Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Dva Uskrsa

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Branislav Zukić
16. 04. 2009.

Uskrsnja jajaOni koji su, majku ti božju, odrastali u socijalističkoj zajednici urušenoj tokom poslednje decenije XX stoleća, odlično pamte jedan fenomen, u ovo naše slavno doba skoro zaboravljen. Zapravo, ima toga i danas, ali se zove drugačije i dostupno je samo odabranima. Uglavnom nalik jedni drugima, domovi samoupravljača svečano su oživljavali svaki put kada bi u radnoj organizaciji u kojoj je zaposlen jedan od roditelja bio podeljen „višak”.

Opširnije...

Didaktički rekvijem

Vrednovanje: ONONONONOFF / 11
Autor Sanja Mrazovac
27. 03. 2009.

Ili

Kako je kompilacija  prastarih i ultramodernih srpskih obrazaca ponašanja ušla u školske klupe na velika vrata

Didaktika Podugačak naslov, no tema veoma kompleksna, u skladu sa dimenzijama rečenice ispisane u zaglavlju.  Inspirisana dugogodišnjim, svakodnevnim i višečasovnim boravkom u osveštanim prostorijama škole, gde našu dečicu učimo mudrostima,  dajemo krila obećavajućim primercima (prema našem subjektivnom stavu), a bogami i potkresujemo mnogima - što se vremenom obično ispostavi kao neuspeo pokušaj. Pitanje koje sledi je: zašto neuspeo pokušaj, kada imamo tako dobar gradivni materijal?

Opširnije...

Efekat Tito

Vrednovanje: ONONONONOFF / 5
Autor Marginalac
22. 02. 2009.

TitoZa blizu četrdeset godina Titove vlasti, Jugoslavija je bila postala respektabilna zemlja. I na ekonomskom, i na vojnom, i na međunarodnom planu. Nije se tako činilo iznutra – slobòda, hleba i igara nikada dosta, ali se čini danas – kad te zemlje odavno više nema. Pa kako su onda bili mogući krvavi ratovi devedesetih? I svi ti nacionalizmi, populizmi... posle 35 godina ubrzane – makar i nepotpune – modernizacije?

Opširnije...

Lost in translation

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Predrag Stanković
13. 02. 2009.

Lost in translationGet lost… in translation!

U gore pomenutom filmu Sofija Kopola nas suočava sa dvoje ljude koje spaja mnogo toga, a čini se da je jedino što ih razdvaja – razlika u godinama. Naizgled nemoguća misija, uprkos svim silama privlačenja, uprkos hermetičnom oblaku koji ih tišinom i nepoznatim jezikom (uprkos zajedničkom maternjem) razdvaja od ostatka sveta, veoma bučnog i živahnog, njima teško čitljivog. Taj svet je Tokio, Japan. I kad bi prošli kroz opnu razdvajanja i vratili se svetu kome misle da pripadaju, shvatili bi da postoji još jedna opna koja ih nekim čudom, svakog ponaosob, obavija, i pritom razdvaja nerazumljivim jezikom koji se da savladati, pa ipak... ubi bože teško je „prevoditi“ sa, ili na njega.

Opširnije...

Vinil

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Branislav Zukić
12. 02. 2009.

PločeInspirisan radom tada najpoznatijeg inovatora, Tomasa Alve Edisona, jedan američki građanin nemačkog porekla (a može biti i Nemac nastanjen u američkoj prestonici), imenom Emil Berliner, godine koju od zaborava čuva specifičan poredak cifrara, 1888, napravio je nešto što je u početku smatrano samo tehničkom replikom fonografa, jednog od brojnih izuma g. Edisona. Vreme je pokazalo da je novi uređaj bio mnogo više od toga - gramofon (u mom kraju, vrlo često i gramafon) je svog tvorca nadživeo za više od sto godine i ostao bitan deo tehničkog razvoja jedne civilizacije. Od ideje da se igla kreće po spiralnim udubljenjima i na taj način stvara zvuk (i bi zvuk!) trebalo je da prođe mnogo vremena do audio - formata koji će, najzad i nepovratno, ožalostivši čitavu armiju zagriženih kolekcionara, istisnuti vinil.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 73 - 79 od 79

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3013278
ETNA