Početna stranica arrow Srećno, Kekec

Srećno, Kekec

Šta to krije Čitluk?

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Milo Jukić
14. 02. 2017.

autor
Gospino ukazanje prije 35 godina u Međugorju, tada jednom od nepoznatih i nevažnih sela općine, za kratko vrijeme je Čitluk stavio u sasvim drugačiju poziciju od dotadašnje. S jedne strane je sve to donijelo izrazitu pozitivu, koja traje do danas i izgleda kako će trajati dok je svijeta i vijeka, a s druge strane je samo općinsko sjedište, Čitluk, stavilo u drugi plan, u sjenu međugorskog svetišta.

Vidljivo je to i u svakodnevnoj stvarnosti. Robna kuća „Čitlučanka“, nekadašnji ponos grada, zjapi prazna, ne radi, a za to vrijeme se u Međugorju svako malo otvaraju novi tržni centri. Hotel „Brotnjo“ radi, ali ga se ne može usporediti sa čitavom „armijom“ hotela, motela i pansiona izniklih u Međugorju tijekom posljednja tri desetljeća.

Opširnije...

Radost putovanja u melanholiju

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Snežana Milojević
24. 01. 2017.


plakat

Porodične veze biraju Elmult,
malo mesto sa najvećim magacinom Ikee na svetu. U magacin se ulazi vozovima, a onda radnici istovaruju robu iz vagona. I sam vlasnik ovog čuvenog trgovačkog lanca, nama pre svega poznatog po kućnom asesoaru specifičnog dizajna, je iz okoline. Neki proizvodi nose naglašen znak da su odatle, ali to nije razlog da budu skuplјi, već jeftiniji.

Centar je lep. Grad se uglavnom sastoji od kuća sa do detalјa sređenim dvorištem. Kažu, tipičan mali švedski grad. I svuda prisutna multikulturalnost. Jedan komšija je Kinez, drugi  Amerikanac. Tu se svi nađu u čudu jer je ideal prosečnog Šveđanina Amerika. Isklјučivo govore američki engleski. Kolači, kafa, roštilј, slikanje, pa nazad.

Usput uživam u zimzelenom drveću, imam osećaj da idem u planinu. Prosto bih stala da prošetam.  Na proplancima, visoke desetinama metara, stoje vetrenjače, ne one starinske, već nove. Dobijam ideju da kad budem bogata kupim sebi jednu.Tako bih mogla da gledam u nešto lepo što je visoko iznad uobičajenog zenita.

Opširnije...

Višegrad

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Milo Jukić
16. 09. 2016.

Milo Jukic u VisegraduOd Sarajeva do Višegrada ima više od četrdeset tunela, mada se, iskreno, ne bih smio kladiti u to. Uvijek, naime, obećam sebi da ću ih sljedeći puta prebrojati i stvarno sam to htio. I brojao sve do tunela Hrtar, kad sam u sekundi ugledao pokemona na izlazu. Jurio sam za njim i jurio, sve kroz tunele, nekoliko puta mi se učinilo da je gotov, ali mi se izgubio negdje u tunelu Sokolica 2 i... A htio sam samo malo popričati s njim o globalnoj svjetskoj političkoj situaciji, on bi to sigurno znao. Uglavnom, opet ne znam koliko je tunela. Baksuz!

Opširnije...

Vodorige i himere

Vrednovanje: ONONONONOFF / 6
Autor Branislav Zukić
04. 10. 2014.

straža nad Parizom

Vizantijski car simp(tom)atičnog nadimka, Mihailo II Mucavi, početkom IX stoleća poklonio je franačkom "kolegi" Luju Pobožnom spise Pseudo - Dionisija Areopagita. Zahvaljujući prevodu i komentarima Jovana Irca (Johana Skota Eriugene) , Corpus Areopagiticum snažno je uticao na kulturu Zapada, između ostalog i na estetiku. "Teologija Pseudo-Dionisija, u interpretaciji Johana Skota, otvorila je vrata estetici nakaznog i jezivog koja sve više počinje da osvaja prostor zapadne umetnosti... Poredak je taj koji je lep, a univerzalnom poretku su potrebne, zarad ravnoteže, i ružne stvari, uključujući i čudovišta i demone". *

Opširnije...

Do vrha i nazad (Ajfel liftom)

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Branislav Zukić
01. 09. 2014.

pogled sa cdm

Jeste opšte mesto. Gotovo ogrezli stereotip. Pomalo ozloglašeni simbol predvidivosti. I mamac za skorojeviće.  Gomila gvožđa oko koje se tiskaju nepregledne kolone radoznalaca izduženih vratova, što se propinju na prste poput tek prohodale dece željne upijanja svakog detalja. Prosečan  posetilac Pariza potrudiće se da odvoji nekoliko sati ne  bi li  se tu neizostavno  pojavio. Problem je u tome što gostiju u francuskoj prestonici  ima neverovatno mnogo, pa je gužva oko metalne kule uvek pogolema. Zato su vam  za Ajfelov toranj u avgustu  potrebni živci pokerskog šampiona. Bar vam se tako čini ako se oslanjate na priče , kojih ste se, slava Svedržitelju, svakako naslušali. Život, pak,  ne bi bio to što jeste da ne ume maestralno pobiti sva naša predubeđenja ili predrasudice bazirane na naizgled čvrstim premisama.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 12

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2386767
ETNA