Početna stranica arrow Bubanj i falš

Bubanj i falš

Crtice o Čaku

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Branislav Zukić
19. 03. 2017.

chuck


1

U   izvanrednoj autobiografiji “Život” Kit Ričards, pripovedajući veoma  dinamično, sve vreme uspešno drži pažnju čitaoca  i vodi ga  kroz neke od najneverovatnijih epizoda iz istorije rokenrola. Jedna od njih je i pismo koje je osamnaestogodišnji Kit, 1962. godine,  uputio svojoj tetki Peti. Iz ovog dosta zanimljivog parčeta papira (koje se završava rečenicom Who else would write such bloody crap) saznajemo da je Kit  dugo mislio da je usamljen u svojoj strasti prema muzici jednog američkog rokera. Ova zabluda okončana je tako što mu je, dok je, sa pločom  omiljenog izvođača u ruci, jednoga dana gluvario na stanici Dratford, prišao momak kojeg je poznavao iz osnovne škole, oduševljeneom komadom uočenog vinila. Ubrzo su ustanovili da obojica obožavaju američkog muzičara, dogovorili se oko zajedničkih aktivnosti i tri meseca kasnije prvi put nastupili zajedno, pod imenom “The Rollin’ Stones” . Kitov drugar iz školskih dana je, naravno, Mik Džeger, a ploča koja ih je spojila delo je njihovog neupitnog idola - Čaka Berija.

Opširnije...

Pogled sa Džošuinog drveta

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
15. 01. 2017.

joshua tree

Druga polovina osamdesetih godina prošlog stoleća bila je, najblaže rečeno, natprosečno dinamična, iako je, makar iz našeg ugla, predstavljala tek predvorje pakla u koje smo, ponajviše dobrovoljno - koliko god se danas trudili da za to optužimo velike - jurnuli već početkom devedesetih. U tim turbulentnim godinama u predvečerje naših krvavih ratova značajno mesto zauzima leto gospodnje MCMLXXXVII (1987), u najvećoj meri zbog svoje šarolikosti i niza izuzetno zanimljivih i bitnih događaja. Berlinski zid se još držao, ali već sipljiv i jektičav, u ranom stadijumu smrtnoga ropca. U svetu su počinjaa kapitalna pretumbavanja, ali ni mi nismo sedeli skrštenih ruku - te godine  objavljena je nesrećna humoreska “Vojko i Savle”, savezna vlada Branka Mikulića zamrznula je plate na 4 meseca, Slobodan Milošević izgovara svoju čuvenu rečenicu “niko ne sme da vas bije”, relativno uspešno se okončava štrajk labinskih rudara, dešava se masakr u paraćinskoj kasarni, na VIII sednici SK Srbije pobedu odnose nacionalističke snage, na čelu sa već pomenutim Slobodanom Miloševićem, potonjim predvodnikom urušavanja i patrijarhom propadanja.

Opširnije...

Hallelujah

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
26. 12. 2016.


JB


Da li se, nekim čudom, sećate šta ste radili  pre ravno dvadeset tri godine, u ovo doba? Bežali od maskirnih, što su vam, “svake noći, prije zore” dolazili “pod prozore”, da vas odvedu u rat u kome nismo učestvovali? Srkali benzin iz rezervoara svog (ili nepoznatog) automobila, držeći u pripravnosti kanister? Obarali svetski rekord u trčanju na 1500 metara, gonjeni strahom  da hiljade milijardi vaše plate, u momentu transakcije sa  veselnicima  prepoznatljivim po siktanju “dvze, dvze”, prestanu vredeti više od 5 nemačkih maraka? Kupovali četvrtine i polovine hleba upražnjavajući rvanje slobodnim stilom? Smrzavali se u kućama/stanovima bez struje? Batalili trgovinu novcem, koga ionako niste imali, vrativši se na razmenu robe i dobara (tzv. “donaldu trampu”?). Molili mađarskog carinika da vam progleda kroz prste zbog dečjih patika i jakne, osećajući se beskrajno poniženo i jadno?

Opširnije...

Klik tema u Novom Sadu

Vrednovanje: ONONONONON / 34
Autor Željko Građin
18. 12. 2016.


ž & Z

Zdenku Kovačiček ne treba posebno predstavljati. Jedna je od najznačajnijih i najeminentnijih osoba na hrvatskoj muzičkoj sceni. Velika umetnica koja je u svojim neumornim nastupima do sada, obišla dobar deo ove naše planete. Gostujući u mnogim zemaljama Evrope, Aziji i Amerike, promovisala je lepotu muzike i reči. O tome možete da se obavestite na njenom zvaničnom  sajtu

Zdenka Kovačiček, zagrebačka jazz, rock, blues, soul i pop pevačica, 17. decembra nastupila je u Novom Sadu. Koncert svestrane umetnice, koja pored pevanja i glume, stigne da se bori i za prava žena, bio je povod da porazgovaramo sa njom.

Opširnije...

So long, Leonard

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
11. 11. 2016.


cohen

U saopštenju na zvaničnoj internet  stranici Leonarda Koena, u noći između 10. i 11. novembra po srednjeevropskom vremenu, pojavilo se saopštenje koje je  zateklo i rastužilo mnogobrojne ljubitelje i poštovaoce velikog kanadskog umetnika. U saopštenju se kaže:

"Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je legendarni pesnik, kantautor i umetnik Leonard Koen preminuo. Izgubili smo jednog od najcenjenijih vizionara muzike".  

U mnoštvu nezaboravnih stvari koje je ovaj jedinstveni muzičar i pesnik učinio ili rekao u svom životu, u najsvežijem sećanju nam je izjava povodom Nobelove nagrade za književnost Bobu Dilanu - to je isto kao kada biste na Mont Everest  okačili značku da je najviši vrh na svetu, šeretski je poentirao Koen.  

Septembra 2009. godine desetak hiljada srećnika imalo je priliku (i čast!) da Leonarda Koena gleda u Srbiji , na nezaboravnom koncertu održanom u beogradskoj "Areni". Autor ovog teksta bio je jedan od privilegovanih i u znak sećanja na neponovljivog Leonarda Koena ponavljamo prikaz koncerta  skoro u celosti:

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 64

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2419173
ETNA