Početna stranica arrow Bubanj i falš

Bubanj i falš

Koncertne zabeleške: Riblja Čorba

Vrednovanje: ONONONOFFOFF / 2
Autor Jelena Pavlović
03. 11. 2016.


mrtva priruda

Da odmah na početku razjasnim : nikada nisam bila fan Riblje Čorbe. U vreme kada sam otkrivala “tamne vilajete” jugoslovnskog r’n’r‐a nekako nisu bili my cup of tea. Ali da, bili su tu okolo. Možda mi je kao osnovnoškolcu bilo nejasno zašto glava kokoške viri iz ljuske jajeta, i to ružne kokoške a mladom, nejakom za teške reči, uvetu nije bilo lako da čuje da neki anđeo treba da pogleda čemer, smrt i jad. Takvi stihovi nisu razvlačili osmeh, bilo je lepše čuti da “plešemo cijeli dan i noć”. U stvari, možda je to i bio glavni problem s Borom Đorđevićem. Ta direknost u tekstovima. Ono što misli to i kaže. Bez kompromisa. i da slepi tumaraju u gomili da kučići po ulicama kaku I da je socijalni slućaj na vratma wc‐a rekao dva dinara druže.

Opširnije...

Nulti alhemičar

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Branislav Zukić
19. 10. 2016.


chuck berry

Ovih dana (18. oktobra, tačnije) devedeseti rođendan proslavio je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih rokenrol muzičara ikada, neponovljivi i jedinstveni Čak Beri (Chuck Berry). Njemu u čast, uz minimalne intervencije,  ponavljamo tekst napisan i objavljen pre 6 godina. Srećan rođendan, majstore!


.        .        .        .        .        .        .


Tokom pustolovnog i uzbudljivog života mnogo puta je dolazio u sukob sa zakonom. Počeo je kao sitni lopov, držeći u rukama novac zarađen obijanjem automobila. Kasnije je odgovarao zbog utaje poreza, pa čak i zaglavio tri godine zatvora zbog zapošljavanja (i ne samo toga) maloletne prostitutke u baru čiji je bio vlasnik. Pričalo se da ima čitav mali harem žena, i libido veličine Jupiterovih satelita. Muzikom je počeo da se bavi relativno kasno, ali je već prvim snimcima zauvek promenio svet gitarskih rifova. Važi za najuticajneg gitaristu svih vremena, i teško da ćemo pronaći bilo kog značajnijeg rokera koji ga neće navesti kao jednog od najvećih sviračkih uzora. Osamnaestog oktobra 2016. godine, u debeloj  senci Dilanovog "Nobela",  napunio je, u zdravlju i veselju, ravno devedeset godina . Možda je slavio tako što je oko rođendanske torte kružio svojim legendarnim pačjim hodom, ali je mnogobrojne poklonike obradovao neverovatnom većšu da za narednu godinu sprema - novi album!

Opširnije...

Novogodišnja pesmica

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Natalija Ž. Živković
15. 01. 2016.HNY


Želim ti da u ovoj
novoj godini
imaš mali
najmanji nos
da njime osećaš
samo najlepše mirise
Želim ti da u ovoj
novoj godini
imaš mala
najmanja usta
da njima pevaš o
najdražim stvarima

Opširnije...

Zbogom, Ziggy !

Vrednovanje: ONONONONON / 6
Autor Branislav Zukić
11. 01. 2016.


ziggy

Zahvaljujući njemu heterohromija je bila jedna od stranih  reči  koju smo dosta rano naučili, jer je fenomen o kome smo želeli znati sve što nam je dostupno (uključujući i podatak o posledicama školske tuče po boju njegovih očiju) . Zajedno sa filmskim genijem Kristoferom Nolanom, pre deset godina, u filmu “Prestiž”, spektakularno je  dočarao ingenioznost i mističnost Nikole Tesle.  Pojavio se, u epizodnoj ulozi, na kratko (ali kako!) i u remek-delu svoga imenjaka Linča, TV seriji “Tvin Piks”.  Dejvid Bouvi je bio, jeste i ostaće neponovljiva figura u istoriji moderne kulture. Stvarao je nove pravce, diktirao trendove, neprestano utičući na armiju mladih i nepoznatih izvođača   od kojih su kasnije nastajala velika muzička imena (pomenimo samo Kurta Kobejna kao primer).

Opširnije...

Ima ih...

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
16. 12. 2015.


mostovi

Koncert u Sava centru, 17. decembar 2008. godine. Darko Rundek i Cargo Orchestra izvode repertoar koji je u Srbiji, jednako koliko u Hrvatskoj, odavno deo opšte kulture (činjenica je to  koju je nepristojno osporavati) Pretpostavlja se, stoga, opravdano, da za publiku nema iznenađenja.     Dolazi deo koji se uvek iščekuje sa najviše nestrpljenja. Rundek se opredeljuje za dužu, koncertnu verziju pesme “Uzalud pitaš” i kao da prisutne hvata nespremne. Predivni stihovi koji prethode poznatom delu pesme publici kao da su strani, ali ih arhaični imperfekat (
vraćahu mladi moci s megdana)  i očaravajući  uvodni meandri začas uzimaju pod svoje. Čarobna pesma postala je još  magičnija, što publiku dovodi do euforije. I onda , na prelasku iz krevet je tvrd i duga je noć u pogledaj kakvo vrijeme se sprema dolazi do momenta prepoznavanja, ravnog onome kada dete, nakon nekoliko nepoznatih lica, ugleda oči jednog  od svojih roditelja. Mozgovi generacija stasalih uz “Haustor” programirani su tako da posle “pogledaj kakvo vrijeme se sprema” uvek dolazi “a doma nema goluba da te miluje” i za tren oka Rundekov glas pojačan je hiljadama pratećih vokala. Dalje je već neuporedivo lakše…

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 10 - 18 od 68

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2634580
ETNA