Ritern

Kako znati kada stati?

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Branislav Zukić
16. 12. 2016.

NR WC

Od primanja za glavu svaki put kada bi čuo tvrdnju “dobro je govorio moj pokojni ćaća” autor ovog pamfletčića  se, brže nego što je ikada mogao pretpostaviti, našao  u situaciju da se pozove na identičnu,  izlizanu floskulu. Mudrost roditelja mojego dala se izraziti  veoma preciznom rečenicom, a tiče se umeća u procenjivanja momenta koji je idealan za završetak obroka. “Moraš stati kad je najslađe”, govorio je moj pokojni ćaća, nemački disciplinovano se, celoga života, pridržavajući proklamovanog načela, što je za posledicu imalo veoma dobru liniju, čak i u godinama poodmaklog sredovečja (slično bi bilo i u starosti, da ju je dočekao). Sa druge strane, pravilo koje je savršeno funkcionisalo u prevenciji pukog blagoutrobija naprasno bi, u nekim situacijama, zakazalo kada bi došao red na njegovu primenu u konzumaciji alkoholnih pića ili proizvoda duvanske industrije. Ta činjenica govori samo da je ćaća u mene, Gospodin mu dao rajsku nastambu, bio ćovek od krvi i mesa, podložan vrlinama i porocima, kao i dobrim i lošim procenama.

Opširnije...

Sportsko vokabularenje

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Branislav Zukić
26. 07. 2016.

mihohon

Može biti da je i do uznapredovanog sredovečja autora ovog teksta, ili pak do sve kraćih živaca populacije što nastanjuje Srbiju - uglavnom, poslednjih nekoliko godina, kako je broj dostupnih sportskih kanala na maternjem nam jeziku utrostručen, sve je primetnije da je hiperinflacija televizijskih prenosa  fiskulturnih takmičenja izrodila snažnu krizu unutar komentatorskog esnafa. Suočeni, valjda, sa nenamirljivim  brojem “velikih” i “istorisjkih” sportskih takmičenja, vlasnici komercijalnih televizija (kablovskih, a naročito zemaljskih) primorani su, po svemu sudeći, da pred mikrofone šalju osobe koje sebe doživljavaju kao sportske komentatore, ali ih je, podrobnijom analizom, gotovo nemoguće takvima  okvalifikovati .  Među njima ima sjajnih sportskih novinara, duhovitih i zabavnih ljudi, niko ne sumnja u njihove dobre namere i plemenite ciljeve, ali - za sportske komentatore  jednostavno nisu.

Opširnije...

Zašto Italija?

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
01. 07. 2016.

italia

Odnos prema italijanskoj interpretaciji fudbala nalik je, na primer, percepciji pojedinih kulinarskih proizvoda, koji nam se u mladosti čine odbojnim, neprihvatrljivim i čak pomalo degutantnim, ali se, kako godine prolaze a naše blagoutrobije poprima neslućene razmere i finese, ovi obroci sve češće nalaze na našem stolu, pa ni ne primetimo kad su postali omiljeni, čak i nezamenjivi. Mladom čoveku, željnom dinamike i neprestane smene uzbudljivih scena na fudbalskom terenu, italijanski
katenačo izgleda kao demonstracija gneva Svevišnjeg, izrečena kroz nemogućnost da se u onome što gledamo bar malo uživa. Kako godine prolaze, a mladost ustupa mesto zrelijem dobu, počinjemo shvatati da se tu ne radi o “interpretaciji fudbala”, već o čitavom svetu razgranate filosofije loptanja, složenoj strukturi dubokog poimanja veličanstvene igre, u italijanskom jeziku znane kao calcio.

Opširnije...

Hate to say i told you so

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
06. 06. 2016.

roland garros

Naslov vanserijske pesme grupe "The Hives" nije  ovde upotrebljen da bi se bilo kome natrljavao nos ili, još gore, vodile zaludne i jalove rasprave. Iskorišćen je jer je zgodna spona sa tekstom objavljenim na ovom istom mestu 8. juna 2015. godine, dan nakon bolnog poraza Novaka Đokovića od Stana Vavrinke u trećem neuspešnom pokušaju da se najbolji teniser sveta dokopa toliko željenog trofeja na pariskoj šljaci.  Na kraju narečenog teksta kaže se:

Prihvatanje poraza, čak i onih najrazornijih, devastirajućih, sa osmehom na licu, sposobnost da se ostane na nogama i bude istinski džentlmen - to je ono što izdvaja izuzetne pojedince od prosečne i predvidive gomile, uvek spremne na snishodljivost, povodljivost, i, ako treba - priređivanje toplog zeca.


Novak Đoković ponovo je bio grandiozan u porazu, održavši mnogom vrhunskom teniseru, a i svakom od nas, lekciju o tome kako se ponašaju istinski šampioni. I zato bi bilo pravo čudo da Novak, na kraju, ne osvoji taj toliko očekivani Rolan Garos.

Od srca mu želimo da u tome jednog dana uspe.

Opširnije...

Lisičjom stazom slave

Vrednovanje: ONONONONON / 2
Autor Branislav Zukić
08. 05. 2016.

lester

U svetu profesionalnog sporta, fudbala pogotovo, vrhunski igrači plaćeni su sumama novca na granici  shvatljivog. Niko ne osporava činjenicu da pojedini fudbaleri svom klubu na ovaj (igrom) ili onaj (marketinškim prihodima) način donose veće svote novca, ali problem nastaje kada debelo prezadužene ekipe izdvajaju sada već stotine miliona evra ili funti (koje de facto ne poseduju!)  samo da bi , na nekoliko godina, angažovale kakvu  veliku zvezdu. Ekonomska logika je neumoljiva – kao i svaki balon od sapunice, i ovaj će se jednom raspršiti, pa će, pre ili kasnije, dobar deo velikih klubova biti prinuđen da se ispruži isključivo do dužine prekrivača (uz izuzetak minhenskog Bajerna i još nekih, čije je poslovanje postavljeno na temelje zdravog razuma, uz svest o tome da se ne može trošiti preko onoga čime se raspolaže).

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 34

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2990540
ETNA