Početna stranica arrow Betoven na uvce

Betoven na uvce

Svetska industrija smeća

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Charles S. Blake
09. 09. 2014.

pop starJednom sam pisao o “Nemačima pojma“. Mislim da će ovo ispasti u neku ruku slično. Opet je slučaj jednog ličnog otkrovenja. Možda je to, doduše, prepotentna i prejaka reč. Nije to ništa senzacionalno i revolucionarno, mada, mislim da je to slučaj sa svime što napišem. Radi se samo o mojim (redovno previše intenzivnim) doživljajima stvarnosti oko sebe i potrebe da ih detaljno predstavim, pre svega sebi, a onda i vama koji, možda, nabasate na ovo.

Opširnije...

Dvanaesti odlivak (Slovo o Rodenu)

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
19. 08. 2014.

potpis

Jednom razmotano, asocijativno klupko može nas odvući u mnogo neočekivanih i naizgled odavno zaboravljenih  pravaca. Uverio sam se u to silazeći sa metroa 13, na stanici Varenne, dok sam omađijan blenuo oko sebe i  upijao  šarm pariskih zgrada i trgova.  Prateći jasne upute ka Muzeju Roden, prizivao sam u misli  događaje  od pre dvadesetak  godina - dobroćudnom profesoru na vežbama iz svetske književnosti glavna opsesija bila je melodičnost stihova Rajnera Marije Rilkea. Rilke piše tako da se njegovi stihovi mogu odsvirati na violini : ti-ta-ti-ti-taa-taaa-taaa….Slušam ćemane približavajući se zgradi nekadašnjeg hotela Biron, nimalo impresioniran izgledom  sa ulice. Deluje tesno, skučeno, kao da unutra ima mesta za svega nekoliko prostorija. Teško mi je i da zamislim da su tu nekada živeli Žan Kokto, Anri Matis, Isidora Dankan i Klara Vesthof. Klara se kasnije udala za Rilkea, koji je o Rodenu napisao sjajnu studiju i, što je za ovu priču još važnije, velikom francuskom umetniku  skrenuo pažnju na zgradu hotela “Biron”.

Opširnije...

Disati slobodan prostor

Vrednovanje: ONONONONON / 11
Autor Željko Građin
04. 07. 2014.

Stanko PavlevskiPovod ovom razgovoru je nastup tridesetak savremenih umetnika iz Republike Makedonije u Osijeku. Svoj neobičan otisak u glavnom gradu Slavonije ostavili su: Stanko Pavleski, Vesna Dunimagloska, Gjorgji Krsteski, Marija Đunova, Spase Perovski, Robert Alagjozovski, Tome Adjievski, Jovan Šumkovski, OPA (Slobodanka Stevčeska i Denis Saraginovski), Branko Cerovac (gost iz Rijeke), umetnički tandem Vladimir Frelih i  Dragan Matić (gosti iz Osijeka i Novog Sada), Nebojša Vilić,  Gordana Dautovska-Popovska, Borče Stojanov, Ljubomir Milošeski, Kiril Temkov, Atanas Atanasoski, Mile Ničevski, Valentino Dimitrovski, Vlatko Čavkovski, Hristian Petković, Pece Klečkaroski, Blagojče Stojčevski, Aleksandar Ivanovski, Davor Tocinovski, Marijan Prakicov, i drugi.

Izložba je otvorena u Geleriji Kazamat 17.06.  i trajala je do 03.07.

Opširnije...

Rođendan "Naopake bajke"

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Dečije pozorište "Lane"
10. 08. 2013.

naopaka bajkaPovodom prvog rođendana predstave „Naopaka bajka“, Dečije pozorište „Lane“ Vas poziva da 11. 08. 2013. prisustvujete otvaranju humanitarnog fonda koji bi služio za pomoć deci koja su zdravstveno, finansijski, ili na neki drugi način, ugrožena.

Proslava rođendana „Naopake bajke“ održaće se u Dečijem pozorištu „Lane“ (Kralja Petra I 42, Kikinda) u 20 časova, u nedelju 11. 08. 2013. Proslavi će prisustvovati brojni poznati pesnici, glumci, muzičari, sportisti i mnogi drugi humani ljudi.

Do sada su nas podržali: Jovan Ćirilov, Vesna Čipčić, Vesna Dedić, Katarina Žutić, Pavle Pekić, Sava Stojkov, Aleksandar Volić, Zoran Kostić-Cane, Prva Televizija, Zoran Đerić, Ljubivoje Ršumović, Jovan Zivlak, Spasoje Ž. Milovanović, Tode Nikoletić, Miroljub Aranđelović-Rasinski, Ferenc Kovač, Aleksandar Čotrić, Vladimir Kepić, Pepi Kotoraš, Milivoje Mlađenović, Naum Popeski, Miška Knežević, Aleksandar Kalča, SO Kikinda, Narodno pozorište iz Kikinde, Radio-televizija Vojvodine, TV Rubin, Televizija VK, Radio Kikinda, Književni portal „Marginalac“, Biljana Gajić, Mirjana Marinković i "Poetsko ćoše", Konkursi regiona, Radovan Vlahović, Banatski kulturni centar, Brane Marijanović, Milan Prunić-Duma i tamburaški orkestar "Banatski štim", Agecija Gravia, Sanja Petrović, Dragana Džajević, Jagoda Nikačević, Dragana Ris, Nebojša Čehranov, Vladimir Dulanović, Biljana Rakočević , Milovan Penkov- Penkaso, Marija Ostojić, Branislav Čubrilo-Rus, Živojin Rešćanski, Mirjana Boškov Limbahter, Roni Beraha, Lara Dorin, Borko Veljović, Vida Nenadić...

Opširnije...

Lipanjsko glabanje do kostiju

Vrednovanje: ONONONONON / 8
Autor Predrag Ž. Vajagić
10. 06. 2013.


Zaljuljalo se vreme

1968Još je stari dobri Napoleon, drapajući se ispod mundira, rekao da postoje dve vrste ljudi u revoluciji: oni koji je dižu i oni koji od nje imaju koristi. Svaka Revolucija (svinja koja se ustremljuje na svoj okot, što reče D.K.) svoju decu doglođe do kostiju, iz njih isisa čak i srž bunta. Varljiva ’68 (nazovimo i nju revolucionarnom, mada je taj pečat imenovanja neubedljiv poput onog od krompira) samo je potvrdila zakonitosti tog perverznog blagovanja, nakon koga Revolucija zaseda u kancelarijsku fotelju, pušta raskalašne vetrove i preklapa zakone koji će je učiniti nedodirljivom. Dok maše barjakom krvave košulje ili ruši sekirom drvo puno (več sagnjilih) ideja protiv kojih se ustalo, Revolucija prezire svaku logiku, postaje neka vrsta Svetog Transa, kako to opisuje B. Pekić: Revolucionarno ludilo je najviši oblik reda za koji zna istorija. Razumni, oni koji se mire, oni s metrom u srcu, s kantarom u rukama, nemaju tu mesta. Sad preostaje mučan čin, jer Revolucija treba zadržavajući nepamet, iz koje je nikla, najpre uškopiti slobodu koju je proklamovala.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 28 - 36 od 77

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2841889
ETNA