Početna stranica arrow Guske u magli

Guske u magli

O zecovima i onim drugima

Vrednovanje: ONONONONOFF / 1
Autor Branislav Zukić
03. 08. 2017.


MSP

I

Osamdeset je godina događajima koji su nepovratno usmerili tok novije svetske istorije. Pre ravno osamdeset godina u Španiji je besneo surovi građanski rat. Ispalo je da će on biti  tek uvod u najveće oružane sukobe u istoriji ljudske vrste. Sa jedne strane  bili su pobunjenici - generalisimus Franko i njegove fašističke falange; na drugoj su se nalazile snage Druge Španske Republike, potpomognute internacionalnim brigadama, popunjavanim dobrovoljcima  iz celoga sveta. Bilo bi previše jednostavno (i istorijski netačno) svesti ovaj sukob  na borbu neukaljanog  dobra i autentičnog zla, tim pre što su obe strane činile zločine. Istovremeno, bilo bi i krajnje neoprezno, čak i bahato, upotrebiti ovu činjenicu za relativizovanje suštine Španskog građanskog rata - radilo se o istorijskoj prekretnici na kojoj su se sukobile dve krucijalne koncepcije -  o neophodnosti slobode naspram one o slobodi najrigidnijih neophodnosti. Iz perspektive današnjeg, do besmisla deideologizovanog  sveta, Španija tridesetih zato izgleda kao san svakog zanesenjaka - mesto na koje bismo se, bez ikakve zadrške i premišljanja, rado uputili da zauzmemo  stranu republikanaca,  zarad odbrane viših vrednosti, istinski ugroženih pretnjama nadolazeće apokalipse.

Opširnije...

Milion

Vrednovanje: ONONONONON / 1
Autor Marginalac
11. 03. 2017.

bog otac

Da bi neki video-uradak na Fejsbuku dostigao cifru od milion pregleda, za svega tri dana, potrebno je poklapanje brojnih faktora i ispunjavanje nekoliko važnih kriterijuma. Budući da nismo stručnjaci za advertajzing/targeting/brendiranje i ostale promidžbeno-propagandne smicalice, pokušajmo uspeh konkretnog predizbornog spota pojasniti trima bitnim faktorima:

1. Jasna, nedvosmislena i artikulisana poruka, u kojoj se tačno zna kome se kandidat obraća  i o kakvim ciljevima govori

2. Hajp (hype) - možda ovaj pojam ne mora uvek imati pozitivno značenje, ali je stvaranje hajpa jedan od neophodnih  uslova za brzo širenje društvenim mrežama. U konkretnom slučaju, pojačano interesovanje, čak i neka vrsta uzbuđenja, bazirani su na buđenju pomalo zaboravljenih emocija kod stvarnošću samlevenih pojedinaca - drugim rečima, malo nade, otvaranja drugačije, bolje perspektive, pozitivna energija i neizbežni osmesi razbudiće i najpasivizovanijeg hroničnog cinika.

Opširnije...

Strujni udarac

Vrednovanje: ONONONONON / 4
Autor Ivana Gašić Grbić
26. 01. 2017.struja


-Halo, je l' to Elektrodistribucija?

-Jeste.

-Hoću da uložim prigovor na decembarski račun za struju.

-Je li ti veliki?

-Veliki mi je. Hoću da se žalim.

-A gde ti je račun?

-Evo mi ga u džepu. Znate, za stan u kome niko ne živi za novembar je stigao račun od oko hilјadu dinara, a za decembar pet hilјada i sto dinara. Nije moguća tolika razlika!

-Jesi li proverio da ti nije tranzistor ostao uklјučen?

-Pa, ja i nemam tranzistor. Osim toga tranzistor ne radi na struju.

-Da nećeš možda ti da me učiš. Je l' ima unutra strujno kolo?

-Pa ima, ali..

-Nemoj ti meni ali, ne zove se strujno valјda zato što ide na gas, a?

-Čekajte malo...

-Nemam ja vremena da čekam. Toliki lјudi me čekaju ispred šaltera. Ako ti nije jasno pročitaj izjavu koju je direktor dao za dnevni list "Plјuc i tuc-muc". Lepo je rekao da su računi pravilno obračunati. Nego lјudi ne paze. Ne paze!

Opširnije...

3 u 1

Vrednovanje: ONONOFFOFFOFF / 4
Autor Zoran Gavrilović
16. 05. 2016.


3 u 1

Tender je jedna od najomiljenijih i najpopularnijih poslastica. Obavezan je na demokratsko-tranzicionim trpezama svih nivoa vlasti. Rado ga kusaju i poziciono, i opoziciono. Postoji nekoliko vrsta ovog kolača u zavisnosti od dužine kuvanja, sastojaka, kao i broja osoba za koje se sprema. Da biste napravili ovakav tender potrebno je da imate dovoljno bezobrazluka i drskosti. Najpopularnija je instant mešavina 3 u 1. Na jednu meru (stvarno koštanje) dodate još dve mere i dobro umutite. Duže kuvajte (da se svi detalji dobro raskuvaju), služite dok je vruće, i jedite odmah. Dok varite ćutite. Polako razmišljate o novom.

Ono što si ti mislio da je šljiva Tarabiću, mesto ispod kojeg će stati samo preživeli Srbi, zove se Javno preduzeće.

Opširnije...

Predizborni bluz

Vrednovanje: ONONONONOFF / 3
Autor Branislav Zukić
18. 03. 2016.


dijagram

Jednog ranoprolećnog  popodneva, dok se  sunce sa mukom borilo sa ostacima uporne zime,   u sobi sa spuštenim roletnama sedeo je zamišljen i pomalo neraspoložen čovek. Njegove misli postajale su sve sporije, stapajući se u daleke i neodređene obrise slične izmaglici nad poljem političke žabokrečine, bez ijednog daška vetra. Na oči mu je dolazio onaj prvi, varljiv i plitak  san, koji obično donosi izvesno olakšanje i beg od briga.  Pa da, nešto će na kraju već biti dogovoreno, kao i uvek do sada. Ubaciće se na nečiju listu u poslednji čas, jer su šanse za samostalan prelazak censuza, zna on to dobro, ravne izgledima dežmekaste žabe da pobegne izgladneloj zmiji.

Opširnije...
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sledeća > Kraj >>
Rezultati 1 - 9 od 46

Prijava

Nemate nalog? Napravite nalog

Sindikacija

Sindikacija
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
Posetioci: 3502471
ETNA