvadbaKada dođe u priliku da postavi pitanje koje ga najviše zanima, a tiče se sveta koji je odavno napustio, pokojni armunikaš iz Markovićevog filma lako se odlučuje šta da priupita u Had tek pristiglog profesora:

- Ima li dobre svadbe, ženi li se narod?


Armunikaši već odavno nisu glavne zvezde. Ljudi koji umeju lepo (ili makar pristojno) da pevaju ili sviraju uglavnom su prognani daleko od svadbenih veselja. Kao i sve drugo, i svadbe su mutirale u kič konglomerate sazdane od surogata svega što su velika veselja nekoć bila. Formula „hladna supa i toplo pivo ispod ogromnog šatorskog krila“, u kombinaciji sa poljskim WC-om do kojeg se morate probijati napornije nego Igmanci preko zaleđene planine, ostala je, polako, na bezbednoj distanci iza nas.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 21 22 23 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 199 - 205 od 205

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3054898
ETNA