Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Omnibus "Video V. poezija"

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Marginalac
20. 06. 2010.

Plakat filmaOmnibus “Video V. Poezija“ Natalije Ž. Živković sastoji se od sedam kratkih filmova.

Zasnovan je na poeziji Natalije Ž. Živković nagrađenoj  (prvom) „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“ (Crna Gora, 2009), u konkurenciji ex-Yu regiona. Knjiga „U aorti mog srca“ izlazi u septembru, u izdanju festivala.

Poezija na kojoj je omnibus zasnovan objavljivana je u „Antologiji nove poezije Yu prostora VAN KUTIJE“, književnim časopisima kao što su „Disovo proleće“, „Trag“, „Knjigomat“, „Treći trg“, zborniku „Rukopisi 33“.

Opširnije...

Mileta Prodanović-Vaspitavanje sredine

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Marginalac
21. 10. 2009.

Mileta Prodanović - Brandopolis

Poznati slikar i pisac iz Beograda, Mileta Prodanović, nedavno je dao intervju za e-novine. Uz saglasnost našeg prijateljskog portala, prenosimo kompletan razgovor koji je sa Prodanovićem vodila Sonja Ćirić.

Opširnije...

Zadušnice

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Branislav Zukić
10. 10. 2009.

SvećaNisam neki vernik. Nikad nisam bio neki vel'ki vjernik, rekao bi Sejo Sexon.  Nije ni Pahomije, ako ćemo pošteno, ni čika-Jova iz Gospođinaca. Na moju veliku sreću, lišen sam naopake nastranosti  koju ni oni nemaju, makar ako je verovati zvaničnim sudskim organima ( nije ih osudilo) . Tolstojevim shvatanjima sam tek donekle blizak- on je čovek bio verujući, ali izričito antiklerikalan, tako da nam je zajednička samo njegova druga osobina. Ponajviše se, po tom pitanju, slažem sa Igorom Mandićem , koji je jednom prilikom rekao da "je komunizam to dobro bio zatro" ( misleći na gramzivi kler, "daj koliko daš" formulacije i poguban uticaj retrogradnih shvatanja na aktuelna društvena zbivanja). Ideja da nekome ljubim ruku ( sem svojoj ženi, kada spava, ili dok je budna, svejedno) uopšte ne korespondira sa mojim bićem.

Opširnije...

Sideways

Vrednovanje: ONONONONOFF / 7
Autor Branislav Zukić
30. 08. 2009.

sidewaysMislim da mi se dva puta u životu dogodilo da odem u bioskop da pogledam neki film a da prethodno nemam nikakva saznanja o njemu. Prvi put je to bilo još sredinom devedesetih, kada me je kum bukvalno ugurao u neudobnu stolicu novosadske "Arene" , uveravajući me da smo došli da gledamo "pravu filmčinu". Kum, naravno, nije imao pojma o umetničkom delu koje je izronilo niotkud  pred naše oči, kao što nije imao pojma koliko je bio u pravu sa svojom napamet izrečenom kvalifikacijom.

Opširnije...

Toni Pehar (1952-2009)

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Marginalac
15. 07. 2009.

ToniIn Memoriam

Piše Mile Stojić

Dok sam prošlog vikenda čitao stihove na Šantićevim večerima u Mostaru, stiže vijest da je u nedalekoj bolnici na Bijelu Brijegu umro glumac Toni Pehar. 

Smrt je prekinula pjesmu. Bili smo dugogodišni prijatelji, osjećao sam ga bratom blizancem: Iliri, pjesnici, istog zavičaja, istih sudbina. Rođen u Orlacu, potomak katolika iz Gradnića i muslimanke iz Mostara (rođ. 1952.), Toni bijaše vjerojatno prvi izdanak vinogradarske obitelji Pehara koji je ušao u kazalište. Pehar i peharnik, čim je ušao u hram morao je postati prvosvećenik, jer to su, naprosto, takvi ljudi. Dar i zanos, genijalnost i šlamperaj, grubost i nježnost, no uvijek i u svakom slučaju odanost i vjernost do kraja.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 64 - 72 od 79

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3013247
ETNA