Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Zadušnice

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Branislav Zukić
10. 10. 2009.

SvećaNisam neki vernik. Nikad nisam bio neki vel'ki vjernik, rekao bi Sejo Sexon.  Nije ni Pahomije, ako ćemo pošteno, ni čika-Jova iz Gospođinaca. Na moju veliku sreću, lišen sam naopake nastranosti  koju ni oni nemaju, makar ako je verovati zvaničnim sudskim organima ( nije ih osudilo) . Tolstojevim shvatanjima sam tek donekle blizak- on je čovek bio verujući, ali izričito antiklerikalan, tako da nam je zajednička samo njegova druga osobina. Ponajviše se, po tom pitanju, slažem sa Igorom Mandićem , koji je jednom prilikom rekao da "je komunizam to dobro bio zatro" ( misleći na gramzivi kler, "daj koliko daš" formulacije i poguban uticaj retrogradnih shvatanja na aktuelna društvena zbivanja). Ideja da nekome ljubim ruku ( sem svojoj ženi, kada spava, ili dok je budna, svejedno) uopšte ne korespondira sa mojim bićem.

Opširnije...

Sideways

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Branislav Zukić
30. 08. 2009.

sidewaysMislim da mi se dva puta u životu dogodilo da odem u bioskop da pogledam neki film a da prethodno nemam nikakva saznanja o njemu. Prvi put je to bilo još sredinom devedesetih, kada me je kum bukvalno ugurao u neudobnu stolicu novosadske "Arene" , uveravajući me da smo došli da gledamo "pravu filmčinu". Kum, naravno, nije imao pojma o umetničkom delu koje je izronilo niotkud  pred naše oči, kao što nije imao pojma koliko je bio u pravu sa svojom napamet izrečenom kvalifikacijom.

Opširnije...

Toni Pehar (1952-2009)

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Marginalac
15. 07. 2009.

ToniIn Memoriam

Piše Mile Stojić

Dok sam prošlog vikenda čitao stihove na Šantićevim večerima u Mostaru, stiže vijest da je u nedalekoj bolnici na Bijelu Brijegu umro glumac Toni Pehar. 

Smrt je prekinula pjesmu. Bili smo dugogodišni prijatelji, osjećao sam ga bratom blizancem: Iliri, pjesnici, istog zavičaja, istih sudbina. Rođen u Orlacu, potomak katolika iz Gradnića i muslimanke iz Mostara (rođ. 1952.), Toni bijaše vjerojatno prvi izdanak vinogradarske obitelji Pehara koji je ušao u kazalište. Pehar i peharnik, čim je ušao u hram morao je postati prvosvećenik, jer to su, naprosto, takvi ljudi. Dar i zanos, genijalnost i šlamperaj, grubost i nježnost, no uvijek i u svakom slučaju odanost i vjernost do kraja.

Opširnije...

Isus u bunkeru

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Predrag Ž. Vajagić
11. 07. 2009.

WR

„Priznanje da je svet lep traže od mene obično oni koji su mi ga ogadili“

Stanislav Ježi Lec

Opširnije...

Muve

Vrednovanje: ONONONONOFF / 12
Autor Predrag Ž. Vajagić
06. 05. 2009.

MuvaČim sunce ozubati, mamurne od sna (ali spremne da odmah unerede trenutni poredak dana) izlaze iz ćoškova i kriveći ljubopitljivo glave vrzmaju se tražeči uzletišta. Bez muva se ne može zamisliti uživanje u mesecima što slede, makar ga njihovo prisustvo uporno remetilo. Gospodar muva Belzebub ih, umesto balončića, izduvava iz lulice užarenog dana.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 64 - 72 od 77

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2841887
ETNA