Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

"Marginalac" u Kikindi

Vrednovanje: ONONONONON / 13
Autor Marginalac
12. 02. 2011.

Poneseni nezasluženim uspehom promocije "Marginalca" u Bačkoj Palanci, skrajnuti burevesnici odlučili su da načisto zagorčaju život svim troma preostalim posetiocima našeg sajta. Nova tête à Tête seansa zakazana je za petak 18. februar. Detalje sproću bližeg objašnjenja možete pronaći u plakatu i video-klipu (kukuruza)

Opširnije...

Istinita prošlost i drugi mitovi

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Vladimir Arsenić
06. 01. 2011.

Početak bune...Nikada ne možemo saznati šta se zaista dogodilo u prošlosti, ukoliko i sami nismo bili svedoci tim dešavanjima, iz prostog razloga što nam se „ono što je negda bilo“ posreduje kroz jezik i perspektivu onoga ko istoriju piše. Dakle, istorijska istina postoji negde u vremenu prošlom, ali iz pozicije sadašnjosti možemo samo da nagađamo o njoj, ma koliko nezavisnih izvora konsultovali. Ipak, ova tvrdnja ne bi trebalo da hrabri istorijski relativizam. Da bismo ga izbegli mi, kao konzumenti teksta, kao uživaoci istorije, moramo biti svesni i da osvetlimo istorijske događaje iz što više uglova/izvora, ali istovremeno i poziciju onoga ko nam istoriju posreduje, da znamo njegovu tekstualnu strategiju, njegov ideološki background, da prepoznamo njegove ambicije, težnje i stremljenja. Tek tada ćemo moći da se približimo, koliko je to moguće, onome što se zaista dogodilo.

Opširnije...

Toma Bebić- čovik koji se smije na bol

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Slobodanka Boba Đuderija
02. 01. 2011.

    Toma Bebić

    Toma Bebić (Split, 6. studenog 1935. - 4. veljače 1990.), je hrvatski multidisciplinarni umjetnik.

    Za života je radio kao mornarički dočasnik, nastavnik, pa tajnik škole, novinar u Nedjeljnoj Dalmaciji i Vjesniku, sudski pljenitelj, trener Hajduka, mehaničar, pomorski strojar i još mnogo toga. U umjetničkim područjima bio je glazbenik, slikar, kantautor, pjesnik i aforističar, performer.

Kako sam kaže u svojoj otkačenoj autobiografiji na početku ovog izdanja, mijenjajući različite interese, nikako nije mogao postati ono što je želio. 

Bio je anarhist i humanist. Sve što je radio bilo je prožeto ljubavlju prema čovjeku, prema prirodi i prema životu. Sve to pomiješano s njegovim posebnim i originalnim humorom.

Opširnije...

Pismo Sretena Ugričića

Vrednovanje: ONONONONON / 8
Autor Marginalac
31. 12. 2010.

Logo NIN-a

Sreten Ugričić, pisac i direktor Narodne biblioteke Srbije, krajem decembra se oglasio  pismom upućenim glavnom uredniku NIN-a, Nebojši Spaiću i direktoru  izdavačke kuće "Laguna" , Dejanu Papiću. Povod je uvrštavanje Ugričićeve knjige "Neznanom junaku" u širi izbor za nagradu za NIN-ov roman godine, uprkos drugačijoj želji autora. Evo i  sadržaja  toga pisma:

Opširnije...

Gustav

Vrednovanje: ONONONONON / 15
Autor Predrag Ž. Vajagić
28. 11. 2010.

GusztavHologrami nostalgije utisnuti na disk skupa sa nekoliko petominutnih odiseja legendarne mađarske zamlate, danas, po tarifi lokalnog piratskog sineaste, vrede svega stotinak dinara. Kada sam pre nekoliko dana nabasao na Gustava, obradovao sam mu se kao pobratimu u tuđini koga ću ponovo ugostiti... Moja ćerka ga je precrtavala, smejući se njegovoj kosi, a ja sam sledio bledi "tajanstveni plamen".

Svake večeri dvorište se igralo svog egzodusa. Igra se prekidala čim bi neki šmrcavi glasnik objavio da je prošlo sedam. Ustreptale devojčice izlazile bi iz zajedničkih skrovišta, igračke ostajale u prašini, a nedorečene zamisli čekale jutro da se konačno ostvare. Crtani film u 19.15 bio je važniji od svega!

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 55 - 63 od 79

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3013253
ETNA