Početna stranica arrow Bubanj i falš

Bubanj i falš

So long, Leonard

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
11. 11. 2016.


cohen

U saopštenju na zvaničnoj internet  stranici Leonarda Koena, u noći između 10. i 11. novembra po srednjeevropskom vremenu, pojavilo se saopštenje koje je  zateklo i rastužilo mnogobrojne ljubitelje i poštovaoce velikog kanadskog umetnika. U saopštenju se kaže:

"Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je legendarni pesnik, kantautor i umetnik Leonard Koen preminuo. Izgubili smo jednog od najcenjenijih vizionara muzike".  

U mnoštvu nezaboravnih stvari koje je ovaj jedinstveni muzičar i pesnik učinio ili rekao u svom životu, u najsvežijem sećanju nam je izjava povodom Nobelove nagrade za književnost Bobu Dilanu - to je isto kao kada biste na Mont Everest  okačili značku da je najviši vrh na svetu, šeretski je poentirao Koen.  

Septembra 2009. godine desetak hiljada srećnika imalo je priliku (i čast!) da Leonarda Koena gleda u Srbiji , na nezaboravnom koncertu održanom u beogradskoj "Areni". Autor ovog teksta bio je jedan od privilegovanih i u znak sećanja na neponovljivog Leonarda Koena ponavljamo prikaz koncerta  skoro u celosti:

Opširnije...

Koncertne zabeleške: Riblja Čorba

Vrednovanje: ONONONOFFOFF / 2
Autor Jelena Pavlović
03. 11. 2016.


mrtva priruda

Da odmah na početku razjasnim : nikada nisam bila fan Riblje Čorbe. U vreme kada sam otkrivala “tamne vilajete” jugoslovnskog r’n’r‐a nekako nisu bili my cup of tea. Ali da, bili su tu okolo. Možda mi je kao osnovnoškolcu bilo nejasno zašto glava kokoške viri iz ljuske jajeta, i to ružne kokoške a mladom, nejakom za teške reči, uvetu nije bilo lako da čuje da neki anđeo treba da pogleda čemer, smrt i jad. Takvi stihovi nisu razvlačili osmeh, bilo je lepše čuti da “plešemo cijeli dan i noć”. U stvari, možda je to i bio glavni problem s Borom Đorđevićem. Ta direknost u tekstovima. Ono što misli to i kaže. Bez kompromisa. i da slepi tumaraju u gomili da kučići po ulicama kaku I da je socijalni slućaj na vratma wc‐a rekao dva dinara druže.

Opširnije...

Nulti alhemičar

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Branislav Zukić
19. 10. 2016.


chuck berry

Ovih dana (18. oktobra, tačnije) devedeseti rođendan proslavio je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih rokenrol muzičara ikada, neponovljivi i jedinstveni Čak Beri (Chuck Berry). Njemu u čast, uz minimalne intervencije,  ponavljamo tekst napisan i objavljen pre 6 godina. Srećan rođendan, majstore!


.        .        .        .        .        .        .


Tokom pustolovnog i uzbudljivog života mnogo puta je dolazio u sukob sa zakonom. Počeo je kao sitni lopov, držeći u rukama novac zarađen obijanjem automobila. Kasnije je odgovarao zbog utaje poreza, pa čak i zaglavio tri godine zatvora zbog zapošljavanja (i ne samo toga) maloletne prostitutke u baru čiji je bio vlasnik. Pričalo se da ima čitav mali harem žena, i libido veličine Jupiterovih satelita. Muzikom je počeo da se bavi relativno kasno, ali je već prvim snimcima zauvek promenio svet gitarskih rifova. Važi za najuticajneg gitaristu svih vremena, i teško da ćemo pronaći bilo kog značajnijeg rokera koji ga neće navesti kao jednog od najvećih sviračkih uzora. Osamnaestog oktobra 2016. godine, u debeloj  senci Dilanovog "Nobela",  napunio je, u zdravlju i veselju, ravno devedeset godina . Možda je slavio tako što je oko rođendanske torte kružio svojim legendarnim pačjim hodom, ali je mnogobrojne poklonike obradovao neverovatnom većšu da za narednu godinu sprema - novi album!

Opširnije...

Novogodišnja pesmica

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Natalija Ž. Živković
15. 01. 2016.HNY


Želim ti da u ovoj
novoj godini
imaš mali
najmanji nos
da njime osećaš
samo najlepše mirise
Želim ti da u ovoj
novoj godini
imaš mala
najmanja usta
da njima pevaš o
najdražim stvarima

Opširnije...

Zbogom, Ziggy !

Vrednovanje: ONONONONON / 6
Autor Branislav Zukić
11. 01. 2016.


ziggy

Zahvaljujući njemu heterohromija je bila jedna od stranih  reči  koju smo dosta rano naučili, jer je fenomen o kome smo želeli znati sve što nam je dostupno (uključujući i podatak o posledicama školske tuče po boju njegovih očiju) . Zajedno sa filmskim genijem Kristoferom Nolanom, pre deset godina, u filmu “Prestiž”, spektakularno je  dočarao ingenioznost i mističnost Nikole Tesle.  Pojavio se, u epizodnoj ulozi, na kratko (ali kako!) i u remek-delu svoga imenjaka Linča, TV seriji “Tvin Piks”.  Dejvid Bouvi je bio, jeste i ostaće neponovljiva figura u istoriji moderne kulture. Stvarao je nove pravce, diktirao trendove, neprestano utičući na armiju mladih i nepoznatih izvođača   od kojih su kasnije nastajala velika muzička imena (pomenimo samo Kurta Kobejna kao primer).

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 10 - 18 od 69

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2957450
ETNA