Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Toma Bebić- čovik koji se smije na bol

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Slobodanka Boba Đuderija
02. 01. 2011.

    Toma Bebić

    Toma Bebić (Split, 6. studenog 1935. - 4. veljače 1990.), je hrvatski multidisciplinarni umjetnik.

    Za života je radio kao mornarički dočasnik, nastavnik, pa tajnik škole, novinar u Nedjeljnoj Dalmaciji i Vjesniku, sudski pljenitelj, trener Hajduka, mehaničar, pomorski strojar i još mnogo toga. U umjetničkim područjima bio je glazbenik, slikar, kantautor, pjesnik i aforističar, performer.

Kako sam kaže u svojoj otkačenoj autobiografiji na početku ovog izdanja, mijenjajući različite interese, nikako nije mogao postati ono što je želio. 

Bio je anarhist i humanist. Sve što je radio bilo je prožeto ljubavlju prema čovjeku, prema prirodi i prema životu. Sve to pomiješano s njegovim posebnim i originalnim humorom.

Opširnije...

Pismo Sretena Ugričića

Vrednovanje: ONONONONON / 8
Autor Marginalac
31. 12. 2010.

Logo NIN-a

Sreten Ugričić, pisac i direktor Narodne biblioteke Srbije, krajem decembra se oglasio  pismom upućenim glavnom uredniku NIN-a, Nebojši Spaiću i direktoru  izdavačke kuće "Laguna" , Dejanu Papiću. Povod je uvrštavanje Ugričićeve knjige "Neznanom junaku" u širi izbor za nagradu za NIN-ov roman godine, uprkos drugačijoj želji autora. Evo i  sadržaja  toga pisma:

Opširnije...

Gustav

Vrednovanje: ONONONONON / 15
Autor Predrag Ž. Vajagić
28. 11. 2010.

GusztavHologrami nostalgije utisnuti na disk skupa sa nekoliko petominutnih odiseja legendarne mađarske zamlate, danas, po tarifi lokalnog piratskog sineaste, vrede svega stotinak dinara. Kada sam pre nekoliko dana nabasao na Gustava, obradovao sam mu se kao pobratimu u tuđini koga ću ponovo ugostiti... Moja ćerka ga je precrtavala, smejući se njegovoj kosi, a ja sam sledio bledi "tajanstveni plamen".

Svake večeri dvorište se igralo svog egzodusa. Igra se prekidala čim bi neki šmrcavi glasnik objavio da je prošlo sedam. Ustreptale devojčice izlazile bi iz zajedničkih skrovišta, igračke ostajale u prašini, a nedorečene zamisli čekale jutro da se konačno ostvare. Crtani film u 19.15 bio je važniji od svega!

Opširnije...

Intervju: Teofil Pančić

Vrednovanje: ONONONONON / 7
Autor Jelena Pavlović
07. 11. 2010.

Teofil Pančić, foto: FONETSamo nekoliko dana nokon što je otvorio i bio glavni gost festivala književnosti u Leskovcu Think Tank Town 4, Teofil Pančić dobio je nagradu ''Dušan Bogavac'' za etiku i hrabrost, koju dodeljuje istoimena fondacija Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U saopštenju se navodi  da je Pančić, kao novinar, kolumnista i kritičar svojim promišljenim, hrabrim i angažovanim tekstovima, publikovanim u nedeljniku ''Vreme", kao i u listovima i časopisima širom bivše Jugoslavije, pokazao i dokazao da u srpskom novinarstvu postoje autori, ličnosti sa profesionalnim integritetom, koji svojim stilom, erudicijom i traganjem za istinom čine ovu epohu i ovdašnje prostore boljim i podnošljivijim. A šta na slične teme kaže on sam?

Opširnije...

Tačno u podne

Vrednovanje: ONONONONON / 7
Autor Politika online
29. 09. 2010.

PekićTe večeri negde krаjem jаnuаrа 1992, u Vrnjаčkoj Bаnji, gde smo Pekić i jа bili nа nekom političkom skupu, nаjviše smo rаzgovаrаli o filmu Tаčno u podne. Temа se nаmetnulа slučаjno, jer smo sutrаdаn u podne u tаmošnjoj biblioteci imаli zаkаzаn zаjednički književni nаstup. Književno veče tаčno u podne, šаlili smo se i preslišаvаli se o detаljimа iz legendаrnog Cimermаnovog filmа.

Slušаj, Peko (tаko smo gа zvаli), tvoj sutrаšnji prolаzаk kroz glаvnu ulicu imа dа bude izveden kаo čuveni hod Gаrijа Kuperа premа železničkoj stаnici. Isprаvićeš se, „režirаlа” sаm mu zа stolom, i korаčаti zverski nаpregnutim korаkom, lаko zаbаčenih rаmenа unаzаd, ruku blаgo rаširenih, аli dа desnа s vremenа nа vreme okrzne bаkelitnu dršku koltа, kojа viri iz futrole, tek dа proveriš dа li je oružje priprаvno. Otkud znаš dа je to bаš kolt, moždа je remington, opomenuo me ozbiljno. Ne, ne, u pitаnju je krаćа cev, brаnilа sаm se, kаo bаjаgi stručno.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 55 - 63 od 77

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2841891
ETNA