Početna stranica arrow Srećno, Kekec

Srećno, Kekec

Perast - nigdje nema toliko stare slave

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Milo Jukić
05. 07. 2017.naslovna

Izrael najavljuje gradnju vještačkog otoka koji bi Gazu spojio s „ostatkom svijeta“, Kina ih gradi nekoliko za vojne potrebe, a u Dubaiju se prave zbog poboljšanja turističke ponude. Sve se to dešava u 21. stoljeću i svi to smatraju svojevrsnim čudom. U Perastu, mjestašcu koje po posljednjem popisu (2003.) broji svega 349 stanovnika, uradili su to prije više od 500 godina! Radi se, dakako, o otočiću Gospe od Škrpjela.

Rijetko gdje se naiđe na toliko stare slave kao u Perastu. Kad bi je se moglo sakupiti na jedno mjesto pa podijeliti na onih 349 stanovnika, toliko bi im udarila u glavu da bi Perast začas preskočio Hollywood. Takvo što, naravno, nije moguće pa gradić živi svojim mirnim životom, kao u nekom polusnu, daleko i od pomisli da bi ikad više moglo biti ono što je nekad bilo.

Opširnije...

Skadar - mjesto za one koji pričaju o multikulturalnosti

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Milo Jukić
28. 03. 2017.Rozafa

Možete li zamisliti grad sa više od 100.000 stanovnika bez ijednog semafora? Ne možete? E, pa otiđite u Skadar i vidjet ćete da je i to moguće! Ni putokaza gotovo da nema pa je jedini način „siguran“ za povratak pamtiti kuda se došlo.

Iz sela Zusi, nekoliko kilometara prije ulaza u Skadar, već se pomalo naziru obrisi skadarske utvrde Rozafa. Dvije su zanimljive stvari u Zusiju: jedna je neka vrsta kopije utvrde na vrhu brda iznad ceste, napravljene u sklopu velikog restorana i pansiona, a druga otočić na Bojani, na kojem je također podignut restoran; do restorana se može samo pješice, i to ne bilo kako nego uskim metalno-drvenim mostom.

Na Rozafu se ne penjem, ali je snimam iz svih kutova i sa svih strana. Nevjerojatno lijepa utvrda, na koju bi, kad se znaju svi njeni sadržaji, trebalo potrošiti barem čitav jedan dan, a toliko vremena ipak nemam. Izdaleka izgleda nalik maketi: kao da su se nebeska dječurlija zaigrala pa slagala kockice na kupi povisokog brda.

Rozafa, to je ona vjerna ljuba jednog od trojice braće iz narodnih pjesama što je uzidana u utvrdu, a bijela voda koja izvire u tvrđavi je, jasno, njeno mlijeko. Zbog toga još i danas mnogi mladi, nakon što se vjenčaju, prošeću do utvrde, jer je korist dvostruka: em Rozafino mlijeko jamči plodnost, em se naprave odlične fotografije. Kažem narodnih pjesama, a jedna je, ali u dvije verzije, jer je Rozafa ista ona Gojkovica opjevana u Zidanju Skadra na Bojani.

Opširnije...

Šta to krije Čitluk?

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Milo Jukić
14. 02. 2017.

autor
Gospino ukazanje prije 35 godina u Međugorju, tada jednom od nepoznatih i nevažnih sela općine, za kratko vrijeme je Čitluk stavio u sasvim drugačiju poziciju od dotadašnje. S jedne strane je sve to donijelo izrazitu pozitivu, koja traje do danas i izgleda kako će trajati dok je svijeta i vijeka, a s druge strane je samo općinsko sjedište, Čitluk, stavilo u drugi plan, u sjenu međugorskog svetišta.

Vidljivo je to i u svakodnevnoj stvarnosti. Robna kuća „Čitlučanka“, nekadašnji ponos grada, zjapi prazna, ne radi, a za to vrijeme se u Međugorju svako malo otvaraju novi tržni centri. Hotel „Brotnjo“ radi, ali ga se ne može usporediti sa čitavom „armijom“ hotela, motela i pansiona izniklih u Međugorju tijekom posljednja tri desetljeća.

Opširnije...

Radost putovanja u melanholiju

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Snežana Milojević
24. 01. 2017.


plakat

Porodične veze biraju Elmult,
malo mesto sa najvećim magacinom Ikee na svetu. U magacin se ulazi vozovima, a onda radnici istovaruju robu iz vagona. I sam vlasnik ovog čuvenog trgovačkog lanca, nama pre svega poznatog po kućnom asesoaru specifičnog dizajna, je iz okoline. Neki proizvodi nose naglašen znak da su odatle, ali to nije razlog da budu skuplјi, već jeftiniji.

Centar je lep. Grad se uglavnom sastoji od kuća sa do detalјa sređenim dvorištem. Kažu, tipičan mali švedski grad. I svuda prisutna multikulturalnost. Jedan komšija je Kinez, drugi  Amerikanac. Tu se svi nađu u čudu jer je ideal prosečnog Šveđanina Amerika. Isklјučivo govore američki engleski. Kolači, kafa, roštilј, slikanje, pa nazad.

Usput uživam u zimzelenom drveću, imam osećaj da idem u planinu. Prosto bih stala da prošetam.  Na proplancima, visoke desetinama metara, stoje vetrenjače, ne one starinske, već nove. Dobijam ideju da kad budem bogata kupim sebi jednu.Tako bih mogla da gledam u nešto lepo što je visoko iznad uobičajenog zenita.

Opširnije...

Višegrad

Vrednovanje: ONONONONOFF / 8
Autor Milo Jukić
16. 09. 2016.

Milo Jukic u VisegraduOd Sarajeva do Višegrada ima više od četrdeset tunela, mada se, iskreno, ne bih smio kladiti u to. Uvijek, naime, obećam sebi da ću ih sljedeći puta prebrojati i stvarno sam to htio. I brojao sve do tunela Hrtar, kad sam u sekundi ugledao pokemona na izlazu. Jurio sam za njim i jurio, sve kroz tunele, nekoliko puta mi se učinilo da je gotov, ali mi se izgubio negdje u tunelu Sokolica 2 i... A htio sam samo malo popričati s njim o globalnoj svjetskoj političkoj situaciji, on bi to sigurno znao. Uglavnom, opet ne znam koliko je tunela. Baksuz!

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 14

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2990539
ETNA