Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Marginalci se onovosadili

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Marginalac
25. 09. 2011.

Grupni portet, pomalo i odnazadProtekle srede strefila nas je dugoočekivana novosadska promocija književnog portala Marginalac u veselom ambijentu prepune bašte kafe-knjižare NuBlu.

(Re)kreativni četvorokutnjak (Zule, Peđa, Tranja, Danka), ojačan specijalnom gošćom – Natašom Đ, čitao je, sricao, zaplitao i prepričavao svoje tekstove pred bezmalo desetostruko brojnijim ljubiteljima dobre reči (i kapljice viška).

Opširnije...

Snovi pravednika i beščašće jave

Vrednovanje: ONONONONOFF / 6
Autor Nemanja Rotar
06. 06. 2011.

beščašćeNаučnik Vlаdimir Jovаnović, profesor političke ekonomije, finаnsijа i аritmetike nа Visokoj školi u Beogrаdu, člаn Društvа srpske slovesnosti, novinаr-urednik „Slobode”, poznаt i kаo otаc još čuvenijeg Slobodаnа Jovаnovićа, usnio je sаn, još dаvne 1866, u kome su svi mlаdi Srbi sjedinjenjem svojih umnih snаgа sаstаvili Sаvez srpske omlаdine. Tаj Sаvez je težio negovаnju svesti o zаjedničkoj prošlosti, utvrđivаnju brаtske zаjednice i ljubаvi premа opštem dobru, rаzvitku čovečаnskih vrlinа, osvetlаnju nаrodnog obrаzа i svekolikom nаpretku Srbа, sve nа osnovu istine i s pomoću nаuke.

Opširnije...

Najbolje od poezije

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Vesna Korać
13. 05. 2011.

KApija(Društvo književnika Vojvodine pre i posle festivala)

Međunarodni novosadski književni festival koji se održava već pet godina za redom, a u organizaciji Društva književnika Vojvodine prema ocenama učesnika i publike je izgradio sebe u jedan od najznačajnijih događaja visoke književne kulture u zemlji i ravnopravno stoji sa vodećim evropskim književnim festivalima. Naime, reč je o festivalu koji okuplja najveći broj stranih pisaca u regionu, pisaca koji spadaju u najnagrađivanije pisce u svojim književnostima.

Opširnije...

Sioranov pad u vreme

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Nebojša Milenković
10. 05. 2011.

SioranŠto nam ljudi više okreću leđa, više rade na našem usavršavanju: napuštajući nas, oni nas spasavaju. E. Sioran

Priča o Emilu Siranu (1911 - 1995) - čiji bi formalni povod bio jubilej stogodišnjice njegovog rođenja koja se u čitavoj Evropi, posebno Francuskoj i Rumuniji, obeležava ove godine - istovremeno je i jedna od uzbudljivijih i dramatičnijih priča o našem vremenu. To je priča o rubnim područjima između književnosti, filozofije i nečeg što se, najšire shvaćeno, naziva humanističkim naukama. Na tematskoj ravni, pak, Sioranova priča prevashodno se bavi izučavanjem fenomena i problema zla u svetu - baš kao i rezistentnosti društva/pojedinca na isto.

Opširnije...

True grit

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Branislav Zukić
06. 03. 2011.

Plakat filma

Braća Koen (BK)  su veliki umetnici iz jednostavnog razloga- umeju da u film pretvore zanimljive priče. Njihov neverovatni niz počeo je vrlo davno , još sa „Blood simple“ i , na našu veliku sreću, ne nazire mu se kraj. Malo je autora koji kontinuirano snimaju toliki broj (u najmanju ruku)  dobrih filmova, uz skoro zanemarljiv broj posrtanja. Itan i Džoel Koen poznati su i po osobenosti i autentičnosti- svi njihovi radovi imaju u sebi dosta one posebne atmosfere, koja bi se mogla nazvati zasebnim pravcem, „koenizmom“. Kada koriste citate ( a čine to često) BK vole da to, kad god je mogućno,  bude arhaični engleski. Jedan film su u tom stilu  nazvali ( „O, brother, where art thou?“), dok je početak njihovog aktuelnog ostvarenja , „True grit“, obeležen biblijskim citatom, prvim delom rečenice iz Priča Solomunovih, glava 28 : „Bježe bezbožnici kad ih niko ne goni, a pravednici su kao lavići bez straha“ ( na „koenovskom“ engleskom „The wicked flee when none pursueth“). Na bez razloga.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 55 - 63 od 84

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502520
ETNA