Početna stranica arrow Guske u magli

Guske u magli

Kada rat izostane

Vrednovanje: ONONONONOFF / 3
Autor Branislav Zukić
15. 01. 2014.

no warZapušten, neuredan, sa bradom zainaćene četničine , ovih je dana u bečejskom ataru pronađen I.Đ, čovek kojem se pre nešto manje od dve godine izgubio svaki trag. Unezverenog, izgladnelog i preplašenog I.Đ-a ugledao je, a nedugo zatim teškom mukom savladao i u kabinu svog traktora ubacio poljoprivrednik iz malog vojvođanskog mesta koji je želeo da ostane anoniman (“zašto bih se ja razlikovao od sela u kome živim, što bi bilo ko morao znati za mene ”, skromno je  za lokalne medije izjavio paor  , dok mu je iz džepa virio čitljiv vrh biometrijskog dokumenta).  Posle detaljnog lekarskog pregleda, ustanovljeno je, srećom, da je zdravlje I.Đ-a (puno ime i prezime, fotografije u HD-u i adresa vikendice  dostavljeni odabranim tabloidima) besprekorno, maltene čelično - na krvnoj slici pozavideo bi mu i potomak kavkaskog ispijača kefira i japanske ribarke, čiji direktni  preci zajedno, samo dva kolena unazad, imaju oko 754 godine.

Opširnije...

U traganju za izgubljenim voždom

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Branislav Zukić
24. 10. 2013.

zastave

Vol'o sam ga, ne mogu reći da nisam. Isto kao i ćopavog Zagorca, nešto pre njega. Kad se pojavio, onako otresit, odlučan, sa  beskompromisnim stavom i držanjem, vid'o sam u njemu spasitelja. Čoveka koji će Srbima najzad otvoriti oči, naterati ih da budu ono što četrdeset godina nisu bili. Od komšije, kudravog  kamiondžije (KKK) dobio sam veliki poster koji sam ponosno okačio u dnevnu sobu – smrt fašizmu, Slobodan narodu! KKK je bio glavni distributer za naš kraj, a u to vreme nije bilo ozbiljnijeg kamiondžije čiju šoferšajbnu nije krasio taj poster. Ženu sam poslao u knjižaru (tad sam shvatio koliko me voli i kakve žrtve je spremna zarad toga podneti!) i ona se, nasmejana i vedra, kao da nije prošla golgotu, pojavila na vratima noseći u ruci naš primerak “Godina raspleta”. Dobra je to knjiga, može u njoj da se nađe toliko mudrih misli u prvih desetak stranica (verovatno i posle, al' to sam zaboravio kao da je nikada, božemeoprosti, da se triput prekrstim i pomerim sa mesta, nisam čitao).

Opširnije...

Kapitulacija

Vrednovanje: ONONONONON / 6
Autor Branislav Zukić
28. 09. 2013.

vagon
U oblasti Pikardija, na severoistoku Francuske, nalazi se naselje Kompjenj, ponajviše poznato po onom vagonu  što je obeležio dva svetska rata – prvo su, 1918. godine, Nemci  u njemu potpisali kapitulaciju da bi, dvadeset dve godine kasnije, Hitler, onako krvožedan, osvetoljubiv i frustriran, na isto mesto doveo Francuze da šarnu nekoliko važnih papira.  Maja 1945. godine, kao što znamo, Firer nije bio u stanju da potpisom overi apsolutni poraz svoga bolesnog projekta, jer je, kao i svaka jajara i patološka kukavica , bio zauzet mnogo važnijim stvarima – bežanjem od odgovornosti samoubistvom, rećemo.

Opširnije...

Beseda za Z.

Vrednovanje: ONONONONON / 5
Autor Sanja Aćimov
15. 03. 2013.

Z.Sve što sam do sada naučio o životu može da stane u dve reči – idemo dalje!

Stojim. Ne mrdam. U sred bede sam, a ne mičem se. Ne govorim, ali glas mi podrhtava. Vreme šapuće propast na moje uvo. Ignorišem ga. Traži moju mladost, gladno je. Ne dam. Trgam se, i počinje novi rat. Ne bojim se. Prkosno stiskam krvave zube kroz psovke.

Gubim. Svi gubimo. Neko dugme, neko biser, neko svoj ili tuđ život. Mogu da vas upoznam sa sobom.  Mogu da vas upoznam i sa vama. Samo oprezno. Možda se ne dopadnete sebi. Možda su bolji dana iza vas, a možda ste i bolji vi ostali iza vas. Nadajte se novim januarima koji donose promene i život o kojem ste maštali na haubi davno slupane bube sa svojom prvom ljubavi. Od jeftine poezije se danas najbolje zarađuje, znam.

Opširnije...

AFLA I OMEGA

Vrednovanje: ONONONONON / 3
Autor Branislav Zukić
03. 03. 2013.

percentageJoš onomad me je, s pravom, opomenulo da tekstove nije dobro započinjati anegdotama  iz vojske  - umeju biti đavoslki neinspirativne i širokom auditorijumu dosadnjikave. Nekad se, pak, situacija jednostavno namesti tako da je nemoguće izbeći paralelu sa protraćenih godinu dana muškog života . Elem, pre više od dvadeset godina, u auto-parku ogromne skopske kasarne “Maršal Tito” desilo se nešto što je kasnije preraslo u neku vrstu legende. Jedan vodnik, poznat po nadimku “Struja” (koji nije aluzija na munjevitost moždanih mu vijuga) , obilazio je i kontrolisao sve prikolice. Običaji i   famozni PS (pravilo službe)  nalažu da iznad svake gume fabrički bude ispisan njen standardni pritisak. Došavši do jedne prikolice na kojoj je pisalo, recimo, 2,5 bara, Struja se našao u čudu – ono što mu je manometar pokazivao nikako se nije poklapalo sa onim što je iznad gume naznačeno. Struja je razmišljao izvesno vreme, otišao po crveni marker, preškrabao odštampane cifre i neveštim rukopisom sa strane dodao nove – 1,7 bara. Problem rešen.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 10 - 18 od 45

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 2499720
ETNA