Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Najbolje od poezije

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Vesna Korać
13. 05. 2011.

KApija(Društvo književnika Vojvodine pre i posle festivala)

Međunarodni novosadski književni festival koji se održava već pet godina za redom, a u organizaciji Društva književnika Vojvodine prema ocenama učesnika i publike je izgradio sebe u jedan od najznačajnijih događaja visoke književne kulture u zemlji i ravnopravno stoji sa vodećim evropskim književnim festivalima. Naime, reč je o festivalu koji okuplja najveći broj stranih pisaca u regionu, pisaca koji spadaju u najnagrađivanije pisce u svojim književnostima.

Opširnije...

Sioranov pad u vreme

Vrednovanje: ONONONONON / 10
Autor Nebojša Milenković
10. 05. 2011.

SioranŠto nam ljudi više okreću leđa, više rade na našem usavršavanju: napuštajući nas, oni nas spasavaju. E. Sioran

Priča o Emilu Siranu (1911 - 1995) - čiji bi formalni povod bio jubilej stogodišnjice njegovog rođenja koja se u čitavoj Evropi, posebno Francuskoj i Rumuniji, obeležava ove godine - istovremeno je i jedna od uzbudljivijih i dramatičnijih priča o našem vremenu. To je priča o rubnim područjima između književnosti, filozofije i nečeg što se, najšire shvaćeno, naziva humanističkim naukama. Na tematskoj ravni, pak, Sioranova priča prevashodno se bavi izučavanjem fenomena i problema zla u svetu - baš kao i rezistentnosti društva/pojedinca na isto.

Opširnije...

True grit

Vrednovanje: ONONONONON / 9
Autor Branislav Zukić
06. 03. 2011.

Plakat filma

Braća Koen (BK)  su veliki umetnici iz jednostavnog razloga- umeju da u film pretvore zanimljive priče. Njihov neverovatni niz počeo je vrlo davno , još sa „Blood simple“ i , na našu veliku sreću, ne nazire mu se kraj. Malo je autora koji kontinuirano snimaju toliki broj (u najmanju ruku)  dobrih filmova, uz skoro zanemarljiv broj posrtanja. Itan i Džoel Koen poznati su i po osobenosti i autentičnosti- svi njihovi radovi imaju u sebi dosta one posebne atmosfere, koja bi se mogla nazvati zasebnim pravcem, „koenizmom“. Kada koriste citate ( a čine to često) BK vole da to, kad god je mogućno,  bude arhaični engleski. Jedan film su u tom stilu  nazvali ( „O, brother, where art thou?“), dok je početak njihovog aktuelnog ostvarenja , „True grit“, obeležen biblijskim citatom, prvim delom rečenice iz Priča Solomunovih, glava 28 : „Bježe bezbožnici kad ih niko ne goni, a pravednici su kao lavići bez straha“ ( na „koenovskom“ engleskom „The wicked flee when none pursueth“). Na bez razloga.

Opširnije...

"Marginalac" u Kikindi

Vrednovanje: ONONONONON / 13
Autor Marginalac
12. 02. 2011.

Poneseni nezasluženim uspehom promocije "Marginalca" u Bačkoj Palanci, skrajnuti burevesnici odlučili su da načisto zagorčaju život svim troma preostalim posetiocima našeg sajta. Nova tête à Tête seansa zakazana je za petak 18. februar. Detalje sproću bližeg objašnjenja možete pronaći u plakatu i video-klipu (kukuruza)

Opširnije...

Istinita prošlost i drugi mitovi

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Vladimir Arsenić
06. 01. 2011.

Početak bune...Nikada ne možemo saznati šta se zaista dogodilo u prošlosti, ukoliko i sami nismo bili svedoci tim dešavanjima, iz prostog razloga što nam se „ono što je negda bilo“ posreduje kroz jezik i perspektivu onoga ko istoriju piše. Dakle, istorijska istina postoji negde u vremenu prošlom, ali iz pozicije sadašnjosti možemo samo da nagađamo o njoj, ma koliko nezavisnih izvora konsultovali. Ipak, ova tvrdnja ne bi trebalo da hrabri istorijski relativizam. Da bismo ga izbegli mi, kao konzumenti teksta, kao uživaoci istorije, moramo biti svesni i da osvetlimo istorijske događaje iz što više uglova/izvora, ali istovremeno i poziciju onoga ko nam istoriju posreduje, da znamo njegovu tekstualnu strategiju, njegov ideološki background, da prepoznamo njegove ambicije, težnje i stremljenja. Tek tada ćemo moći da se približimo, koliko je to moguće, onome što se zaista dogodilo.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 46 - 54 od 73

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2499678
ETNA