Početna stranica arrow Bubanj i falš

Bubanj i falš

Povratak lošeg: Tom Waits

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Dušan Bajić
31. 01. 2012.

TWTom Waits je jedinstvena i unikatna figura savremene muzike i uopšte umetnosti. Mešajući blues, jazz, rock, polku, šansonu, country i ko zna šta sve još, uz hrapav glas koji zvuči kao da su mu glasne zice pokidane, stvorio je potpuno originalan muzički stil. Sedam godina nismo dobli ništa novo od njega, mada je diskografski bio prisutan jednim live albumom i kompilacijom nekih ranijih i raritetnih pesama.

Krajem avgusta prošle  godine konačno izlazi singl simboličnog naziva “Bad As Me” a ubrzo potom i album istog naziva. Ono što Waits sigurno nije očekivao je da će njegov novi album doći po prvi put, od kada je izdao svoj debi album 1973. godine, na šesto mesto Billboardove liste albuma i deseto mesto UK liste albuma.

Opširnije...

Veseljkov zdrav đir

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Branislav Zukić
17. 12. 2011.

TBFFantastična avantura traženja najnesrećnijeg živog bića naše galaksije, ili kompletne Vaseljene, teško da bi imala drugi ishod od proglašavanja konja Veseljka za apsolutnog pobednika. Ovo živopisno, ali čemerno i zlogubo stvorenje, ima sudbu kakvu ne bismo poželeli ni najgorem neprijatelju – u procesu parenja konja ( i kobila, naravno), dodeljena mu je uloga „razigravača“. Izvedu ga pred njemu svakako neobično privlačnu pripadnicu suprotnog pola sa namerom da ju pripremi za ono što tek dolazi ( glavni pastuv), i, kada mu je najlepše, odvlače ga u stranu neobavljenog posla ( i penušave gubice) , dok drugi konj (kako to već obično biva) čini lepotici sve one stvari koje je Veseljko kanio napraviti. Filmskim žargonom – nepravda na k(j)ub(r)ik!

Opširnije...

Teške boje

Vrednovanje: ONONONONON / 26
Autor Branislav Zukić
15. 10. 2011.

Teške boje

Muzička  karijera Gorana Barea odavno se svrstava u korpus višedecenijskih fenomena, a unikatni Vinkovčanin i dalje uspeva da s vremena na vreme podigne veliku prašinu.   Njegov način života ( koji je, naravno, duboko lična stvar) toliko puta je bio predmetom pažnje samozvanih dušebrižnika ( znate ih, specijalisti za prebrojavanje  trunja u tuđim beonjačama)  da je Bare, ponajmanje sopstvenom zaslugom, opserviran i seciran češće nego muzika koju stvara. Verovatno to ne hoteći, stekao je reputaciju, jezikom jednog beogradskog zaštićenog svedoka, kantroverznog umetnika. I oni koji ga vole, kao i eksperti za neuočavanje balvana u sopstvenim očima, lako će se usaglasiti  oko jedne stvari – šta god radio, kako god se ponašao, Goran Bare je svojom muzikom uvek imao šta da kaže.

Opširnije...

Delča

Vrednovanje: ONONONONON / 15
Autor Branislav Zukić
26. 07. 2011.

DelčaNajveći problem sa lošim vestima je nemogućnost da se predvidi njihova jačina i učestalost. Ništa bolje nije ni sa našom pripremljenošću na njih- kad god nam ih saopštili, nije prikladan momenat. Upriličene u doba drastičnog slabljenja sunčanih naleta, kakvom smo nazočni ovih dana na (divljem) zapadu Balkana, loše vesti izgledaju još gore. Upadljivo višednevno skrivanje Sunca krajem ovog jula poklopilo se sa rafalom izrazito tužnih, čak i mučnih  novosti .

Opširnije...

Sve sličnosti sa stvarnim ljudima i događajima su namerne

Vrednovanje: ONONONONON / 14
Autor Danka Debeljak
08. 07. 2011.

Manifest

Kanda Kodža i Nebojša nas, posle singla „Kafane i rokenrol“ koji je bio uvod za priču o „Divnim danima“, u prosutom prostoru „Solara“ gde su otkrivene „Tajne letenja“, „Dece tame“ u goloj „Krizi morala“, vode pod „Stakloduvačke svodove“ novog albuma nazvanog „Manifest“.

Bend je oformljen 1991. godine uz, do danas, povremene izmene u sastavu sa pesmama sa kojima je lako identifikovati se, kroz snažnu osećajnu vrednost u izrazu. Pored angažovane lirike stajala je i, mnogo jača, individualna emotivna politika praćena raznim muzičkim stilovima pune dve decenije. „KKN“ nam je sve ovo vreme pružao svest „o drugom“, ali i o nama samima tako da se začne nešto novo uz muziku koja je sve transcedentnija i uvek pokriva više slojeva života, više značenja, gde pesme nisu samo ljubav ili samo politika, gde je sve podjednako racionalno i iracionalno. Nakon „Manifesta“ – šestog studijskog albuma, to je ponovo jasno, ali ne i zašto se za bendom još uvek vuku one otrcane fraze poput „eskapizma u lirici“.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 28 - 36 od 68

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2634632
ETNA