Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Efekat Tito

Vrednovanje: ONONONONOFF / 5
Autor Marginalac
22. 02. 2009.

TitoZa blizu četrdeset godina Titove vlasti, Jugoslavija je bila postala respektabilna zemlja. I na ekonomskom, i na vojnom, i na međunarodnom planu. Nije se tako činilo iznutra – slobòda, hleba i igara nikada dosta, ali se čini danas – kad te zemlje odavno više nema. Pa kako su onda bili mogući krvavi ratovi devedesetih? I svi ti nacionalizmi, populizmi... posle 35 godina ubrzane – makar i nepotpune – modernizacije?

Opširnije...

Lost in translation

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Predrag Stanković
13. 02. 2009.

Lost in translationGet lost… in translation!

U gore pomenutom filmu Sofija Kopola nas suočava sa dvoje ljude koje spaja mnogo toga, a čini se da je jedino što ih razdvaja – razlika u godinama. Naizgled nemoguća misija, uprkos svim silama privlačenja, uprkos hermetičnom oblaku koji ih tišinom i nepoznatim jezikom (uprkos zajedničkom maternjem) razdvaja od ostatka sveta, veoma bučnog i živahnog, njima teško čitljivog. Taj svet je Tokio, Japan. I kad bi prošli kroz opnu razdvajanja i vratili se svetu kome misle da pripadaju, shvatili bi da postoji još jedna opna koja ih nekim čudom, svakog ponaosob, obavija, i pritom razdvaja nerazumljivim jezikom koji se da savladati, pa ipak... ubi bože teško je „prevoditi“ sa, ili na njega.

Opširnije...

Vinil

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Branislav Zukić
12. 02. 2009.

PločeInspirisan radom tada najpoznatijeg inovatora, Tomasa Alve Edisona, jedan američki građanin nemačkog porekla (a može biti i Nemac nastanjen u američkoj prestonici), imenom Emil Berliner, godine koju od zaborava čuva specifičan poredak cifrara, 1888, napravio je nešto što je u početku smatrano samo tehničkom replikom fonografa, jednog od brojnih izuma g. Edisona. Vreme je pokazalo da je novi uređaj bio mnogo više od toga - gramofon (u mom kraju, vrlo često i gramafon) je svog tvorca nadživeo za više od sto godine i ostao bitan deo tehničkog razvoja jedne civilizacije. Od ideje da se igla kreće po spiralnim udubljenjima i na taj način stvara zvuk (i bi zvuk!) trebalo je da prođe mnogo vremena do audio - formata koji će, najzad i nepovratno, ožalostivši čitavu armiju zagriženih kolekcionara, istisnuti vinil.

Opširnije...

Fotografija

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Branislav Zukić
04. 02. 2009.

fotografijaOna je moćan spoj važnih vitalnih zapisa i sa godinama sve više postaje palimpsest sa pregršt odgovora za onoga koji ume da pita. Ona je, vrlo često, i argument i simbol. Najjače oružje. Najbliža istini. Na prvi pogled vreme joj je protivnik, ali je zapravo njen najjači saveznik. Može da kaže više od mnoštva „potrošenih riječi, punih ulica papira“. Svaka fotofrafija je priča za sebe, mali univerzum.

Opširnije...

Magija iz Pekama

Vrednovanje: ONONONOFFOFF / 9
Autor Branislav Zukić
03. 02. 2009.

Delboy & RodneySem što su proglašene za najbolji sitkom ikada snimljen u Velikoj Britaniji, Mućke su mnogo više od toga. Mogu se prepisati kao terapija protiv depresije, protivotrov za malodušnost i eliksir opuštanja. Od prve do poslednje epizode vođene sigurnom rukom Johna Sullivana, dogodovštine braće Troter višestruko su nadrasle granice Velike Britanije i dostigle kultni status u mnogim državama čije televizije su su otkupile pravo na emitovanje serijala. Ništa od toga se ne bi dogodilo da nije bilo fantastičnog scenarija, ali i odličnih glumaca koji su stvorili niz upečatljivih i nezaboravnih likova sa margine života u britanskoj prestonici.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 73 - 77 od 77

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2845069
ETNA