Početna stranica arrow Srećno, Kekec

Srećno, Kekec

Srbi u Trstu

Vrednovanje: ONONONONON / 15
Autor Slavica Prpa
16. 12. 2010.

Trst

I

U Trstu mi je rekao:

- Ja  sam Moloh.
- Ti ne možeš biti Moloh. On zahteva nevine žrtve. Niko nije nevin.
- Na današnji dan obesmislili smo žrtve. Slavićemo ovaj dan, u njegovoj nevinosti.

U Trstu smo tražili Džojsovu kuću. Kuću Džejmsa Džojsa. Nismo čitali njegove knjige. Jednom smo iz biblioteke pozajmili „Ulisa“, izmerili ga na kuhinjskoj vagi. 980 grama. A mi, mi smo se odavno zakleli kako nećemo čitati knjige teže od 200 grama. Njih smo koristili na sledeći način: napraviš slatki sirup od šećera, vode i oraha – otvoriš pakovanje oblandi – lepiš oblande jednu za drugu, mažući ih slatkim sirupom – poslednju ostaviš nenamazanu – prekriješ je finim celofanom – po njemu poređaš knjige teže od 200 grama ne bi li se oblande fino slepile. Pokazalo se da su kolači najslađi kada ih pritiskaju Tolstoj, Muzil i Džojs. Posle njihove konzumacije spopadala bi nas želja za pisanjem topografske poezije.

Opširnije...

Vozni red

Vrednovanje: ONONONONON / 14
Autor Snežana Milojević
25. 07. 2010.

Jesen u AranđelovcuPar slobodnih dana me vodi u Aranđelovac. Loše su i retke autobuske veze, koje nas iz nerazvijenog juga vode ka ovom delu Šumadije. Stojeći na odgovarajućem peronu stanice u Nišu, po prvi put doživljavam da autobus kasni s polaskom. Vidim da to ostalim čekačima nije neobično.

Autobusi su počeli da liče na vozove.

Putuje se dugo i vijuga kroz gradove. Pomislih – eto turističkog doživljaja, a Srbi su gostoprimljivi i komunikativni ljudi, nisu otuđeni kao, recimo, Norvežani. Iako je autobus u uobičajenom stanju raspadanja sa radija se ne čuju narodnjaci. Slušam onu antologijsku ''Pogledaj dom svoj anđele'', starog dobrog Bore Čorbe.

Svi su namrgođeni, samodovoljni. Niko ne želi da mi bude vodič. Imaju slušalice na ušima. Ova moda se javlja ciklično, kao pogubni događaji u Srbiji. Moj otac je još šezdesetih imao slične, ali ih je kačio na tranzistor, ne mobilni telefon, čiji se spektar mogućnosti stalno uvećava.

Telefon počinje da liči na supersecka.

Opširnije...

Protrčavši kroz zemlju grofa Drakule

Vrednovanje: ONONONONON / 19
Autor Snežana Milojević
07. 03. 2010.

U društvu grofa DrakuleNe znam da li stvari kreću s desna na levo, ili s leva na desno. Ima tu neka caka. Ali kao da je oduvek visilo u vazduhu, kako istočnija zemlja postoji samo zato da bi vidala slabosti one nešto zapadnije. Na primer, Hrvati postoje da bi se Slovenci osećali superiornije, Srbi postoje da bi ih Hrvati gledali s visine. Stvarno ne znam šta bi Srbi radili da nema Rumunije.
Jer, Bugari su druga priča, svi ovde vekovima koristimo onu o ''bugarskoj'' politici. I mislio bi čovek da cvetaju ruže onima koji su uvek bili na strani jačih, ali nije tako. Možda ću vam jednog dana pisati i o tome.

Opširnije...

Vojvođanin u Njujorku

Vrednovanje: ONONONONON / 29
Autor Zdravko Če Petrović
15. 02. 2009.

New YorkU početku beše viza.

Potom strah od odbijanja, možda bezrazložan, ali jednako svojstven nama sa Brdovitog Balkana, željnim da se od slasti evroatlantskih integracija ovajdimo pre šezdesete. Stoga neupućeni poput mene, kada se pređe prag američke ambasade, sa izvesnim podozrenjem gledaju na ljubaznost i ekspeditivnost zaposlenih, i sa nevericom, prikrivajući zbunjenost, zveraju u vizu koja im garantuje pravo ulaska u SAD u naredne tri godine. Još uvek se to shvata, nažalost, kao privilegija retkih srećnika - otići „preko bare“, kretati se tamo „kud se tuđin kreće“, a da je, pritom, sve to samo zadovoljstva radi, a ne pukog gasterbajtovanja.

Opširnije...

Turska (okupacija u 9 slika)

Vrednovanje: ONONONONON / 7
Autor Predrag Ž. Vajagić
06. 02. 2009.

Prvi srpski autobusAutobus delegiran da nas, pocupkujući, odveze na egejsko more, ili je izuzetno fotogeničan ili ga izjeda neka rđava bolest. Gledam mu sliku u prospektu agencije, smaknem to,opet odmerim i bogami-ne liči na sebe. Ne liči ni na šta, zapravo... Ma,ni mi nismo turisti od zakletve. Moj pasoš još miriše na štamparsku boju, nisam se baš naputovao u životu. Računam, ne bi nas trpali u bus koji nije kadar stići i uteći na kraj sveta. Pošto smo decu poverili jatacima, ulazimo u srce prevozničke tame. Uglavljena su još neka sedišta, pa se dugo uvlačim u kapsulu svog mesta, bubajući laktom okolo. Smeštam se, kraj mene seda i nervoza koja mi kaže da dan ipo ne bih izdržao ni u haremu, a kamoli u ovom "harlemu na točkovima". Odmah-muštuluk! Klima ne radi. Vozač, sav u potu, ceri se-"`ebiga, jaro, ne dobaciva do nas. Evo, meni se i ručna znoji". "Zabole me za tvoju ručnu", mislim se, al ne progovaram-hoće oni i da se potuku. Male plate, skup vinjak, mozak im se trucka-ko zna koje se žice u glavi dodirnu i...

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 10 - 15 od 15

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502555
ETNA