Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Poslednje vitezovo uspenje

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
17. 08. 2012.

the dark knight

Filmska sudbina Betmena nalik je fiktivnom životnom putešestviju ovog čuvenog (s)trip junaka ima tu teških i bolnih padova, ali ne manjka ni povrataka i nenadanih uspona. Od prvog „modernog“ filmskog Betmena prošle su već pristojne dvadeset tri godine, pa se sa bezbedne vremenske distance može konstatovati da je Bartonovo viđenje gotamskog heroja (Batman, 1989) bio relativno uzbudljiv i kvalitetan početak vrludave i zamršene sage. Usledio je manje ubedljiv nastavak (Batman returns, 1992), vođen (ali i gušen) prepoznatljivom Bartonovom imaginacijom, a onda se desio sunovrat. U rukama Džoela Šumahera, sve je otišlo u...haotičnu mešavinu likova, kostima i teške atmosfere, uz nedostatak iole čvrste narativne niti. Muke Buridanovog magarca lagani su prolećni povetarac u poređenju sa arhetipskom nedoumicom – da li je gori „Batman forever“ (1995) ili „Batman & Robin“ (1997) .

Opširnije...

Loši đaci Srbije

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Nataša Gojković
02. 07. 2012.

bad studentIz naslova se vidi da će ovaj tekst imati veze sa najblaže rečeno – neobičnim shvatanjem ispita zrelosti, male ili velike, svejedno. Iako su već danima mediji puni kritika na račun male mature, odnosno, njene nesrećne srpske varijante, utisak je je da nadležne to baš nimalo ne potresa, naročito po ovim vrućinama. Zašto sebi stvarati dodatni stres? Od toga može da se rikne, bre!


Negde kod Konrada sam pročitala da je najgore što čovek može uraditi po afričkoj vrelini (a nisu nam samo vrućine takve) to da se uzbuđuje i nervira – potencijalno je smrtonosno. Mora da je i ministar to isto pročitao, pa kô veli, samo da prođe leto, a u međuvremenu mu možda šef promeni resor, pa što da se sad nešto bavi budućnošću dece. Ionako se za njihovu partiju kadrovi regrutuju iz one grupe „nula bodova“.

Opširnije...

Ljudi uzlupanih srca (Amarcord, Fellini)

Vrednovanje: ONONONONOFF / 14
Autor Predrag Ž. Vajagić
15. 05. 2012.

amarkord 1Svaka umetnost je igra s haosom i borba protiv njega; ona se stalno primiče haosu u sve opasniju blizinu i oduzima sve veća i veća područja duha iz njegovih kandži.“

Arnold Hauzer

Kao da se ti ne diraš“

Starostavne filmske poučanke preporučuju rediteljima da u poparu prvih kadrova filma slobodno udrobe baškoješta, jer gladni gledaoci tada sve bez kolebanja pokusaju. E, u mom slučaju, a baš povodom „Amarkorda“ nije bilo tako!

Klipanska kamarila nakratko je odložila nunćaku palice i kao ratoborni azijski vetar ispunila bioskopske neudobne skamije da kolenima podbada lopatice nesrećnika u redu ispred, i da se, pred subotnje tabanje sa dušmanima iz susednog kvarta „Masne ponjave“, nadoji istočnjačkom mudrošću lemanja od velikog Brus Lija.

Opširnije...

Priča o Greti i Juliusu Minhu

Vrednovanje: ONONONONON / 63
Autor Vesna Nikolić
14. 04. 2012.

Rozarijum danasDugo sam razmišljala, kako da počnem priču o ljudima, čija su srca bila velika, a o njima se ne zna dovoljno… Ni ja ne znam puno, ali to što sam uspela da saznam, želim da podelim sa Vama. Molim sve, koji pročitaju ovu priču, ako su, kojim slučajem, čuli nešto o njima ili njihovim potomcima, da mi se jave.

Godine 1995. prvi put sam posetila Rtanj, čudesnu planinu, neobične lepote u Istočnoj Srbiji. Do tada sam samo prolazila pored Rtnja I često slušala o crkvi-kapeli na samom vrhu planine. Slučaj je hteo da moja koleginica sa studija, počne tamo da radi. Pozvala me je na doček Nove godine. Kako sam tada bila apsolvent I kako su se rupe na mojim čizmama zlurado „smešile“, do poslednjeg trenutka nisam znala, da li ću moći da posetim koleginicu. Srećom, bivša cimerka mi je pozajmila novac I ja sam sa osmehom na licu I u novim cokulama, u 5.30 izjutra krenula put Boljevca I Rtnja. Verujem da je u sve ono što se kasnije dešavalo, sudbina umešala svoje prste.

Opširnije...

Mi smo DADAnti

Vrednovanje: ONONONONOFF / 11
Autor Željko Barišić
17. 02. 2012.

DADAnti

Dozvolite da se predstavimo; mi smo DADAnti iz Splita, i bavimo se promicanjem svih vrsta eksperimentalnih umjetnosti.

Ruku na srce, to je preširok pojam i općenito trebalo bi ga pobliže označiti. Za nas ono znači; sve što je u opreci s mainstreamom, općeprihvaćenim gledanjem na stvari, sve što se opire teroru svakodevnog i preovlađujućeg za nas znači eksperimentalno i samim tim je dobro došlo.

Znači, ako imate neku pjesmu koju su vaši bližnji ili prijatelji ogadili i zorno utvrdili da nemate ama baš nikakva talena, to za nas ne važi; mi smo vas spremni saslušati i vrlo je vjerovatno da ako se svima njima to ne sviđa da je to baš u redu i da vi njegujete poetiku koja navlastito korespondira s našom. Pronađena stvar  obavlja ovdje strogo uzevši istu službu kao i san, tako što oslobađa pojedinca paralizirajućih čuvstvenih skrupula, vraća mu snagu i daje do znanja da je prekoračena prepreka koju je možda smatrao nepremostivom, kako kaže Andre Breton o međuodnosu stvari u svojem ogledu 'Luda ljubav' i koju možemo sasvim efemrno prilagoditi i toj vašoj nakani.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 46 - 54 od 84

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502568
ETNA