Početna stranica arrow Skica za pamflet

Skica za pamflet

Sena

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Branislav Zukić
01. 05. 2014.

senna

O događaju je već odavno ispričano sve. Bilo je proleće 1994. godine i šampionat Formule 1 tek se preselio u   Evropu. Vikend na stazi “Enco i Dino Ferari” u Imoli bio je užasan - na slobodnom treningu (u petak, 29. aprila)   mladi Rubens Barikelo jedva je izvukao živu glavu, dok subotnje kvalifikacije    nisu završene zbog pogibije Rolanda Racenbergera, austrisjkog vozača kome je nastup u Imoli bio tek treći u karijeri.  Legendarni komentator “Eurosporta” Mari Voker (Murray Walker) ceo vikend opisao je kao “najcrnji i najtužniji u istoriji Formule 1”, a profesor Sid Votkins (Sid Watkins) , neurohirurg koji je 27 godina bio na čelu tima zaduženog za zdravlje vozača Formule 1, ispričao je kako mu  je Ajrton Sena, čuvši potvrdu vesti o Racenbergovoj smrti, plakao na ramenu kao malo dete.  Profesor Votkins pokušao je ubediti velikog šampiona da odustane od trke i sa njim ode na pecanje, nudeći kao argumente to da je Sena bio šampion tri puta i što svi znaju da je najbrži. Dobio je odgovor toliko tipičan za velikog Ajrtona: “Neke stvari ne možemo kontrolistai. Moram završiti trku, ne mogu sad odustati”.
Opširnije...

1:7

Vrednovanje: ONONONONON / 12
Autor Branislav Zukić
28. 11. 2011.

Ante MarkovićZaista je teško razumeti kada neki moji ispisnici danas ispaljuju  drvlje i kamenje na „razmaženu dečurliju“, jerbo derlad ne želi da zna za bilo šta sem najskupljih patika i inih komadića garderobe. Sećanje, kao najnepouzdaniji kavgadžija, ume da ispari baš onda kad se očekuje da neizostavno  bude prisutno, što ostavlja prostora licemerju da se nesmetano razmaše. Da nije tako, mnogi bi  pripadnik generacije na pragu pete decenije života bez problema pročeprkao po   moždanim ćelijama i uhvatio sebe kako bolno uzdiše za predmetom nekontrolisanog obožavanja u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka – pantalonama levi's 501.

Opširnije...

Tito: Moć Slike ili slika moći ... drugi deo

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Nebojša Milenković
26. 05. 2011.

1610_ocp_w380_h300.jpgStarenje slike, urušavanje mita i loše umetničke kopije...

Već odavno se povremeno čuju razna naklapanja o tome šta će biti u Jugoslaviji poslije mene. To je donekle i zbog toga što oni koji se time bave uopće ne razumiju naš društveni sistem... Mi, kao što znate, imamo kolektivno rukovodstvo... Prema tome ja mogu svakoga dana otići a da se ništa neće mijenjati.

Josip Broz Tito (1976)

Opširnije...

Tito: Moć Slike ili slika moći

Vrednovanje: ONONONONON / 7
Autor Nebojša Milenković
26. 05. 2011.

u60068-159288_tito-gepard_blogshow.jpgKo je u stvari (bio) Tito? Šta je uzrok zbog kog se, makar kada je o istorijskim podacima i svedočenjima reč, pravi Josip Broz u tolikoj meri razlikuje od stvorene/kreirane predstave o njemu? Da li ste se dok ste čitali, ili, možda, pisali grafit: Bravar je bio bolji..., ikada zapitali: kako je moguće da jedan, u suštini autoritarni vladar u svesti onih koji ga podržavaju ni tri decenecije nakon smrti i dalje nije značajnije izgubio na „svežini" i harizmi?

Po Rastku Močniku, sve navedeno moguće je zbog činjenice po kojoj Tito jeste mnogo više od političkog fenomena; on je svakako masovno-psihološka pojava. Za tako nešto, po Močniku, nije bila dovoljna samo politika: potrebno je bilo još nešto - potrebna je bila umetnost. Umetnost Josipa Broza se zove TITO. U mnogo većoj meri nego što je to bio slučaj sa političkim i(li) ideološkim - Titov kult bio je vizuelni kult koji umnogome ima sasvim autentična ishodišta.

Opširnije...

Gej literatura - Smajli iz plakara

Vrednovanje: ONONONONON / 38
Autor Dragan Drobnjak
07. 05. 2011.
Na jednom portalu, pročitao sam odlomak knjige „Posudi mi smajl“, hrvatske autorke Nore Verde. Kupio sam knjigu u Beogradu i pročitao u jednom dahu. Meni, kao heteroseksualcu, bio je to više nego zanimljiv prvi susret sa tzv. „gej literaturom“. Smesta sam odlučio sa stupum u kontakt sa autorkom. Fejsbuk je čudo! Malo po malo, postali smo dobri virtuelni prijatelji. Tokom jednog ćaskanja na četu, palo mi je na pamet da uradimo intervju. Čet intervju! Dragi marginalci moji, pogledajte kako smo Nora i ja četovali jedne noći.

Opširnije...

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502465
ETNA