Početna stranica arrow Bubanj i falš

Bubanj i falš

Aikido ²

Vrednovanje: ONONONONOFF / 4
Autor Branislav Zukić
02. 02. 2015.

aikido

Hajde da posao olakšamo i odmah na početku prepisujemo od sebe. Evo dela definicije: Na nezahvalnom tlu bukvalnog prevođenja ovaj istočnjački pojam mogao bi se odnositi na pronalaženje puta, staze ili načina neophodnog za usklađivanje naše životne energije, tj. uspostavljanje harmonije (Predrag Ž. Vajagić, Branislav Zukić: Kucanj u prazno, Binder, Beograd, 2014, str. 9). Aikido je, dakle, drevna veština, niz postupaka čijom realizacijom možemo sopstveni život učiniti lakšim, pa čak i lepšim. Budući mističan, dalek, kao deo egzotične kulture, aikido je automatski zanimljiv umetnicima. Kad kažemo “umetnici”, mislimo i na rokere, jerbo je maltretiranje gitarskih žica, ulubljivanje bubnjeva i poigravanje sa distorzijama iznedrilo više umetničkih rukotvorina nego što to pobornici konvencionalnog žele priznati.

Opširnije...

Ona pesma sa saksofonom

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
31. 10. 2014.

klarens

Mogla je biti jesen, otprilike ovo doba godine. Još sasma mali, jedva prevalivši dvanaestu, autor ovih redova noću je lovio radio-stanice sa  novitetima. U to doba, naime, muzički treš bio je najstrože čuvan u sigurnim zabranima , daleko od etra,   pa je izbor kvalitetnog zvuka bio raskošan. Negde pred san, nešto pre neizbežnog suočavanja sa sutrašnjim kontrolnim (sigurno iz matematike!), topli glas spikera  najavio je "još jednu pesmu  sa izuzetno uspešnog albuma Brusa Springstina".  Rasplinuta pažnja obnovljena je za delić sekunde. "Ovo je onaj  čova što razbiva", pomislio sam i momentalno otvorio jedno, pa drugo oko. Pesma me je na prvo slušanje udarila u pleksus - izgubivši vazduh, ostao sam budan još desetak minuta, zureći u mrak. I'm goin' down, down, down..

Opširnije...

Opasno pentranje bede

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Branislav Zukić
25. 04. 2014.

(Nikola Čuturilo, Neko kao ja, MMXIV)

neko kao jaSeptembra 1984. godine na upražnjeno mesto gitariste Riblje Čorbe, umesto Momčila Bajagića (dobio otkaz posle senzacionalnog uspeha “Pozitivne geografije”) došao je Nikola Čuturilo. Poput svoga prethodnika, i Čutura se pokazao kao veoma kreativan i samostalan autor, pa je nakon četiri godine usledio neminovni muzički razlaz sa Borom i ekipom (u rokenrol bendovima demokratija je teže ostvariva nego bilo gde). Nikola objavljuje prvi solistički album “Devet lakih komada” (RTV LJ, 1988) , za kojim slede “Raskršće” (PGP RTB, 1989) i “Rekom ljubavi” (PGP RTB, 1991).  Najezda ratnih  huškača i urlici  lažnog patriotizma u jesen 1991. godine (ima li sumornijeg perioda u novijoj istoriji Srbije) put belog sveta šalju bujice mladih, mislećih i na truli kompromis nespremnih ljudi. Među njima je bio i Čutura, koji je utočište od našeg besmisla potražio u Londonu.

Opširnije...

41 hitac i ostale priče

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Branislav Zukić
01. 02. 2014.

high hopes“Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?” - ako je neko, može biti, zaboravio ovo pitanje, hajde da se podsetimo zajedno: na njega se, 23. aprila 1998. godine, moglo odgovoriti sa “da” ili “ne”, na referendumu koji je na predlog predsednika SR Jugoslavije, rahmetli Slobe Slobode, raspisala Narodna skupština Republike Srbije. Izlaznost je bila izuzetno dobra, štaviše, fantastična – od gotovo 5.300.000 referendumlija (nepunih 74% biračkog tela) istorijsko “ne” reklo je 94,73% ponosnih građana. “Strani predstavnici” su ovu poruku toliko ozbiljno shvatili da je godinu dana kasnije, potpisivanjem kapitulacije (eufemistički nazvane “Vojno-tehničkim sporazumom”) Vojske Jugoslavije , problem Kosova i Metohije rešen. Trajno.

Opširnije...

Stari rokeri

Vrednovanje: ONONONONOFF / 5
Autor Željko Barišić
18. 10. 2013.

old rockerNekako sam oduvijek zazirao od toga da ne postanem 'stari roker'. Iako su moje formativne godine bile u vrijema panka i novog vala, nisam mogao odoljeti toj zlatnoj riznici u rudniku zvanom rock'n'roll koji je iskopan nekoliko desetljeća prije toga pa da i otamo štogod ne zagrabim. Istinabog, tad je pank bio novo lice, svježina, dezodorans koji će razkužiti taj već ustajali rock nanos, no sada vidim da su njegova jedra bila slaba, užad tanka, čvorovi kojim je on plovio isuviše spori da bi izbjegao valove što su tada, činilo se, napokon počeli splašnjavati.

Zazirao sam i stoga što su mi ti zamaljani provincijski rokeri već poprilično išli na neku stvar. A, i doma su mi upirali prstom, s onim; dijete, želiš li i izgledati tako kad odrasteš?

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 19 - 27 od 70

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3013246
ETNA