Početna stranica arrow Deset deka šmeka

Deset deka šmeka

Kafa

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Predrag Ž. Vajagić
05. 04. 2017.

kavurna

Čulo se samo kako čelični žrvanj u valjkastom vratu ručnog mlina drobi i raskida uskomešana zrna kafe što se sudaraju, mrve i propadaju ka opojnom ambisu. "Najbolje mlinove za kahvu pravio je neki Joso Bilalić iz Gornjeg Vakufa", zaunjka stari Edib, moj domaćin otkako je Alma, prethodno me tek plaho poljubivši, izletela nekim svojim poslom koji se mene, iznenadnog gosta, nije ticao. "A u davna vremena, kahva ti se, mladiću, tukla ćuskijom o topovsko đule u stupi od trešnjeva panja. Pa bi se miris taze kahve meraklijski razlijegao čaršijom."

Kao da ga i sada vidim – "francuzica" na čelu, zvrk šiške preko oka, vešto prstima sabija ljuti duvan u kolevčicu papira. A na podu – fascikle pretrpane hartijom po kojoj je godinama kočopernim rukopisom ispisivao istorijat kafe (svoje životno delo, čiju je građu sakupljao u istanbulskim, bečkim i sarajevskim bibliotekama), poređani fildžani i tacne, šećernice s čijeg vrha se žari blistavo oko kamena, džezve filigranski zasute puzavicama šara, posudice s uvijenim uhom, šalice za mleko i stotinu čuda što ih je nazivao "kahvenim takumom".

Opširnije...

Kupovina

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Predrag Ž. Vajagić
28. 02. 2017.


shopping

Strah
– Strah od kupovine navukao sam još u detinjstvu – kad se teskobe kače kao čičak o rep. Nisam ja često dobijao novac u ruke. Kad banu iznenadni a žedni gosti, ili kad neko od rođaka razlomi pečate škrtosti u duši. I evo me – stežem zvekicu oznojenim dlanom i stružem ka radnji. S druge strane musave tezge strelja me, podsmešljivo i oholo, drndava piljarica. Uperio bih drhtavo prst ka polici, škiljio nazirući presitne cene i... obično zamucao. Gospodarica hirovitog pulta bi tada odlučivala kako će me i da li će me uopšte udostojiti pažnje. Tu bi se obično podbočio i neki pijanac sa svojim doskočicama. I uvek bi se slast kupljene čokoladice mešala s gorkim okusom. No, manimo patetiku, samo nam još ona fali! Od tada mi je ostao manir da pred kasom gužvam novac, prebrajam se i uvek imam uspaničeni izraz – kao pas koji je upravo pridigao nešto pernato. Drugi strah je novije proizvodnje. Naime, još mi se nije desilo da se vratim iz radnje a da me žena ne ščepa za gušu i izvrgne torturi zbog pobrkane narudžbine. Svašta sam pokušavao (osim da promenim ženu): nosio rezance spiskova, slao desetine SMS-ova, lepio ceduljice po rukavima... Avaj, ili omašim proizvođača, kupim nepojamno mizerne ili velike količine traženog ili umesto bate s portiklom na kesici griza usvojim, recimo, seku s kučencetom... Tešim se time da je ipak najveću smutnju pri kupovini načinio moj otac onomad kad je majci, koja je cedila sok, doneo 23 kesice praška protiv žgaravice, umesto limuntusa! Mislim da sam baš te godine prešao na – pivo.

Opširnije...

Ptica preletačica (uhlebus posvakucenus)

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Branislav Zukić
18. 01. 2017.

AF


Endemska vrsta  dvonožnih čas kičmenjaka čas beskičmenjaka, karakteristična po odsustvu šupljih kostiju i perja, ali i fascinantnoj sposobnosti promene okruženja u naročito osetljivim i prelomnim momentima. Ta promena obavlja se kompleksnim procesom, najčešće u nekoliko faza - počinje blagim  distanciranjem u odnosu na aktuelno jato (dok je ono još na okupu, ali sa primetnim znacima osipanja i slabljenja),  nastavlja se fingiranim ili istinskim sukobom sa jezgrom jata, obično predvođenim  nekolikim  poslednjim
jastrebovima, a okončava se zauzimanjem neke od značajnijih pozicija unutar novog, u svakom smislu toplijeg, sigurnijeg i superiornijeg jata. Osim po odsustvu šupljih kostiju i perja, ptice preletačice nadaleko su čuvene i po izostanku obrisa bilo kakvih etičkih, moralnih ili  digestivnih normi, te im nisu poznati problemi mučnine i  nagona za povraćanjem, niti postoji opasnost da se zasite u bilo kom smislu.

Opširnije...

Dočep'o se bata državnog aparata

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Predrag Ž. Vajagić
05. 01. 2017.


izbori

Tačno sto godina nakon Oktobarske revolucije vreme je da se opet zagreju cevi topova sa Aurore. Doduše, ovog puta samo metaforično, ali i to je nešto. U politikantskom vrzinom kolu otadžbina u novu godinu ulazi željna hleba, igara i izbora. Još se glasačke kutije nisu valjano paucima premerežile, a već nam se smeše (ili, pre, keze) naredni birački kalamburi, a kod nas to uvek podrazumeva „paradu pijanstva i kiča“.

Samo, drugarice i drugovi, treba li nama uopšte predsednik? Imamo (još od kad) Vladimira Vladimiroviča, utrampio nam se i Donald Dik, potpuno je suvišno da pored dva politička diva isturimo još i sopstvenog nejakog Palčića. Ipak, suverena smo zemlja, red je da ispunimo svoje kvote, a neko mora po sportskim arenama mahati milom trobojnicom, isturati tri čvornovata prsta i praviti selfije sa nesvrstanim kolegama.

Opširnije...

Tavan

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Predrag Ž. Vajagić
28. 12. 2016.

tavan

Premda mi je doktor to strogo zabranio, malo sam razmišljao i shvatio da je život tek – paučina. U lepljivoj mreži niti nemoćnim nožicama mlataraju zarobljeni predmeti, uspomene, uzaludne nade... A svemoćni pauk luči konce iz svojih predivnih bradavica (nisu tako lepe, već suču predivo – otud naziv) i isisava im svest i značaj. Pa se te suve ljušture pod dodirom sećanja smrve u prah. Od koga je, konačno, sve i počelo.

Puf, pant... Dahćem uz 258 stepenika lestvice užasa najšepurastijeg nebodrpa u mom "malom mistu" – penjući se na tavan u potrazi za oholo i prerano odbačenim parom čizama. Lift ne radi jer je osvetoljubivi komšija precvikao neke kablove, kad ga je optužilo da je biciklanu okupirao za kiseljenje kupusa.

Uklješteno škrguću tavanske dveri! Kao da se, skvrčen, rotiram u zupčanicima brave. Ugledah raštimovane fotelje, kovrdže federa, piramide prašnjavih flaša, raštrkane utrobe kućnih aparata s venama spiralnih žica... Ogrisci vremena i ustajala krv nostalgije! Sve što je uz lozinku "može to još za nešto potrebati" preživelo racije vremena. Uskipeo tavan budi mi vrtoglavicu – kao da se prošlost obrušava na mene!

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 193

Prijava





Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2419172
ETNA