Početna stranica arrow Bubanj i falš

Bubanj i falš

Ima ih...

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
16. 12. 2015.


mostovi

Koncert u Sava centru, 17. decembar 2008. godine. Darko Rundek i Cargo Orchestra izvode repertoar koji je u Srbiji, jednako koliko u Hrvatskoj, odavno deo opšte kulture (činjenica je to  koju je nepristojno osporavati) Pretpostavlja se, stoga, opravdano, da za publiku nema iznenađenja.     Dolazi deo koji se uvek iščekuje sa najviše nestrpljenja. Rundek se opredeljuje za dužu, koncertnu verziju pesme “Uzalud pitaš” i kao da prisutne hvata nespremne. Predivni stihovi koji prethode poznatom delu pesme publici kao da su strani, ali ih arhaični imperfekat (
vraćahu mladi moci s megdana)  i očaravajući  uvodni meandri začas uzimaju pod svoje. Čarobna pesma postala je još  magičnija, što publiku dovodi do euforije. I onda , na prelasku iz krevet je tvrd i duga je noć u pogledaj kakvo vrijeme se sprema dolazi do momenta prepoznavanja, ravnog onome kada dete, nakon nekoliko nepoznatih lica, ugleda oči jednog  od svojih roditelja. Mozgovi generacija stasalih uz “Haustor” programirani su tako da posle “pogledaj kakvo vrijeme se sprema” uvek dolazi “a doma nema goluba da te miluje” i za tren oka Rundekov glas pojačan je hiljadama pratećih vokala. Dalje je već neuporedivo lakše…

Opširnije...

Poslije Arsena

Vrednovanje: ONONONONON / 19
Autor Predrag Ž. Vajagić
18. 08. 2015.


arsen


Poslije Arsena

ostaju sjećanja s okusom mora i okusom soli

i čađavi talog gorčine na dnu čaše iskustva.

Poslije Arsena

ostaju nejasne gazele iz naših ljepših snova

i kap krvi na kljunu u pjevanju skončalog slavuja.

Poslije Arsena

ostaju duše s ugraviranim monogramima

dostojanstvene kao maramice na reverima prognanih plemića.


Poslije Arsena

ostaje krst od raširenih ruku

(trag davnog zagrljaja)

i trnje ožiljaka pod grlom.

Ostaju krhotine ogledala iz kojih se smiješe uklete i jadne drage.

Opširnije...

Idol koji je to zaista bio

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Branislav Zukić
06. 03. 2015.

VladaNešto sa martom jednostavno nije u redu - taj je mesec, izgleda, pretplaćen na loše vesti i tragične događaje. Ovaj, dvehiljadepetnaesti ožujak po roždestvu Hristovom nije čestito ni počeo a već nas je prikucao najtužnijom mogućnom informacijom - u Beču je, 5. marta, preminuo Vlada Divljan. Verovatno najtalentovaniji muzičar svoje i mnogih potonjih generacija, čovek dečačkog , nasmejanog lica, jedna od neprocenjivo dragocenih osoba koju su svi voleli.    Četvrtak kada je otišao Vlada bio je, i u meteorološkom smilu, grozan dan, jedan od onih koje bismo najradije zauvek precrtali. Čak i da nije bilo tako, da je sunce obasjavalo sve oko nas, a ptičice razulareno pevušile, vest poput ove mnoge bi snažno uzdrmala.

Opširnije...

Aikido ²

Vrednovanje: ONONONONOFF / 4
Autor Branislav Zukić
02. 02. 2015.

aikido

Hajde da posao olakšamo i odmah na početku prepisujemo od sebe. Evo dela definicije: Na nezahvalnom tlu bukvalnog prevođenja ovaj istočnjački pojam mogao bi se odnositi na pronalaženje puta, staze ili načina neophodnog za usklađivanje naše životne energije, tj. uspostavljanje harmonije (Predrag Ž. Vajagić, Branislav Zukić: Kucanj u prazno, Binder, Beograd, 2014, str. 9). Aikido je, dakle, drevna veština, niz postupaka čijom realizacijom možemo sopstveni život učiniti lakšim, pa čak i lepšim. Budući mističan, dalek, kao deo egzotične kulture, aikido je automatski zanimljiv umetnicima. Kad kažemo “umetnici”, mislimo i na rokere, jerbo je maltretiranje gitarskih žica, ulubljivanje bubnjeva i poigravanje sa distorzijama iznedrilo više umetničkih rukotvorina nego što to pobornici konvencionalnog žele priznati.

Opširnije...

Ona pesma sa saksofonom

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
31. 10. 2014.

klarens

Mogla je biti jesen, otprilike ovo doba godine. Još sasma mali, jedva prevalivši dvanaestu, autor ovih redova noću je lovio radio-stanice sa  novitetima. U to doba, naime, muzički treš bio je najstrože čuvan u sigurnim zabranima , daleko od etra,   pa je izbor kvalitetnog zvuka bio raskošan. Negde pred san, nešto pre neizbežnog suočavanja sa sutrašnjim kontrolnim (sigurno iz matematike!), topli glas spikera  najavio je "još jednu pesmu  sa izuzetno uspešnog albuma Brusa Springstina".  Rasplinuta pažnja obnovljena je za delić sekunde. "Ovo je onaj  čova što razbiva", pomislio sam i momentalno otvorio jedno, pa drugo oko. Pesma me je na prvo slušanje udarila u pleksus - izgubivši vazduh, ostao sam budan još desetak minuta, zureći u mrak. I'm goin' down, down, down..

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 10 - 18 od 64

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2419114
ETNA