Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Limeni doboš

Vrednovanje: ONONONONON / 14
Autor Predrag Ž. Vajagić
02. 10. 2011.

Limeni dobošDaje se na znanje:


Ne treba

biti mnogo muzički obdaren, pa shvatiti da smo mi – pesma među narodima. Kao bundeva međ lubenicama sijamo vrlinom. To je ta slobodarska nesputanost našeg naciona, svojstvena, na primer, krdu divljih konja dok im razvigorac draška grive ili jatu planinskih orlova strvinara kad se voznesu nebu pod pelerinicu.

Opširnije...

Marginalci se onovosadili

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Marginalac
25. 09. 2011.

Grupni portet, pomalo i odnazadProtekle srede strefila nas je dugoočekivana novosadska promocija književnog portala Marginalac u veselom ambijentu prepune bašte kafe-knjižare NuBlu.

(Re)kreativni četvorokutnjak (Zule, Peđa, Tranja, Danka), ojačan specijalnom gošćom – Natašom Đ, čitao je, sricao, zaplitao i prepričavao svoje tekstove pred bezmalo desetostruko brojnijim ljubiteljima dobre reči (i kapljice viška).

Opširnije...

Snovi pravednika i beščašće jave

Vrednovanje: ONONONONOFF / 6
Autor Nemanja Rotar
06. 06. 2011.

beščašćeNаučnik Vlаdimir Jovаnović, profesor političke ekonomije, finаnsijа i аritmetike nа Visokoj školi u Beogrаdu, člаn Društvа srpske slovesnosti, novinаr-urednik „Slobode”, poznаt i kаo otаc još čuvenijeg Slobodаnа Jovаnovićа, usnio je sаn, još dаvne 1866, u kome su svi mlаdi Srbi sjedinjenjem svojih umnih snаgа sаstаvili Sаvez srpske omlаdine. Tаj Sаvez je težio negovаnju svesti o zаjedničkoj prošlosti, utvrđivаnju brаtske zаjednice i ljubаvi premа opštem dobru, rаzvitku čovečаnskih vrlinа, osvetlаnju nаrodnog obrаzа i svekolikom nаpretku Srbа, sve nа osnovu istine i s pomoću nаuke.

Opširnije...

Najbolje od poezije

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Vesna Korać
13. 05. 2011.

KApija(Društvo književnika Vojvodine pre i posle festivala)

Međunarodni novosadski književni festival koji se održava već pet godina za redom, a u organizaciji Društva književnika Vojvodine prema ocenama učesnika i publike je izgradio sebe u jedan od najznačajnijih događaja visoke književne kulture u zemlji i ravnopravno stoji sa vodećim evropskim književnim festivalima. Naime, reč je o festivalu koji okuplja najveći broj stranih pisaca u regionu, pisaca koji spadaju u najnagrađivanije pisce u svojim književnostima.

Opširnije...

Sioranov pad u vreme

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Nebojša Milenković
10. 05. 2011.

SioranŠto nam ljudi više okreću leđa, više rade na našem usavršavanju: napuštajući nas, oni nas spasavaju. E. Sioran

Priča o Emilu Siranu (1911 - 1995) - čiji bi formalni povod bio jubilej stogodišnjice njegovog rođenja koja se u čitavoj Evropi, posebno Francuskoj i Rumuniji, obeležava ove godine - istovremeno je i jedna od uzbudljivijih i dramatičnijih priča o našem vremenu. To je priča o rubnim područjima između književnosti, filozofije i nečeg što se, najšire shvaćeno, naziva humanističkim naukama. Na tematskoj ravni, pak, Sioranova priča prevashodno se bavi izučavanjem fenomena i problema zla u svetu - baš kao i rezistentnosti društva/pojedinca na isto.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 46 - 54 od 76

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2634647
ETNA